Skrypt forum używa informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia Wam maksymalnej wygody przy korzystaniu z naszej internetowej witryny. Dzięki ciasteczkom wiemy też co Wasze owczarki jadły na śniadanie. ;-) Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies kliknij "Akceptuję", w przeciwnym wypadku wyłącz ciasteczka dla tej witryny w ustawieniach swojej przeglądarki. Akceptuję.
Nasze pasje.

Re: Kulinaria

Nieprzeczytany postprzez sylwia1231 » 15 sty 2014, o 18:15

N aleśniki po meksykańsku to mój wyprubowany przepis ; usmażyć naleśniki na słono bez cukry z dodatkiem szczypty soli nadzienie ;25 dag .mięsa mielonego ,2 cebulki ,papryka czerwona ,to podsmażyć na patelni na koniec dodać kukurydze z puszki pieprz kayen,i czosnek do smaku , po wyłonczeniu gazu jogurt grecki czałość doprawić solą
Bardzo polecam

-- 15 sty 2014, o 18:17 --

a bym zapomiała o pieczarkach podsmażyć z mięsem cebulką i papryką :ooops:
PSY JAK LUDZIE MAJĄ DUSZE
sylwia1231
Losowy avatar
Owczarkarz
5 lata członkostwa5 lata członkostwa5 lata członkostwa5 lata członkostwa5 lata członkostwa
Owczarek niemiecki: Zizi
Imię: sylwia
Wiek: 41
Lokalizacja: k-pomorskie
Pochwały: 3
Dołączył(a): 20 sty 2012, o 20:20

Re: Kulinaria

Nieprzeczytany postprzez Razgotra » 11 wrz 2014, o 19:14

na zlocie ktoś zrobił pyszną koperkową sałatkę może ktoś wie jak ją zrobić?
Obrazek
Obrazek
Razgotra
Avatar użytkownika
Owczarkarz
6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa
Owczarek niemiecki: Spajder
Imię: Ela
Wiek: 44
Lokalizacja: Szczecin
Pochwały: 2
Dołączył(a): 8 maja 2011, o 18:44

Re: Kulinaria

Nieprzeczytany postprzez Zofia » 12 wrz 2014, o 07:37

Przepisu na sałatke nie znam, ale polecam żurawinę. Już można kupić, także przez internet. Przebrać, przepłukać, zalać wrzątkiem na kwadrans. Osobno podgotować pokrojone bez skórki gruszki odmiany konferencja - takie zielone, twarde. Do dużego garnka na dno gruszki z niewielką ilością wody, w której się gotowały, na to warstwa odcedzonych żurawin, potem cukier, znowu żurawiny, cukier. Gotować na małym gazie, ostrożnie zamieszać raz drewnianą łyżką. Kiedy zaczną wrzeć i cukier całkiem się rozpuści - zwiekszyć gaz i po pięciu minutach wrzące do słoików twist ładujemy. Na dnie garnka zostanie warstwa przepysznej galaretki. Słoiki musza byc wyparzone, nakrętki też, dobrze przepłukać zwykłą wódką, bezsmakową.
To jedyne przetwory, jakie jeszcze robię - wczoraj przerobiłam 10 kg. Proporcje - na 10 kg żurawin - 3,5 kg cukru, półtora kilo gruszek, 200 g wódki do plukania - trochę wódki wlewamy do gorącego, przepłukanego wrzątkiem słoika, przykrywamy nakrętką, żeby i nakrętke przepłukać od razu, ale nie zakręcamy nakrętki na full, bo potem mogłaby gorzej trzymać, płuczemy, przelewamy gorzałkę do nastepnego słoika. Dobrze, aby słoiki były jeszcze gorące przy napełnianiu wrzącymi żurawinami, to nie pękną. Z 10 kg żurawin plus cukier i gruszki mam 36 słoików 370-gramowych i 5 półlitrowych. Starczy dla przyjaciół na prezenty gwiazdkowe i dla mnie coś zostanie.

