Ale skoro buda ma być jak najmniejsza to zrobię przedsionek (budę podzielę na 2 części).

wiatr hula po pomieszczeniu jak po górach. U mnie przedsionek ma wymiary 70x90x90 (szer x gł x wys) a komora główna ma wymiar 120x90x90 (szer x gł x wys). Aby móc łatwo ją posprzątać wieko zrobiłem na zawiasach i uszczelniłem uszczelką do okien. Wymiary komory głównej 120x90x90 są wystarczające dla dwóch psów. Piłem browara w środku ze Zbójem
(tzn. ja piłem o jadł żwacza
) i nie było problemu z brakiem miejsca na upartego to i Bonnie by się zmieściła. Zbój spokojnie mógł w niej usiąść, obrócić się czy nawet poprzeciągać. Istotne jest aby wejścia do budy nie były zbyt duże bo przez nie będzie uciekać ciepło. Pierwsze większe a drugie może być niższe (z tego co pamiętam to u mnie pierwsze jest wysokie na 40 a drugie na 35 cm) co pozwala psu się wykręcić podczas wchodzenia do budy.
. Ja często obserwuję że jedno śpi w dużej komorze a drugie w przedsionku (być może jest im razem za gorąco). Miałem dylemat czy zrobić jeden przedsionek i dwie komory po bokach czy jeden przedsionek i jedną komorę. Zdecydowałem się na to drugie rozwiązanie ale powiem Wam czy śpią razem jak mi się uda je podejrzeć. Prawda jest też taka że psy nie będą z niej cały czas korzystać. Będą wolały leżeć na zewnątrz (nawet na deszczu) a z budy będą korzystać wtedy jak będą musiały tzn. w sytuacji gdy będzie wiatr lub jak zrobi się na tyle zimno ze będą chciały się ogrzewać. Jak siedzieliśmy ze Zbójem w budzie to po 30 min zaczęło się nam robić gorąco, Zbój zaczął ziajać a ja ściągnąłem polar.
więc jestem przekonany że jest dobrze docieplona a i nawet lekkiego wiaterku nie odczułem.Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości