Skrypt forum używa informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia Wam maksymalnej wygody przy korzystaniu z naszej internetowej witryny. Dzięki ciasteczkom wiemy też co Wasze owczarki jadły na śniadanie. ;-) Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies kliknij "Akceptuję", w przeciwnym wypadku wyłącz ciasteczka dla tej witryny w ustawieniach swojej przeglądarki. Akceptuję.
Nasze pasje.

Kulinaria

Nieprzeczytany postprzez Valdi » 20 lut 2011, 09:41

Tutaj dzielimy sie przepisami na dobre żarełko, miejscami gdzie można dobrze zjeść, co lubimy jeść czyli wszystko co dotyczy naszego podniebienia.
Valdi
Losowy avatar

Re: KULINARIA

Nieprzeczytany postprzez egonek5 » 20 lut 2011, 11:26

ha to bedzie mój ulubiony wąteczek,bo ja jesc lubię,uwielbiam,kocham :D
A jak grzeczni będziecie to fajny ,szybki i tani przepis na karpatke wam podam,nikt się jej nie oprze :D
egonek5
Avatar użytkownika
Owczarkarz
6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa
Pochwały: 3
Dołączył(a): 13 lut 2011, 21:57

Re: KULINARIA

Nieprzeczytany postprzez Wyjątek » 20 lut 2011, 15:52

O coś dla mnie, bo ja to cały dzień mogłabym spędzić na gotowaniu :D
Jak będziecie chcieli to dobre przepisy na portugalskie żarełko wrzucę :)
Wyjątek
Losowy avatar

Re: KULINARIA

Nieprzeczytany postprzez Valdi » 20 lut 2011, 15:58

jesteśmy grzeczni , wrzucajcie .....
Valdi
Losowy avatar

Re: KULINARIA

Nieprzeczytany postprzez Jangcy » 20 lut 2011, 15:59

aż ślinę przełknąłem i się uśmiecham :)
Obrazek
Zawsze Wierni
Jangcy
Avatar użytkownika
Zaawansowany owczarkarz
6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa
Owczarek niemiecki: Parys
Imię: Janek
Wiek: 57
Lokalizacja: Ruda Sląska
Pochwały: 11
Dołączył(a): 13 lut 2011, 11:58

Re: KULINARIA

Nieprzeczytany postprzez egonek5 » 20 lut 2011, 16:16

Wyjątek napisał(a):O coś dla mnie, bo ja to cały dzień mogłabym spędzić na gotowaniu :D
Jak będziecie chcieli to dobre przepisy na portugalskie żarełko wrzucę :)

dawaj,dawaj.... :D
egonek5
Avatar użytkownika
Owczarkarz
6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa
Pochwały: 3
Dołączył(a): 13 lut 2011, 21:57

Re: KULINARIA

Nieprzeczytany postprzez Wyjątek » 20 lut 2011, 18:11

Bacalhau com Natas
w dosłownym tłumaczeniu: dorsz w śmietanie

przepis na ok. 4 osoby

najlepiej przygotować w jednym z takich naczyń żaroodpornych, ale bez przykrywania: Obrazek

Potrzebujemy:
- 4 filety z dorsza (mogą być mrożone)
- pół kilo ziemniaków pokrojonych w kostkę
- 3 średnie cebule cienko pokrojone w talarki
- 2 główki czosnku drobno posiekanego
- 2-3 spore marchewki pokrojone w cienkie talarki lub poszatkowane
- mleko
- masło
- oliwa z oliwek
- 1-2 paczki tartej mozzarelli
- mąka
- sól
- pieprz
Przepis:

Marchew, czosnek i cebulę włożyć do naczynia z oliwą z oliwek i namoczyć.
Filety włożyć do garnka z mlekiem i postawić na wolnym ogniu. Gdy zacznie się gotować - wyłączyć gaz, przykryć garnek i tak zostawić na 30 minut. Po tym czasie rybę wyjąć i włożyć do naczynia żaroodpornego (porwaną w drobne kawałki). Dodać, po odsączeniu z oliwy oczywiście, warzywa.
Ziemniaki pokrojone w drobną kostkę usmażyć w głębokim oleju jak frytki i dorzucić do mieszanki z rybą. Wszystko dokładnie wymieszać!!
Następnie musimy z mleka (tego w którym gotowana byłą ryba!!!), mąki, masła soli, pieprzu i połowy mozzarelli zrobić sos beszamelowy (proporcje zależą od każdego z osobna, zależy jaką konsystencję dania chcemy osiągnąć; przepisy na sos beszamelowy w sieci, ale myślę, że każdy powinien znać;) )
Sosem zalewamy całe danie. Posypujemy jeszcze na wierzchu resztą mozzarelli i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy dopóki ser na wierzchu nie zacznie się rumienić i przypiekać.
Na koniec powinno wyglądać to tak (bacalhau mojej roboty, na Wigilię 2010):
Obrazek
Obrazek
Edit: SMACZNEGO!! ;)
Wyjątek
Losowy avatar

Re: KULINARIA

Nieprzeczytany postprzez Gita » 26 lut 2011, 21:14

Na okrutne mrozy, które nastały, proponuję rozgrzewającą herbarkę imbirową:

Składniki:
-kilka plasterków świeżego imbiru
-czarna lub zielona herbata tyle ile kto lubi :D
-miód
-sok z cytryny lub łyżka słodkiej śmietanki

Imbir z herbatą zalewamy wrzątkiem i gotujemy przez 2-3 minuty.Wlewamy do szklanki, dodajemy miodu oraz sok z cytryny albo śmietankę. Po mroźnym spacerze z psem siadamy przy kominku ze szklanką herbaty i rozgrzewamy się... :lol:
Gita
Losowy avatar

Re: KULINARIA

Nieprzeczytany postprzez Jangcy » 26 lut 2011, 22:37

Herbatke z imbirem praktykujemy.
Tylko ja robię bez smietanki
i zalewam pokrojony w cienkie plasterki imbir z herbatą zalewam wrzątkiem już w termosie.
W innym wariancie godaje trzy goździki.
A w trzecim szczyptę cynamonu naprawdę szczyptę bo zabija zapach imbiru.
Obrazek
Zawsze Wierni
Jangcy
Avatar użytkownika
Zaawansowany owczarkarz
6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa
Owczarek niemiecki: Parys
Imię: Janek
Wiek: 57
Lokalizacja: Ruda Sląska
Pochwały: 11
Dołączył(a): 13 lut 2011, 11:58

Re: KULINARIA

Nieprzeczytany postprzez Gita » 26 lut 2011, 22:49

Cynamon ze szczyptą utłuczonego kardamonu, to tylko z kawą. Do tego odrobinka wanilii.
Ale spróbuję dodać do imbirowej herbatki, myślę, że bedzie mi smakowało... bo to takie moje (korzenne) klimaty :D
Gita
Losowy avatar

Następna strona
Dział statystyki

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

Opcje