Skrypt forum używa informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia Wam maksymalnej wygody przy korzystaniu z naszej internetowej witryny. Dzięki ciasteczkom wiemy też co Wasze owczarki jadły na śniadanie. ;-) Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies kliknij "Akceptuję", w przeciwnym wypadku wyłącz ciasteczka dla tej witryny w ustawieniach swojej przeglądarki. Akceptuję.
Nasze pasje.

Re: Kulinaria

Nieprzeczytany postprzez vega_bw » 5 sty 2014, o 19:45

Jak coś trzeba, to wrzucę swoje sprawdzone przepisy.
Niektóre z nich,to jeszcze moja mama robiła.
Sprawdzone i dobre.
Choćbyś powiedział o sobie i swoim psie wszystko, to i tak zawsze zostaje coś do powiedzenia...
vega_bw
Avatar użytkownika
Klubowicz
5 lata członkostwa5 lata członkostwa5 lata członkostwa5 lata członkostwa5 lata członkostwa
Owczarek niemiecki: Falko zwany Rudym ;)
Imię: Beata
Lokalizacja: Nad Słoną Wodą
Pochwały: 22
Dołączył(a): 26 wrz 2012, o 09:06

Re: Kulinaria

Nieprzeczytany postprzez Andzik » 5 sty 2014, o 21:58

Na szarlotkę bardzo chętnie :-)
ObrazekObrazek


ObrazekObrazek
Andzik
Avatar użytkownika
Owczarkarz
4 lata członkostwa4 lata członkostwa4 lata członkostwa4 lata członkostwa
Owczarek niemiecki: Dasko
Imię: Anna
Wiek: 32
Lokalizacja: Swarzędz
Pochwały: 1
Dołączył(a): 24 mar 2013, o 12:40

Re: Kulinaria

Nieprzeczytany postprzez Paciaki » 10 sty 2014, o 18:00

Ja przy czynnej pomocy Partyka(Zabrał psa i siebie z kuchni:) bardziej mi chyba pomóc nie może :D ) pichce kurczaka w ananasach ;)
Paciaki
Losowy avatar

Re: Kulinaria

Nieprzeczytany postprzez vega_bw » 11 sty 2014, o 11:40

Andzik napisał(a):Na szarlotkę bardzo chętnie :-)

Mówisz, masz :D
3/4 kg mąki (mieszam w równych proporcjach krupczatkę i tortową)
kostka masła lub margaryny
1,5 szklanka cukru+ 2 łyżki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
cukier waniliowy
4-5 jaj
6-7 sporych kwaskowatych jabłek
cynamon(jak ktoś lubi)
bułka tarta do wysypania formy
cukier puder do posypania ciacha
Wykonanie:
Zimny tłuszcz pokroić w kostkę, troszkę odłożyć do wysmarowania blaszki(dużej, jak na ciasto drożdżowe), umieścić w misce :D również sporej, wsypać mąkę,proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, wlać żółtka jaj. Wszystko, zgrabnie lub nie, siekamy nożem do powstania klusek, potem również w miarę zdolności ciasto kruszymy w paluszkach, jak do drożdżowego na kruszonkę. Gdyby się kleiło to dosypać nieco mąki-ciasto musi być dość suche.
Białka ubijamy na sztywną piankę z 2 łyżki cukru.
Jabłka obieramy i kroimy na plasterki.
Blaszkę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką.
Teraz najlepsza część :)
Połowę tego ciasta,co zgrabnie ukruszyliśmy w paluszkach wysypujemy na blaszkę,na to kładziemy jabłuszka, lekko dociskamy dłonią, posypujemy cynamonem, wykładamy białka.
Na ten cały bałagan równomiernie rozsypujemy pozostałe ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1 godzinę(ustawiam grzanie góra-dół), jak ktoś ma gazowy, to niewykluczone,że pieczenie trzeba będzie przedłużyć o jakieś 10 minut. Pięknie zrumienione ciasto wyciągamy z piekarnika, okrawamy dookoła nożem, studzimy.
Chłodne posypujemy dużą ilością cukru pudru.
Smacznego :)
Choćbyś powiedział o sobie i swoim psie wszystko, to i tak zawsze zostaje coś do powiedzenia...
vega_bw
Avatar użytkownika
Klubowicz
5 lata członkostwa5 lata członkostwa5 lata członkostwa5 lata członkostwa5 lata członkostwa
Owczarek niemiecki: Falko zwany Rudym ;)
Imię: Beata
Lokalizacja: Nad Słoną Wodą
Pochwały: 22
Dołączył(a): 26 wrz 2012, o 09:06

Re: Kulinaria

Nieprzeczytany postprzez Zofia » 13 sty 2014, o 16:01

Gotowanie to nie moja specjalność, chyba że ugotowanie klusek z wody i mąki na szybki obiadek, albo usmażenie na patelni placków z mąki zagniecionej z wodą :roftl:

