Nakasha napisał(a):Co najwyżej mandat, nie ma żadnego powodu, by cokolwiek miało się stać psom.

(typowe dla Białegostoku.. zimniej niż u nas jest tylko w Suwałkach
) Potem stopniał, ale chłodek się utrzymywał i większość grudnia było cudownie biało i mroźnie, co widać na filmikach. 

Jest to owczarek australijski, typ amerykański, w kolorze blue merle (niebieski marmurkowy), suczka o imieniu Shira.
(imię rodowodowe: Preeminent Line Nevada, córka sławnego Slasha). Mała urodziła się 06.10.2012 r.
Poczytałam, popisałam z hodowcami... i pojechaliśmy po naszą wybraną sunię.
Mąż był najpierw sceptycznie nastawiony, a teraz ubóstwia Shirę, nazywa ją małym, mięciutkim misiem. 
Shira jest bardzo wesoła, pozytywnie do wszystkiego nastawiona, entuzjastyczna, aktywna, pełna energii.
Odważna i ciekawska, baaardzo skupiona na człowieku, na nas.
Szybko się uczy, nie tylko komend, ale po prostu życia z nami. Nasze psiaki pokazały jej, że w tym psim stadzie to one rządzą, a mała pięknie się im poddała. Wszystkie 3 cudownie reagują na wysyłane wzajemne CSy. Również w stosunku do nas Shirka jest bardzo uważna, reaguje na każdy gest i słowo. Z innymi psami bawi się i szaleje, oczywiście jak na prawdziwego aussie przystało przede wszystkim bawi się w zagryzanie i mordowanie.
Na szczęście nasz owczarek niemiecki ma taki sam styl zabawy, więc zgrali się bardzo dobrze. I jak na prawdziwego psa pasterskiego przystało, próbowała zaganiać nasze koty.
Ale koty szybko jej wytłumaczyły (z naszą małą pomocą), że w tym domu takie rzeczy miejsca nie mają. 
Jest taka... responsywna. Nasz owczarek niemiecki również był taki od małego, ale ona ma w sobie więcej radości i... nie wiem jak to lepiej określić - lekkości. 
A uczy się naprawdę ekspresowo.
Jesteśmy w trakcie nauki przestawania szczekać na komendę - na pewno w przyszłości bardzo nam się to przyda. 
Pojechaliśmy na naszą działkę, wokół są cudowne pola, łąki i las.
Shira była dzielna i wytrzymała całe 1,5 godziny spaceru.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości