Skrypt forum używa informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia Wam maksymalnej wygody przy korzystaniu z naszej internetowej witryny. Dzięki ciasteczkom wiemy też co Wasze owczarki jadły na śniadanie. ;-) Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies kliknij "Akceptuję", w przeciwnym wypadku wyłącz ciasteczka dla tej witryny w ustawieniach swojej przeglądarki. Akceptuję.
Nasze pasje.

Re: KULINARIA

Nieprzeczytany postprzez Tomek » 7 maja 2011, o 11:13

Brawurka napisał(a):Ewa, ale Ty nas katujesz tymi zdjęciami :lol:
MNIAM ...

+1. To co Brawurka, dajemy ban na tydzień czy myślisz że sama z siebie się uspokoi? :-P
Tomek zawsze pozdrawia.
Tomek
Avatar użytkownika
Administrator
6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa
Owczarek niemiecki: Viggulec
Imię: Tomasz
Wiek: 39
Lokalizacja: Śląsk
Pochwały: 37
Dołączył(a): 12 lut 2011, o 18:20

Re: KULINARIA

Nieprzeczytany postprzez Kay'owa » 7 maja 2011, o 11:44

+1, aż ślinka cieknie i kałuża się na podłodze robi.. :D
Asia & KaY
ObrazekObrazek
Kay'owa
Avatar użytkownika
Owczarkarz
6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa
Owczarek niemiecki: KAY
Imię: Asia
Lokalizacja: Gdańsk
Pochwały: 3
Dołączył(a): 19 lut 2011, o 19:45

Re: KULINARIA

Nieprzeczytany postprzez Brawurka » 7 maja 2011, o 11:52

Proponuję ostrzeżenie, bo poza tym jest grzeczna ... A następnym razem poszalejemy 8--)
Nie traktuj psa jak człowieka, żeby on nie potraktował Cię jak psa
Dbajmy o kulturę języka polskiego na forum; używajmy wielkich liter, znaków przestankowych i programów "wyłapujących" błędy ortograficzne, jeżeli ktoś sam sobie z nimi nie radzi ...
Obrazek
Brawurka
Avatar użytkownika
Zaawansowany owczarkarz
6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa
Owczarek niemiecki: Amon, Pera
Imię: Aneta
Wiek: 45
Lokalizacja: Śląsk
Pochwały: 29
Dołączył(a): 13 lut 2011, o 09:11

Re: KULINARIA

Nieprzeczytany postprzez Razgotra » 16 maja 2011, o 19:29

BABKA Z AJERKONIAKIEM
1i3/4szkl mąki pszennej
4jajka
1szkl cukru pudru
1szkl oleju
1szklajerkoniaku
2łyż proszku do pieczenia
skórka z otartej 1 cytryny
sól
Jajka utrzec z cukrem pudrem i solą,dodać olej,skórkę cytr i ajerkoniak.Mąkę
wymieszać zproszkiemi połączyć z masą jajeczną.Formę do piecz wysmarować masłem
i posypać bułką (ja posypuję kaszą manną).Ciasto przełożyć do formy ,piec 50-60
minw piekarniku nagrzanym do temp 170 stopni.Polać polewą tak jak na
opakowaniu,można zrobić samemu polewę.SMACZNEGO
BARDZO DłUGO śWIEżA

-- 16 maja 2011, o 20:30 --

Biszkopt a la Rotti z jabłkami /Rotti zmarła koleżanka z Dogomanii/
3-4 jabłka, najlepiej typowe do pieczenia, np boskopy
szklanka mąki
szklanka cukru lub cukru pudru
5 jajek
cynamon
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
ewentualnie:
pół cukru waniliowego
trochę cukru pudru do posłodzenia jabłek jak kto lubi

tłuszcz do wysmarowania tortownicy
tarta bułka

Wysmarowaną blachę posypujemy tartą bułką i wstawiamy na trochę do lodówki.

Ucieramy jajka z cukrem na puch, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia (i ewentualnie z cukrem waniliowym). Odstawiamy i w tym czasie obieramy jabłka.
Kroimy je wprost na tortownicę, posypujemy cynamonem (Rotti lubiła dużo cynamonu) i jeśli jabłka są bardzo kwaśne, możemy nieco posypać cukrem pudrem.
Zalewamy owoce ciastem i wstawiamy do ciepłego piekarnika (nie gorącego) ustawionego na 160°C na jakąś godzinę. Wyjmujemy jak jest rumiane i boki trochę odstają od formy.
Ciasto jest pyszne na gorąco. Można podawać z lodami lub bitą śmietaną.

