przez vega_bw » 19 sie 2014, 10:25
Z własnego doświadczenia powiem: szczupły pies,to prawie zawsze zdrowy pies,a na pewno zdrowszy, niż upasiony.
Po drugie: jeżeli nawet dość mocno zwiększysz psu ilość białka w diecie, to nie pozwoli psu przytyć, wręcz przeciwnie, pomoże zbudować muskulaturę,bez przyrostu tłuszczu.
Sama wpadłam w takie błędne koło, kiedy Falko był chudy, naiwnie myślałam,że jak zwiększę udział białka i tłuszczu,to upasę trochę psa, nic z tego. Kondycja na maxa, humorek również,natomiast waga w dół.
Po długich dyskusjach postanowiliśmy spróbować karmy o procentowym udziale białka do tłuszczu 25/15%- 25% białka, 15% tłuszczu. To był strzał w przysłowiową 10.
Pies ładnie przybrał na wadze,ale nie utył, kondycja niezmiennie wysoka, humor na najwyższym poziomie.
Faktem jest,że Falko i tak zjada dużo więcej, niż podają normy dla psów aktywnych,ale widocznie tak potrzebuje. Nie ograniczam się do suchej karmy, jak to już wielokrotnie pisałam.
Jeżeli masz pewność,że Piorun jest jedynie szczupły,a nie chory,to może spróbuj karmy o udziale procentowym w/w. U nas się sprawdziło. Podajemy karmę Josera Agilo Activ, może nie z najwyższej półki,ale wziąwszy pod uwagę jeszcze inne rzeczy do jedzenia, jakie dostaje Falko,to jest ok.
Choćbyś powiedział o sobie i swoim psie wszystko, to i tak zawsze zostaje coś do powiedzenia...