Poszukuję wiarygodnych źródeł dotyczących między innymi:
1) trawienia składników odżywczych w organizmie człowieka, białek przede wszystkim,tego jaką drogę przechodzą, co się dzieję z nadmiarem (nie odkłada się w tkance tłuszczowej, a zostaje wydalany z organizmu ? ) i czy istnieje coś takiego jak maksymalna możliwa dawka białka (w gramach) do przyswojenia w jednym posiłku
2) błonnik - jaka właściwie jest jego rola (poza zapychaniem żołądka), czy jest faktycznie potrzebny zdrowemu człowiekowi czy to tylko porcja niestrawnej celulozy
3) tłuszcze, które w końcu zdrowsze, roślinne czy zwierzęce i jakie mogą być konsekwencje ze spożywania nadmiaru jednego lub drugiego
4) zły cholesterol - 'kto' jest w końcu za niego odpowiedzialny, tłuszcze czy węglowodany ?
5) węglowodany - czy na dłuższą metę/ na stałe można je niemalże wyeliminować z jadłospisu bez uszczerbku na zdrowiu i czerpać energię głównie z tłuszczy i białek (słynne Żywienie Optymalne Kwaśniewskiego)
Gdyby komuś się chciało podać mi jakieś sensowne tytuły książek byłabym dozgonnie wdzięczna. Niby sporo źródeł przerzuciłam ale przestaję ufać internetowym artykułom niewiadomego pochodzenia dlatego próbuję skompletować konkretną, rzeczową bibliografię. Oczywiście jeżeli ktoś wolałby wyłożyć mi od razu bezpośrednio jak na tacy odpowiedź mającą na celu rozwianie moich wątpliwości byłabym jeszcze szczęśliwsza

P.S. Myślę, że temat nawet nie najgłupszy, tym bardziej, że nierzadko obsesyjnie dbając o zbilansowane żywienie naszych psiaków zapominamy o sobie. Mam nadzieję, że znajdą się zainteresowani do dyskusji