U psów aplikuje się microchip,nie aplikuje się chipów,bo byłyby zbyt duze po prostu (chip jest wielkosci powiedzmy 5cio groszówki,zatem nierealne jest umieszczenie go przy pomocy grubej igły ).Stąd może stwierdzenie,ze to dwie rózne rzeczy - a i owszem ale u piesów i kotów tylko microchipy.
Dla porównania wielkości -
Chip:
Microchip:
Miejsce implantacji microchipu jest zależne chyba od weterynarza - jeden implantuje na karku,drugi na łopatce. Podobno te na łopatce łatwiej migruja pod skórą ale pytałam naszego weta podczas czipowania Chivasa,ponieważ własnie na lewej łopatce umieszczono microchip i podobno nie jest to prawdą.
Nie ma róznicy pomiedzy microchipem aplikowanym w schronisku,a tym wykonanym u weta.W schronisku koszt chipowania zwierząt pokrywa urząd miasta czy gmina,a prywatnie koszt pokrywa własciciel.
Jedna chyba z większych baz zwierząt "zaczipowanych" to Safe Animal(screen wkleił wyżej Janek).Koszt rejestracji to 30zł ale rejestruje się jeden ludź i ten ludź może wprowadzić do bazy danych dowolną ilosć zwierzaków ( dlatego jak chciałam wprowadzic nasz nr chipa do tejże bazy,to okazało się,ze weterynarz juz to zrobił)
W tym roku za zachipowanie psa oraz wydanie paszportu zapłaciłam 160 zł