Jak jest za mało przesuszone, to lubi rozwalać się podczas nakładania
Obrazek
Obrazek
Razgotra
Avatar użytkownika
Owczarkarz
6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa
Owczarek niemiecki: Spajder
Imię: Ela
Wiek: 44
Lokalizacja: Szczecin
Pochwały: 2
Dołączył(a): 8 maja 2011, o 18:44

Re: KULINARIA

Nieprzeczytany postprzez Basia W » 28 maja 2011, o 22:04

To teraz ja, ciacho pyszne, marchewki nie czuć, w smaku przypomina piernikowe ciasto, a najlepsza jest polewa, moje córki zawsze ją zlizują

Ciasto Marchewkowe

ciasto:
-4 jaja,
- 200g cukru ( może byc mniej),
- 250g mąki,
- 300-350g startej marchewki,
- 150 g masła (stopić) (lub niepełna szklanka oleju,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 płaskie łyżeczki sody
- szklanka rodzynek
-1 lub 2 jabłka pokrojone w kostkę
-szklanka rozdrobnionych orzechów
- żurawina suszona (niekoniecznie).

Polewa:
100 gr serka topionego śmietankowego (np kiri, philadelphia), 100 gr masła, 1 szklanki cukru pudru, aromat waniliowy - wszystkie składniki rozpuścić w garnku

Jak przyrządzić?
Zetrzeć na tarce/w termomixie marchewkę . Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać żółtka, mąkę proszek, sodę cynamon, masło( stopione), dokładnie wymieszać, dodać marchewkę, bakalie i wymieszać.
Piec 45-50 min. w 180 st.C

Polać polewą, można posypać orzechami lub prażonymi migdałami

Smacznego
Basia i Schila z Atarova Dvora
Obrazek
Obrazek
Basia W
Avatar użytkownika
Owczarkarz
6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa
Owczarek niemiecki: Schila
Imię: Basia
Wiek: 42
Lokalizacja: Kraków
Pochwały: 2
Dołączył(a): 13 lut 2011, o 11:42

Re: KULINARIA

Nieprzeczytany postprzez Valdi » 1 cze 2011, o 14:12

dziś eksperymentuję z nowym wyzwaniem a mianowicie zupą rybną halaszle......
Valdi
Losowy avatar

Re: KULINARIA

Nieprzeczytany postprzez Brawurka » 2 cze 2011, o 04:30

Valdi, jak eksperyment? 8--)
Nie traktuj psa jak człowieka, żeby on nie potraktował Cię jak psa
Dbajmy o kulturę języka polskiego na forum; używajmy wielkich liter, znaków przestankowych i programów "wyłapujących" błędy ortograficzne, jeżeli ktoś sam sobie z nimi nie radzi ...
Obrazek
Brawurka
Avatar użytkownika
Zaawansowany owczarkarz
6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa
Owczarek niemiecki: Amon, Pera
Imię: Aneta
Wiek: 45
Lokalizacja: Śląsk
Pochwały: 29
Dołączył(a): 13 lut 2011, o 09:11

Re: KULINARIA

Nieprzeczytany postprzez Valdi » 2 cze 2011, o 07:52

Brawurka napisał(a):Valdi, jak eksperyment? 8--)


Bardzo smaczny, gorąco polecam. :ok
Valdi
Losowy avatar

Re: KULINARIA

Nieprzeczytany postprzez Aga i N » 2 cze 2011, o 08:04

:--o jaka pyszność, serek biały - twaróg? mniam mniam ja to jestem pożeracz bez dna nabiału i domowych ciasteczek ObrazekObrazekObrazek ObrazekObrazekObrazek

nebrot napisał(a):Strawberry Cheesecake Muffins

112g serka bialego, moz byc mielony, ale nie homogenizowany
30g cukru pudru

310g maki
10g proszku do pieczenia
3g sol
1 jajko
300 ml mleka
100g brazowy cukier (ja wzielam 70g i dodalam slodzik w plynie)
75g roztopionego masla
starta skorka z jednej cytryny lub 1op. gotowej np. od Oetkera
cukier waniliowy lub saszetka 3ml ekstraktu z wanilii Otkera
85g dzemu lub konfitury truskawkowej
_________________________________________________________________
1. Rozgrzac piecyk do 190C. Natluscic 12 foremek do muffinkow lub wyscielic papierem do piecznia gotowa forme metalowa do muffinow.
2. Wymieszac serek bialy z cukrem pudrem, odstawic.
3. W duzej misce wymieszac make, proszek do pieczenia i sol. W osobnej miesce wymieszac dobrze razem: jajko, mleko, cukier brazowy, maslo, skorke z cytryny i cukier/ekstrakt z wanilii. Wlac wymieszane skladniki do miski z maka. Wymieszac lyzka, bez miksera.
4. Polowe ciasta nalozyc lyzeczka do foremek. Nastepnie na kazdego muffina polozyc lyzeczke serka i lyzeczke konfitury. Jesli foremki sa duze, to mozna klasc wiecej i sera i konfitury. Nastepnie reszte ciasta polozyc na wierzch kazdej z foremki. Celowac raczek na czubek, nie przejmowac sie, ze cala formka nie jest rowno pokryta.
5. Piec 20-22 minuty, az beda zrumienione. Wylaczyc piecyk, uchylic drzwiczki i trzymac muffiny w srodku przez 5 minut. Wyjac i najlepiej czekac az ostygna, ale cieple tez sa niezle :-)
_________________________________________________________________
Przepis wyglada na skomplikowany, ale naprawde robi sie szybko. Ciasta wystarcza na 12 nieduzych foremek, wiec jesli ktos ma duze foremki (zwykle papierowe) to powinien podwoic liczbe skladnikow.

Jakbyscie mieli okazje kupic foremki silikonowe, to zrobcie to. Genialna sprawa- nie trzeba natluszczac, a potem ciasto samo odchodzi i do mycia jest niewiele. I golymi rekami za brzegi z piecyka mozna wyjmowac :)

Ja nie mialam dzemu, wiec zrobilam szybko konfiture z mrozonych truskawek - switnie sie sprawdzila, a resztki zjadla Sabina :D

Tak mi dzisiaj wyszly :lool: (w smaku sa genialne, nawilzone i lekkie)
Obrazek
Obrazek


ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
"Około 1925 roku psy rasy ON, jako całość, stały się wysokie, kwadratowe i niezgrabne, brak im było cech, które były wymagane przez Stephanitza jako ideał..." [źródło: wikipedia]

"Każdy pies jest tak dobry, jak jego Przewodnik."
Literatura godna polecenia: http://forum.owczarkopedia.pl/literatura-godna-polecenia-t542.html.
Aga i N
Avatar użytkownika
Owczarkowa wyga
6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa
Owczarek niemiecki: Nazgul
Imię: Aga
Wiek: 32
Lokalizacja: Bydgoszcz
Pochwały: 41
Dołączył(a): 27 lut 2011, o 16:23

Re: KULINARIA

Nieprzeczytany postprzez Razgotra » 2 cze 2011, o 21:35

DROŻDŻÓWKI
Składniki na około 12 - 15 drożdżówek:

75 g margaryny lub masła
250 ml mleka
25 g świeżych drożdży (lub o połowę mniej suszonych)
szczypta soli
70 g cukru
50 dag mąki pszennej
Ponadto:

dżem lub inne nadzienie
jajko do posmarowania, roztrzepane

Tłuszcz roztopić, dodać mleko, podgrzać do letniej temperatury (nie może być gorące!). Dodać drożdże, rozpuścić. Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto, aż będzie gładkie (ja wyrabianie i wyrastanie pozostawiłam maszynie do chleba). Odłożyć przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1 - 1,5 h).
Po wyrośnięciu dokładnie wyrobić, by usunąć pęcherzyki powietrza (ciasto w przekroju powinno być gładkie).
Rozwałkować na placek o wymiarach około 30 x 50 cm.Posmarować ciasto nadzieniem, zwinąć w roladę, którą pokroić na kawałki o grubości 2 - 3 cm. Ułożyć je na blaszce w sporych odstępach. Trzonkiem noża, drewnianą łyżką, itp. nacisnąć wzdłuż środka każdego kawałka, aby jego boki uniosły się do góry. Odstawić do wyrośnięcia, ale nie na długo, około 10 - 15 minut. Kiedy lekko podrosną, posmarować roztrzepanym jajkiem. Przed pieczeniem wygląda to mniej wiecej tak:
Obrazek
Piec w temperaturze 220ºC przez 10 minut. Studzić na kratce. Polukrować, ale niekoniecznie ;)

Smacznego :)
Obrazek
Obrazek
Ostatnio edytowano 4 cze 2011, o 21:46 przez Razgotra, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
Obrazek
Razgotra
Avatar użytkownika
Owczarkarz
6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa
Owczarek niemiecki: Spajder
Imię: Ela
Wiek: 44
Lokalizacja: Szczecin
Pochwały: 2
Dołączył(a): 8 maja 2011, o 18:44

Poprzednia stronaNastępna strona
Dział statystyki

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

Opcje