Skrypt forum używa informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia Wam maksymalnej wygody przy korzystaniu z naszej internetowej witryny. Dzięki ciasteczkom wiemy też co Wasze owczarki jadły na śniadanie. ;-) Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies kliknij "Akceptuję", w przeciwnym wypadku wyłącz ciasteczka dla tej witryny w ustawieniach swojej przeglądarki. Akceptuję.
Porady i problemy zdrowotne owczarka niemieckiego.

Przebiałkowanie

Nieprzeczytany postprzez puma » 15 maja 2012, 22:21

Potrzebuje fachowego wyjaśnienia tego zjawiska, czym i jak dokładnie to się objawia i czy coś takiego jak przebiałkowanie w ogóle istnieje ? Żeby nie było, że ide na skróty to powiem, że przemierzyłam google wzdłuż i w szerz i mam sprzeczne dane, dlatego zwracam się z pytaniem do Was.

Do tej pory zdążyłam się dowiedzieć, że przebiałkowanie to inaczej niedobór wapna i teraz pojawia się pytanie numer jeden, czy objawami może być świąd i łupież i wręcz przetłuszczająca się sierść ? Wiem, że łupież może byc spowodowany milionem różnych innych rzeczy ale ja pytam konkretnie o przebiałkowanie.

Czy skutkiem przebiałkowania może być podawanie zbyt dużej ilości mięsa(bez kości) i podrobów w stosunku do ilości wypełniacza (przykładowo 60-70% mięsa, 30-40% wypełniacz) ? Bo jeśli samo mięso ma dużo fosforu, a rzadko kiedy podajemy kości to idąc tym tropem mogłoby to skutkować niedoborami wapna, czyż tak ?

Z góry dzięki :-)
Magda&PUMA
Dorplant Team
puma
Avatar użytkownika
Forumowy ekspert ds. piłek na sznurku
3 lata członkostwa3 lata członkostwa3 lata członkostwa
Owczarek niemiecki: PUMA
Imię: Magda
Wiek: 21
Lokalizacja: Łódź
Pochwały: 2
Dołączył(a): 24 kwi 2011, 19:41

Re: Przebiałkowanie

Nieprzeczytany postprzez donald1209 » 16 maja 2012, 07:38

puma napisał(a):Czy skutkiem przebiałkowania może być podawanie zbyt dużej ilości mięsa(bez kości) i podrobów w stosunku do ilości wypełniacza (przykładowo 60-70% mięsa, 30-40% wypełniacz) ? Bo jeśli samo mięso ma dużo fosforu, a rzadko kiedy podajemy kości to idąc tym tropem mogłoby to skutkować niedoborami wapna, czyż tak ?

Z góry dzięki :-)


Moim zdaniem "przebiałkowanie" może być spowodowane nie zbytnią ilością mięsa w stosunku do wypełniaczy tylko w stosunku do kości. Pies powinien zjadać więcej kości i tzw tkanki lącznej ( wszystkie błony, chrząstki, skóry, żyły ,trochę tłuszczu) niż samego mięsa.
Daje o sobie znać " nadmierna miłość". Tak kochamy naszego kudłacza, że chcemy mu nieba przychyliść i karmimy najlepszą polędwiczką, bez żadnych żyłek i tłuszczów. I robimy mu krzywdę.
Ja bym też sprawdził u weta, czy nie ma tzw. skazy białkowej czyli uczulenia na białko lub jeden z jego rodzajów.

Krzysztof
Pozdrawiam

Krzysztof i Luka

Kobieta jest najlepszym przyjacielem mężczyzny, oczywiście nie licząc psa.
donald1209
Avatar użytkownika
Nadworny dietetyk
3 lata członkostwa3 lata członkostwa3 lata członkostwa
Owczarek niemiecki: Luka
Imię: Krzysztof
Wiek: 62
Lokalizacja: Krosno
Pochwały: 22
Dołączył(a): 14 lut 2011, 12:56