Ale od wielkiego dzwonu - placki z jabłkami.
Jedno jabłko (koniecznie szara reneta), jedno jajko, 100 g wody, dwie duże czubate łyżki mąki, szczypta soli, łyżeczka cukru, masło do smażenia.
Jajko rozbijamy do miseczki, dodajemy wodę, rozbełtujemy widelcem, aby się spieniło jak na omlet. Dodajemy mąkę i mieszamy na ciasto - może byc lejkie albo gęstsze; mąki może być troche mniej lub więcej - zależnie czy chcemy jabłko wtopione w ciasto, czy ledwie muśnięte ciastem. Umyte obrane jabłuszko skrawamy jak najcieniej do miseczki z ciastem, mieszamy zawartość plus sól, masło rozpuszczamy na patelni i smażymy płaskie placuszki po każdej stronie jak naleśnik, odwracając tak, aby nie rozwalić. Usmażone posypujemy cukrem. Jedno jajko plus mąka i jabłuszko starcza na dwa placuszki o średnicy ok. 15 cm każdy - czyli można dzień opędzić dwoma jajkami, dwoma jablkami i czterema łyżkami mąki.

Zofia
Zofia
Avatar użytkownika
Sędzia próby pracy
5 lata członkostwa5 lata członkostwa5 lata członkostwa5 lata członkostwa5 lata członkostwa
Imię: Zofia
Wiek: 74
Lokalizacja: Kraków
Pochwały: 127
Dołączył(a): 20 mar 2012, o 07:26

Re: Kulinaria

Nieprzeczytany postprzez Myszka » 13 sty 2014, o 16:09

A ja bym prosila...W jednej z ksiazek pani Zofii jest opowiadanie o tym, jak wysokokotna kotka i dwa psy zostaly same w domu , panciostwo wybralo sie na narty. Razem ze zwierzyncem zostal garnek z rosolem i miesem. Po powrocie mialy byc nalesniki z nadzieniem- rowniez dla zwierzakow...Oprocz czworonogow wszyscy obeszli sie smakiem... :lool: Za kazdym razem,kiedy czytam ten fragment ,wyobrazam sobie smak i zapach tych niedoszlych nalesnikow...Mozna,pani Zofio,prosic o oryginalny przepis na nalesniki z miesem ???? Taki à la pani Zofia ??? :-)
Myszka
Losowy avatar
Świeżak
4 lata członkostwa4 lata członkostwa4 lata członkostwa4 lata członkostwa
Imię: Jolanta
Wiek: 27
Lokalizacja: Torun
Dołączył(a): 22 lis 2013, o 15:40

Re: Kulinaria

Nieprzeczytany postprzez AnnaJagna » 13 sty 2014, o 16:35

Zofia napisał(a):Gotowanie to nie moja specjalność, chyba że ugotowanie klusek z wody i mąki na szybki obiadek, albo usmażenie na patelni placków z mąki zagniecionej z wodą :roftl:

Ale od wielkiego dzwonu - placki z jabłkami.
Jedno jabłko (koniecznie szara reneta), jedno jajko, 100 g wody, dwie duże czubate łyżki mąki, szczypta soli, łyżeczka cukru, masło do smażenia.
Jajko rozbijamy do miseczki, dodajemy wodę, rozbełtujemy widelcem, aby się spieniło jak na omlet. Dodajemy mąkę i mieszamy na ciasto - może byc lejkie albo gęstsze; mąki może być troche mniej lub więcej - zależnie czy chcemy jabłko wtopione w ciasto, czy ledwie muśnięte ciastem. Umyte obrane jabłuszko skrawamy jak najcieniej do miseczki z ciastem, mieszamy zawartość plus sól, masło rozpuszczamy na patelni i smażymy płaskie placuszki po każdej stronie jak naleśnik, odwracając tak, aby nie rozwalić. Usmażone posypujemy cukrem. Jedno jajko plus mąka i jabłuszko starcza na dwa placuszki o średnicy ok. 15 cm każdy - czyli można dzień opędzić dwoma jajkami, dwoma jablkami i czterema łyżkami mąki.

Zofia


Mmmmm pycha placuszki!
AnnaJagna
Avatar użytkownika
Klubowicz
5 lata członkostwa5 lata członkostwa5 lata członkostwa5 lata członkostwa5 lata członkostwa
Owczarek niemiecki: jeszcze nie ma
Imię: Anna
Wiek: 34
Lokalizacja: Natal, Brazylia
Pochwały: 28
Dołączył(a): 19 lis 2012, o 16:12

Re: Kulinaria

Nieprzeczytany postprzez vega_bw » 13 sty 2014, o 16:41

Placki z jabłkami pyszka :)
Ja mam tyle przepisów w głowie,że trudno mi coś na szybko wrzucić.
Jakieś propozycje?
Choćbyś powiedział o sobie i swoim psie wszystko, to i tak zawsze zostaje coś do powiedzenia...
vega_bw
Avatar użytkownika
Klubowicz
5 lata członkostwa5 lata członkostwa5 lata członkostwa5 lata członkostwa5 lata członkostwa
Owczarek niemiecki: Falko zwany Rudym ;)
Imię: Beata
Lokalizacja: Nad Słoną Wodą
Pochwały: 22
Dołączył(a): 26 wrz 2012, o 09:06

