Tomek napisał(a):Cześć.
Chciałem Was drodzy forumowicze zapytać, jak widzicie przyszłość forum? Frekwencja i aktywność użytkowników spadła w ostatnich dwóch latach. ...
Przyznam się, że sam okazjonalnie tu bywam. Natłok codziennych zajęć i obowiązków nie pozwala mi na bycie aktywnych członkiem naszej społeczności.
Pozdrawiam serdecznie,
Tomek
Może i aktywność użytkowników spadła ale pojawili się również nowi forumowicze. Ludzie którzy mają problemy ze swoimi pupilami (choroby, wychowanie itp), ludzie którzy chcą się czegoś więcej dowiedzieć o rasie zanim kupią psa. Być może dzięki temu forum ktoś podjął dobrą decyzję o tym aby nie brać ON-ka, DON-ka bo może sobie nie poradzić, ludzie którzy po porostu chcą się pochwalić swoim przyjacielem. Przeglądając posty widać że wielu ludzi którzy mają doświadczenie nie raz pomogli innym "ogarnąć temat" (dzięki Tomkowi trafiłem z Bonnie do dobrej kliniki weterynaryjnej w Rzeszowie).
Wszyscy mamy zajęcia codzienne i obowiązki ale prawie każdy z nas od czasu do czasu tutaj zagląda, być może nie zawsze bierze udział w dyskusji ale na pewno czyta (ja oglądam piękne zdjęcia Barcy, uwielbiałem Parysa). Myślę że problem polega na tym że nie każdy ma świadomość że społeczność tworzą ludzie a bycie aktywnym członkiem danej społeczności oznacza dla niej być albo nie być. Niektórzy w swoich komentarzach robią sobie wycieczki osobiste co powoduje że ludzie nie mają ochoty tutaj wracać. Ostatni przykład (bodajże Marek - nie pamiętam) - miał problem z zachowaniem psa - z jego winy notabene - wszyscy mieliśmy tego świadomość ale niektórzy zamiast mu to delikatnie wyjaśnić to zwyczajnie dostał opi...ol i stwierdził
"nie tego oczekiwałem". Tomek (Gumis) w jednym ze swoich komentarzy trafnie napisał że:
"czasami to lepiej napisać co kupiłeś swojemu psu niż wypowiadać się na inny temat" [zwłaszcza żywienia] aby nie narazić się na hejt.
Ja osobiście traktuję przynależność do tej grupy jako coś co mnie odróżnia od innych. Również mam natłok pracy (własna firma, delegacje, spotkania itp). Oprócz psów mam też inne hobby - w lecie jeżdżę motocyklem po całej Polsce - należę do społeczności Chopper-owców - to jest tak samo piękne jak pójście na spacer z moimi "łebami" i podzielenie się tym z kimś innym. Zawsze staram się znaleźć odrobinę czasu aby tu zajrzeć (Tomek robi to w niedzielę) - i słusznie bo wtedy z reguły każdy ma choćby odrobinę czasu. Ja często będąc w trasie loguję się na swoim telefonie - nie odpisuję na posty bo mnie krew zalewa jak muszę pisać na klawiaturze dotykowej ale później wracam do tego. Dlatego może zabrzmi to brutalnie ale to jest kwestia chęci, identyfikowania się z daną społecznością i konsekwencji.
Tomek napisał(a):
... Nie wiem, czy jest sens przeprowadzać kolejną, już szóstą zbiórkę na utrzymanie serwera i domeny. Domenę mamy opłaconą do połowy lutego, hosting ciut dłużej. Jakie jest Wasze zdanie?
Tomek
Zbiórkę zawsze warto przeprowadzić (szkoda że nie podałeś kosztów utrzymania forum).
Tomek napisał(a):Czy może już czas zejść ze sceny
i zniknąć z internetu?
Tomek
Może lepiej poszukać związku przyczynowo - skutkowego dlaczego forum nie cieszy się popularnością i spróbować coś z tym zrobić a nie po prostu rezygnować z czegoś co powstawało przez tyle lat. Czegoś co powstało Tomek dzięki tobie - i za to wielki szacun - i nie rozumiem dlaczego chcesz z tego zrezygnować - przecież to Twoje dziecko!
OCZYWIŚCIE ŻE TAK!!!