Ilość cukru może byc nieco większa lub mniejsza - zależnie czy chcemy bardziej kwaśną żurawinę do mięsa, kopytek, nawet do chleba z masłem lub do głodnej gęby :-) , czy słodszą. Owocki powinny być nadal całe, a nie taka paciaja pognieciona jak w kupnej żurawinie. Polecam do wielkanocnych jajek sos żurawinowo-chrzanowy.

Zofia
Zofia
Avatar użytkownika
Sędzia próby pracy
5 lata członkostwa5 lata członkostwa5 lata członkostwa5 lata członkostwa5 lata członkostwa
Imię: Zofia
Wiek: 74
Lokalizacja: Kraków
Pochwały: 127
Dołączył(a): 20 mar 2012, o 07:26

Re: Kulinaria

Nieprzeczytany postprzez AnnaJagna » 15 wrz 2014, o 00:08

A jest możliwe, żeby się uchował taki jeden słodki słoiczek do przyszłego roku? :ooops:
AnnaJagna
Avatar użytkownika
Klubowicz
5 lata członkostwa5 lata członkostwa5 lata członkostwa5 lata członkostwa5 lata członkostwa
Owczarek niemiecki: jeszcze nie ma
Imię: Anna
Wiek: 34
Lokalizacja: Natal, Brazylia
Pochwały: 28
Dołączył(a): 19 lis 2012, o 16:12

Re: Kulinaria

Nieprzeczytany postprzez Zofia » 15 wrz 2014, o 10:36

Jak mu przyprawię zęby i pazury :yahoo:

Zofia
Zofia
Avatar użytkownika
Sędzia próby pracy
5 lata członkostwa5 lata członkostwa5 lata członkostwa5 lata członkostwa5 lata członkostwa
Imię: Zofia
Wiek: 74
Lokalizacja: Kraków
Pochwały: 127
Dołączył(a): 20 mar 2012, o 07:26

Re: Kulinaria

Nieprzeczytany postprzez sylwia1231 » 22 sty 2015, o 21:04

Biszkopt czekoladowy 8 jajek 3/4 szklanki pudru cukru 7 łyżek mąki i 3 łyżki kartoflanki łuż.czubata proszku do pieczenia i 3 łyżki kakao zawsze sie udaje jest pyszny .Białka oddzielić od żółtek ubić z szczyptą soli jak będą sztywne dodać żółtka i przesiane suche składniki delikatnie mieszać żeby ciasto nie opadło wlac do tortownicy niesmarójemy boków na dno tortownicy kładziemy pergamin i do piekarnika 180 na 35-45 minut .Ja przekładam kremem czekoladowym na gorzkiej czekoladzie z alkocholem a dekoruje wiśniami
PSY JAK LUDZIE MAJĄ DUSZE
sylwia1231
Losowy avatar
Owczarkarz
5 lata członkostwa5 lata członkostwa5 lata członkostwa5 lata członkostwa5 lata członkostwa
Owczarek niemiecki: Zizi
Imię: sylwia
Wiek: 41
Lokalizacja: k-pomorskie
Pochwały: 3
Dołączył(a): 20 sty 2012, o 20:20

Re: Kulinaria

Nieprzeczytany postprzez WarOfWorlds » 25 sty 2015, o 19:29

Brzmi pysznie :lool: omniomniom.
Obrazek
WarOfWorlds
Avatar użytkownika
Owczarkarz
3 lata członkostwa3 lata członkostwa3 lata członkostwa
Owczarek niemiecki: Thorin
Imię: Agnieszka
Wiek: 26
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Pochwały: 1
Dołączył(a): 25 sty 2014, o 20:34

Re: Kulinaria

Nieprzeczytany postprzez Hisss » 28 lip 2017, o 15:41

ja zwykle szukam jak najprostszych i w miarę zdrowych przepisów w internecie ;) zazwyczaj jest ok ! tylko raz mi wołowina nie wyszła xd
Hisss
Losowy avatar
Nowy forumowicz
Imię: Joanna
Wiek: 27
Lokalizacja: Warszawa
Dołączył(a): 28 lip 2017, o 15:36

Poprzednia strona
Dział statystyki

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

Opcje