Skrypt forum używa informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia Wam maksymalnej wygody przy korzystaniu z naszej internetowej witryny. Dzięki ciasteczkom wiemy też co Wasze owczarki jadły na śniadanie. ;-) Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies kliknij "Akceptuję", w przeciwnym wypadku wyłącz ciasteczka dla tej witryny w ustawieniach swojej przeglądarki. Akceptuję.
Nasze pasje.

Re: Kulinaria

Nieprzeczytany postprzez puma » 31 sie 2012, o 00:01

Koncepcja bardzo fajna tylko trochę tłuszczów za dużo w tym jak dla mnie. A gdybym tak zmniejszyła porcję orzechów o połowę i uzupełniła to zmielonymi płatkami owsianymi, myślisz, że coś by z tego wyszło ? Jajka i mleko są OK, słodzik bym wyeliminowała. Ilość masła zmniejszyć i babeczki jak się patrzy :-) Tylko, czy mi z tego jakiś aromatyczny zakalec nie wyjdzie ? Z chęcią spróbuję, a jak będzie za dużo tłuszczu i węgli to wciągnę jedną nosem przed treningiem, a resztą podkarmię tatę i Pumę :-) W każdym razie dzięki za pomysł, jest super :-)

edit: Bo jak sobie pomyślę, że mogłabym wypełnić braki orzechów otrębami np. żytnimi to wychodzi na to, że danie się robi mało babeczkowe :-( I z deserem może już mieć niewiele wspólnego. Będę kombinować :-)
Magda&PUMA
Dorplant Team
puma
Avatar użytkownika
Forumowy ekspert ds. piłek na sznurku
6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa
Owczarek niemiecki: PUMA
Imię: Magda
Wiek: 24
Lokalizacja: Łódź
Pochwały: 2
Dołączył(a): 24 kwi 2011, o 19:41

Re: Kulinaria

Nieprzeczytany postprzez Bazooka » 31 sie 2012, o 00:28

A ja prosze o jakis prosty przepis na szarlotke...sezon jablkowy juz sie zaczal.
Na lakach gdzie lazimy z Akkbarem, rosna piekne jablonie: wlasnie zrzucaja jablka ktorych nikt nie zbiera :głupol:
Ostatnio nazbieralam cala torbe i...nie wiem co z nimi zrobic....a lubie szarlotke ;-)
Znacie jakis przepis?
Bazooka
Losowy avatar

Re: Kulinaria

Nieprzeczytany postprzez Nesa » 31 sie 2012, o 11:35

bardzo dobra jest szarlotka z budyniem przynajmniej u nas:)
„Jesteś architektem rzeczywistości, którą postrzegasz''
L- 17.02.12r.& V-22.01.12r.
Nesa
Losowy avatar
Owczarkarz
5 lata członkostwa5 lata członkostwa5 lata członkostwa5 lata członkostwa5 lata członkostwa
Owczarek niemiecki: L&V
Imię: Aga
Wiek: 26
Lokalizacja: prawie rzeszów
Pochwały: 3
Dołączył(a): 9 lip 2012, o 13:06

Re: Kulinaria

Nieprzeczytany postprzez Bazooka » 31 sie 2012, o 23:59

Nesa nie watpie ze jest "bardzo dobra"- ja prosilam o...PRZEPIS :lool:
Bazooka
Losowy avatar

Re: KULINARIA

Nieprzeczytany postprzez nebrot » 3 wrz 2012, o 00:28

nebrot napisał(a):SZARLOTKA Z DUZA ILOSCIA JABLEK

Jabłka:
• 2 kg jabłek szara reneta
• 1/2 szklanki rodzynek
• 10 łyżek brązowego cukru lub do smaku
• 3 łyżeczki cynamonu
• 1 opakowanie cukru waniliowego

Ciasto:
• 250 g mąki pszennej
• 125 g masła roślinnego
• 1/4 szklanki cukru
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 żółtko
• 1 łyżka śmietany

Przygotowanie jabłek:
Jabłka obrać, wykroić środki i pokroić w plasterki (najlepiej przy użyciu krajalnicy lub miksera z odpowiednią końcówką). Surowe jabłka układać warstwami na cieście (przepis poniżej), posypując brązowym cukrem, cynamonem, cukrem waniliowym oraz rodzynkami.

Przygotowanie ciasta:
Wszystkie składniki razem posiekać, szybko zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce. Rozwałkować i wyłożyć ciastem wysoką formę 30/20 cm, zostawiając 1/3 ilości ciasta na wierzch. Podgrzać piekarnik do 150℃. Ułożyć na surowym cieście wszystkie jabłka z rodzynkami i cukrem, zetrzeć na tarce resztę ciasta. Wstawić do podgrzanego piekarnika i podnieść temperaturę do 180℃. Piec około 45 minut, aż ciasto się zrumieni. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

A po zrobieniu u mnie wyglada tak :-)
Obrazek


Bazooka, a moze ta? Naprawde smaczna...
nebrot
Losowy avatar

Re: Kulinaria

Nieprzeczytany postprzez Bazooka » 3 wrz 2012, o 20:30

Ewa- bardzo dziekuje, skopiowane i przy najblizszej okazji (jak nazbieram podczas spaceru z Akkbarem jablek) bede piec. O efektach poinformuje.
Bazooka
Losowy avatar

Re: Kulinaria

Nieprzeczytany postprzez Nesa » 4 wrz 2012, o 10:12

Bazooka napisał(a):Nesa nie watpie ze jest "bardzo dobra"- ja prosilam o...PRZEPIS :lool:

u mnie robi się taką samą,jak na tym blogu..http://slodkieimpresje.blox.pl/2009/11/Szarlotka-z-budyniem.html
palce lizać :lool:
„Jesteś architektem rzeczywistości, którą postrzegasz''
L- 17.02.12r.& V-22.01.12r.
Nesa
Losowy avatar
Owczarkarz
5 lata członkostwa5 lata członkostwa5 lata członkostwa5 lata członkostwa5 lata członkostwa
Owczarek niemiecki: L&V
Imię: Aga
Wiek: 26
Lokalizacja: prawie rzeszów
Pochwały: 3
Dołączył(a): 9 lip 2012, o 13:06

Re: KULINARIA

Nieprzeczytany postprzez puma » 22 wrz 2012, o 17:44

Aga i N napisał(a):Dżem z pomarańczy... ostatni jaki jadłam wyjątkowo pyszny to na Bornholmie... a ostatnie miligramy tego cudu pomarańczowego wygarniałam chlebkiem pod wiatrakiem holenderskim......... mniam mniam tego smaku się nie zapomina............. :mniam: :mniam:


W ramach zapomnianego dżemu pomarańczowego odsyłam do Lidla, dziś przypadkiem przyuważyłam go na półce :-)
No i sprawę ślinotoku masz już Aga załatwioną, nie wiem jak Nazgul to zniesie kiedy przyjdzie mu obserwować Pańcie zajadającą się takimi łakociami :lool:
Magda&PUMA
Dorplant Team
puma
Avatar użytkownika
Forumowy ekspert ds. piłek na sznurku
6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa
Owczarek niemiecki: PUMA
Imię: Magda
Wiek: 24
Lokalizacja: Łódź
Pochwały: 2
Dołączył(a): 24 kwi 2011, o 19:41

Re: Kulinaria

Nieprzeczytany postprzez dor_cia » 7 lut 2013, o 18:12

Może jeszcze nie za późno - karnawał przecież trwa ! :yahoo:
Przepis na domowe pączki (przepis od Babci) - wychodzi ok. 50 szt. ;-)
1 kg mąki
10 żółtek
12 dkg drożdży
0,5 kostki masła
0,5 szkl. cukru
cukier waniliowy
szczypta soli
0,5 l. mleka
1 l. oleju + trochę smalcu (do smażenia)

Wymieszać: rozdrobnione drożdże + 1 łyżka cukru + 20 dkg mąki + trochę mleka ( gęstość - dobrej śmietany) odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
Pączki
- Rozpuścić masło
- Rozetrzeć żółtka z cukrem
- Przesiać resztę mąki i wymieszać z cukrem waniliowym, dodać roztarte żółtka, wyrośnięte drożdże, rozpuszczone masło, szczyptę soli i resztę mleka
- Wyrobić dobrze ciasto - żeby było gładkie, lśniące i odchodziło od rąk (konsystencję można "regulować" mlekiem lub mąką)
- Zostawić ciasto w cieple, żeby urosło ...
- Po wyrośnięciu, ciasto leciutko rozwałkować i wycinać kółka
- Nakładać na środek konfiturę, zaciskać z każdej strony i formować kule - zostawić w cieple pod ściereczką, żeby pączki wyrosły
- Smażyć wyrośnięte (wtedy gdy są lekkie) w dobrze rozgrzanym tłuszczu (pączki muszą pływać) - smażyć raz z jednej raz z drugiej strony aż się zarumienią, lukrować gdy są ciepłe zaraz po wyjęciu ze smażenia, można posypać skórką pomarańczową albo rozdrobnionymi orzechami.
Lukier
- Cukier puder dobrze wymieszać z zimną wodą (żeby nie było grudek) polewa musi mieć gęstość śmietany, żeby nie spłynęła z pączków.
Smacznego!
Sama robiłam pączki w/g tego przepisu i były pyszne ( to było już kilkanaście lat temu ) Ale smak Babcinych pączków pamiętam do dziś. :-)
ObrazekObrazek ObrazekObrazek
ObrazekObrazek ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
dor_cia
Avatar użytkownika
Klubowicz
5 lata członkostwa5 lata członkostwa5 lata członkostwa5 lata członkostwa5 lata członkostwa
Owczarek niemiecki: Sułtan
Imię: Dorota
Lokalizacja: Warszawa/Żelechów
Pochwały: 16
Dołączył(a): 19 mar 2012, o 18:46

Re: Kulinaria

Nieprzeczytany postprzez Andzik » 4 sty 2014, o 20:45

Polecam stronkę mojewypieki.com :-) Zwłaszcza sernik z brzoskwiniami oraz ten tradycyjny... Pychotka. Ale coś chodzi za mną szarlotka :P Trzeba się zabrać jutro :P
ObrazekObrazek


ObrazekObrazek
Andzik
Avatar użytkownika
Owczarkarz
4 lata członkostwa4 lata członkostwa4 lata członkostwa4 lata członkostwa
Owczarek niemiecki: Dasko
Imię: Anna
Wiek: 32
Lokalizacja: Swarzędz
Pochwały: 1
Dołączył(a): 24 mar 2013, o 12:40

Poprzednia stronaNastępna strona
Dział statystyki

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

Opcje