Re: Kulinaria

Nieprzeczytany postprzez Zofia » 13 sty 2014, o 16:56

Rzeczywiście, lata temu robiłam naleśniki z mięsem... a nawet kopytka i zupę cebulową w kokilkach zapiekaną z serem.
Przepis na naleśniki załatwione odmownie przez bandycką trójkę podam, ale kto mnie zaprosi na kulebiak? Taki prawdziwy, jaki robiło się w domach o lwowskich tradycjach? Taki wypisz-wymaluj z cudnej noweli Czechowa "Syrena"?

Zofia

-- 14 sty 2014, o 11:13 --

Nikt na kulebiak mnie nie zaprasza? Auuu, trudno. No to obiecane naleśniki z Psim zdaniem.

Moje naleśniki - dobre do każdego nadzienia (kapusty, grzybów, konfitur, dżemu, szpinaku, musu owocowego), lub do głodnej gęby:
Ciasto naleśnikowe bardzo bogate, czyli pełne, tłuste mleko, takie 3,6%. Na litr mleka 4 bardzo duże jajka, albo 5-6 mniejszych. Łyżka cukru, łyżeczka soli, mąka wrocławska albo poznańska.
UWAGA - jesli farsz ma być mięsny, a lubimy pikantny smak, rezygnujemy z łyżki cukru!! Możemy bardzo ostrożnie postraszyć zmielonym pieprzem. Najpierw rozmieszamy jajka z mlekiem, potem dosypujemy mąki i dalej mieszamy - nie ważę mąki, na wyczucie, tyle aby ciasto bylo prawie podobne konsystencją do płynnego miodu - nie ma się za szybko zrywać z chochelki przy wylewaniu na patelnię. Pierwszy naleśnik próbny - jeśli coś nie tak, jak chcemy, to dodajemy do ciasta mąki albo mleka.
UWAGA - jeśli goście nie stoją nam nad głową, wymieszane ciasto wsadzamy do lodówki na dwie godziny, niech odpocznie, potem wymieszamy jeszcze raz.
Smażenie tylko na maśle, na bardzo rozgrzanej patelni. Naleśniki mają być dość grube, sprawiać wrażenie puszystych.
UWAGA: z jednej strony naleśniki mają być mniej usmażone, jasne - farsz wsadzamy na bardziej usmażoną stronę, aby podgrzać na tej jaśniejszej.

Farsz mięsny - mięso wolowe jak na sztukę mięsa, czyli musi być trochę tłuszczu, solidny kawałek kury - tak do połowy ilości wolowiny. Gotujemy wkladając mięso do wrzącej osolonej wody plus przyprawy - listek laurowy, pieprz ziarnisty. Kurczaka albo wcześniej wyjmujemy, albo poźniej wkładamy, bo wolowina gotuje się dłużej. Mięso mielimy - ale nie same, z dodatkiem na szklisto na maśle przesmażonej pokrojonej cebuli. Dobrze zmielić dwa razy, aby wszystko się wymieszalo dokladnie. Farsz nie może być suchy!!! Doprawiamy do smaku solą czy pieprzem, ładujemy w naleśniki, rolujemy czy składamy na pół- albo urządzamy rozpustę - składamy na paszteciki, obsypujemy paszteciki naleśnikowe bułką tartą i podsmażamy, albo robimy babkę naleśnikową - naleśnik, mięso, naleśnik, mięso, naleśnik - tak co najmniej10 naleśników- i podgrzewamy w piekarniku.

Uwaga na psy i na gości też, aby coś zostało dla gospodarzy :roftl:

Zofia
Zofia
Avatar użytkownika
Sędzia próby pracy
5 lata członkostwa5 lata członkostwa5 lata członkostwa5 lata członkostwa5 lata członkostwa
Imię: Zofia
Wiek: 74
Lokalizacja: Kraków
Pochwały: 127
Dołączył(a): 20 mar 2012, o 07:26

Re: Kulinaria

Nieprzeczytany postprzez mój pies » 14 sty 2014, o 16:41

Oj, już jestem głodna po przeczytaniu tego przepisu :lool:
A szczególnie dziękuję za przypomnienie mi placuszków z jabłkami, zupełnie zapomniałam o tym pysznym daniu :hi:
ObrazekObrazek

Co posiadacz psa przeczytać powinien o ich wychowaniu: literatura-godna-polecenia-t542.html
mój pies
Avatar użytkownika
Klubowicz
6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa
Owczarek niemiecki: Tora
Imię: ena
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 19
Dołączył(a): 8 wrz 2011, o 20:51

Poprzednia stronaNastępna strona
Dział statystyki

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

Opcje