Re: Przebiałkowanie

Nieprzeczytany postprzez puma » 16 maja 2012, 08:33

A jesli pies nie toleruje kosci ? Raz na tydzien-dwa jeszcze jakos pojdzie ale czesciej skutkuje okropnymi zaparciami wymiennie z wymiotami. Podawanie zmielonych skorupek jaj uzupelni i wyrowna gospodarke wpaniowo-fosoforwa czy znow trzeba sie obawiac, ze czegos moze byc za duzo, a czegos za malo ?
Magda&PUMA
Dorplant Team
puma
Avatar użytkownika
Forumowy ekspert ds. piłek na sznurku
3 lata członkostwa3 lata członkostwa3 lata członkostwa
Owczarek niemiecki: PUMA
Imię: Magda
Wiek: 21
Lokalizacja: Łódź
Pochwały: 2
Dołączył(a): 24 kwi 2011, 19:41

Re: Przebiałkowanie

Nieprzeczytany postprzez gochadrozdek » 16 maja 2012, 11:34

Nie wiem, jakiego rodzaju Barfa używasz. Z naszą Aktusią nigdy nie było tematu przebiałczenia, ale my podawaliśmy "najgorsze" mięso, tj. kupowane na rynku korpusy kurczaka (tu mnóstwo chrząstek, skóry, tkanek łącznych) oraz podroby, łącznie z wołowiną poza gatunkiem. Po tym nie było zaparć ani wymiotów. Jeżeli podawaliśmy kości cielęce, to jak największe, żeby były do polizania, possania, ale nie do zjedzenia.
www.zrudzkiejwatahy.pl

Obrazek
gochadrozdek
Avatar użytkownika
Hodowca
3 lata członkostwa3 lata członkostwa3 lata członkostwa
Owczarek niemiecki: ARIA,ZULUS,ELISE
Imię: Małgorzata
Lokalizacja: ŁÓDŹ :)
Pochwały: 8
Dołączył(a): 29 kwi 2011, 18:25

Re: Przebiałkowanie

Nieprzeczytany postprzez puma » 16 maja 2012, 11:53

To nie jest Barf, to jest po prostu surowizna z wypelniaczem i warzywami, ostatnimi czasy to bylo mieso zmielone z koscia i nie bylo problemow, pozniej dlugi czas samo mieso i podroby (bez kości) dlatego, ze na typowym barfie nie bylam w stanie ustabilizowac jej trawienia, byly albo zaparcia albo bardzo rzadkie kupy chociaz suka byla w swietnej kondycji(multum energii, ladna siersc). A, ze rozwiazanie mieso/ew. mieso z koscia (zmielone) + ryz +warzywa okazalo sie zbawienne, bo wszelkie problemy trawienne zniknely to przy tym zostalam. Tylko teraz sie zorientowałam, ze zle mogly byc dobrane proporcje miesa do wypelniacza. Po kosciach cielecych sa zaparcia wymiennie z rzyganiem, po drobiowych same zaparcia.
Magda&PUMA
Dorplant Team
puma
Avatar użytkownika
Forumowy ekspert ds. piłek na sznurku
3 lata członkostwa3 lata członkostwa3 lata członkostwa
Owczarek niemiecki: PUMA
Imię: Magda
Wiek: 21
Lokalizacja: Łódź
Pochwały: 2
Dołączył(a): 24 kwi 2011, 19:41

Re: Przebiałkowanie

Nieprzeczytany postprzez gochadrozdek » 16 maja 2012, 12:01

A spróbuj może w ten sposób. Masz tu link do dobrze zbilansowanej karmy super premium - oczywiście Acany adult large breed http://www.acana.com.pl/acana/pdf/Acana-ALB-PL.pdf
Opisane są tu proporcje, mięsa, warzyw i wypełniaczy. Może jeśli takie proporcje zastosujesz, to coś się poprawi.
W nowej formule jest 60, 20, 20. Nie widzę jakoś różnicy jeżeli chodzi o sierść, temperament czy wydalanie.
www.zrudzkiejwatahy.pl

Obrazek
gochadrozdek
Avatar użytkownika
Hodowca
3 lata członkostwa3 lata członkostwa3 lata członkostwa
Owczarek niemiecki: ARIA,ZULUS,ELISE
Imię: Małgorzata
Lokalizacja: ŁÓDŹ :)
Pochwały: 8
Dołączył(a): 29 kwi 2011, 18:25

Re: Przebiałkowanie

Nieprzeczytany postprzez puma » 16 maja 2012, 12:04

Dzięki :-)
Juz w roznych ksiazkach sprawdzalam i przeliczalam te proporcje i kilka razy mi wyszlo, ze stosunek miesa do wypelniacza u psa niepracujacego powinien byc 1:3, u bardziej aktywnego max 2:3, wtedy teoretycznie powinno wyjsc te 20pare procent bialka. Zaraz sie podepre ta broszurka Acany i zobacze czy wyjdzie podobnie :-)
Magda&PUMA
Dorplant Team
puma
Avatar użytkownika
Forumowy ekspert ds. piłek na sznurku
3 lata członkostwa3 lata członkostwa3 lata członkostwa
Owczarek niemiecki: PUMA
Imię: Magda
Wiek: 21
Lokalizacja: Łódź
Pochwały: 2
Dołączył(a): 24 kwi 2011, 19:41

Re: Przebiałkowanie

Nieprzeczytany postprzez gochadrozdek » 16 maja 2012, 12:08

Noooooooooooooo, widać, że maturzystka przygotowana :lool:
www.zrudzkiejwatahy.pl

Obrazek
gochadrozdek
Avatar użytkownika
Hodowca
3 lata członkostwa3 lata członkostwa3 lata członkostwa
Owczarek niemiecki: ARIA,ZULUS,ELISE
Imię: Małgorzata
Lokalizacja: ŁÓDŹ :)
Pochwały: 8
Dołączył(a): 29 kwi 2011, 18:25

Re: Przebiałkowanie

Nieprzeczytany postprzez donald1209 » 16 maja 2012, 12:45

puma napisał(a):To nie jest Barf, to jest po prostu surowizna z wypelniaczem i warzywami, ostatnimi czasy to bylo mieso zmielone z koscia i nie bylo problemow, pozniej dlugi czas samo mieso i podroby (bez kości) dlatego, ze na typowym barfie nie bylam w stanie ustabilizowac jej trawienia, byly albo zaparcia albo bardzo rzadkie kupy chociaz suka byla w swietnej kondycji(multum energii, ladna siersc). A, ze rozwiazanie mieso/ew. mieso z koscia (zmielone) + ryz +warzywa okazalo sie zbawienne, bo wszelkie problemy trawienne zniknely to przy tym zostalam. Tylko teraz sie zorientowałam, ze zle mogly byc dobrane proporcje miesa do wypelniacza. Po kosciach cielecych sa zaparcia wymiennie z rzyganiem, po drobiowych same zaparcia.

A może za gwałtownie wprowadzałaś te kości? Spróbowałbym do tego mixu mięso + wypełniacz dać suni jedną kurzą łapkę. I co, też ją zatwardzi? Potem dwie, kawałek szyjki kurczaka i pomału, pomału coraz więcej, obserwując koopy.
A na rozlużnienie zatwardzenia doskonałe są żwacze wołowe. Najlepiej surowe świeże, ale mogą być i suszone np. stąd http://www.e-pies.eu/

Pozdrawiam

Krzysztof
Pozdrawiam

Krzysztof i Luka

Kobieta jest najlepszym przyjacielem mężczyzny, oczywiście nie licząc psa.
donald1209
Avatar użytkownika
Nadworny dietetyk
3 lata członkostwa3 lata członkostwa3 lata członkostwa
Owczarek niemiecki: Luka
Imię: Krzysztof
Wiek: 62
Lokalizacja: Krosno
Pochwały: 22
Dołączył(a): 14 lut 2011, 12:56

Re: Przebiałkowanie

Nieprzeczytany postprzez puma » 16 maja 2012, 12:51

Ona na Barfie byla prawie pol roku i to nie bylo zrobione tak na hop siup, bo nawet jako szczeniak kiedy podstawowym pokarmem bylo suche to surowizne juz znala, jakies miesne kosci sie od czasu do czasu pojawialy. Przy jadlospisie stricte barfowym po prostu nie moglam tego ustabilizowac, raz bylo lepiej, raz gorzej. Spróbuje tak jak mowisz stopniowo na powrot wdrazac kosci do tego miesa chyba. Dziękuje za pomoc.
Magda&PUMA
Dorplant Team
puma
Avatar użytkownika
Forumowy ekspert ds. piłek na sznurku
3 lata członkostwa3 lata członkostwa3 lata członkostwa
Owczarek niemiecki: PUMA
Imię: Magda
Wiek: 21
Lokalizacja: Łódź
Pochwały: 2
Dołączył(a): 24 kwi 2011, 19:41

Następna strona
Dział statystyki

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

Opcje