Skrypt forum używa informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia Wam maksymalnej wygody przy korzystaniu z naszej internetowej witryny. Dzięki ciasteczkom wiemy też co Wasze owczarki jadły na śniadanie. ;-) Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies kliknij "Akceptuję", w przeciwnym wypadku wyłącz ciasteczka dla tej witryny w ustawieniach swojej przeglądarki. Akceptuję.
Zapytania i rozmowy o hodowlach i hodowcach.

PFK - Polska Federacja Kynologiczna

Nieprzeczytany postprzez polaklg » 18 mar 2012, 12:50

Chcialbym poznac wasze opinie nt Polskiej Federacji Kynologicznej. Z tego co sie zorientowalem jest to bardzo mloda federacja. Nie ma takiej tradycji jak ZKwp.
Ma moze ktos psa od nich i podzieli sie jakimis informacjami.
polaklg
Losowy avatar
Świeżak
3 lata członkostwa3 lata członkostwa3 lata członkostwa
Owczarek niemiecki: ...
Imię: arek

Re: PFK

Nieprzeczytany postprzez Tomek » 18 mar 2012, 12:57

Nigdy o niej nie słyszałem. Większość tego typu organizacji jest tworzona dla mamony, nie wiem jak jest w tym konkretnym przypadku.

BTW, wszystkiego najlepszego Arek.
Tomek zawsze pozdrawia.
Tomek
Administrator
5 lata członkostwa5 lata członkostwa5 lata członkostwa5 lata członkostwa5 lata członkostwa
Owczarek niemiecki: Viggulec
Imię: Tomasz
Pochwały: 37

Re: PFK - Polska Federacja Kynologiczna

Nieprzeczytany postprzez Sam-Abb » 29 paź 2015, 19:01

Z PFK to pewnie pseudohodowle. Teraz jest ustawa, że poza miejscem zamieszkania i hodowli jest zakaz sprzedaży psów więc federacje/organizacje/stowarzyszenia powstają jak grzyby po deszczu :-((:mur::mur::przerażenie::diabeł::negatyw:
Obrazek
Obrazek
Sam-Abb
Początkujący owczarkarz
Owczarek niemiecki: Samantha
Imię: Ewka

Nieprzeczytany postprzez 14ruda » 29 paź 2015, 21:36

PFK działa od 2010 roku czyli zaczęli przed nowelą ustawy.Wymagają prześwietlenia HD u owczarków i innych ras i testów psychotechnicznych.Comnie tylko śmieszy-pies,który nie zdał testów psychicznych może przyjść na poprawkę :roftl:
Ale niestety,wszędzie przygotowują psy do testów. :przerażenie:Inaczej połowa nie została by dopuszczona do hodowli.I mamy owczarki jakie mamy.
Szkolimy NIE tresujemy! http://www.karpeteam.eu
14ruda
Owczarkarz
Owczarek niemiecki: Aicha
Imię: Joanna
Pochwały: 14

Nieprzeczytany postprzez Paulina K. » 29 paź 2015, 21:41

PFK też ma swoje wymogi aby psy czy suki były hodowlane to też trzeba się nalatać i pozałatwiać,ma też najwięcej wystaw z tych wszystkich klubów bo też na nie jeździmy.nie wiem kiedy powstała ale pseudohodowle należą do różnych stowarzyszeń które powstały po 2012 roku jeśli przed to podobno jest ok.niestety pootwierały się różne kluby ponieważ w ZKwP nie uznawali długowłosych owczarków do hodowli dopiero to zmieniło się w styczniu 2011 roku więc hodowle musiały się gdzieś zarejestrować.moja suczka pochodzi z hodowli która ma 22 lata doświadczenia więc ona musiała się gdzieś zapisać,mam rodowód PKPR który istnieje od 2001 roku,mają swój regulamin i aby zostać suką hodowlaną czy reproduktorem trzeba to samo zrobić co w ZKwP.
http://dantearkadia.weebly.com/
http://argestes.weebly.com/
Paulina K.
Klubowicz
1 rok członkostwa
Owczarek niemiecki: Dante
Imię: Paulina
Pochwały: 1

Nieprzeczytany postprzez Szymon » 10 lis 2015, 19:57

Ja tylko dodam że Polska Federacja Kynologiczna wymaga aby pies reproduktor miał wykonane badanie DNA oraz suka hodowlana również musi mieć badanie DNA.
Dla mnie osobiście to najlepsza organizacja w Polsce.
Szymon
Losowy avatar
Świeżak
Imię: Szymon
Pochwały: 2

Nieprzeczytany postprzez Sam-Abb » 10 lis 2015, 20:04

Mi wmawiano, że jak chcę kupić psa to tylko z FCI i ZKwP bo to najlepsze organizacje i w nich są najlepsze hodowle. W internecie poczytałam i pooglądałam to nie jest tak kolorowo jak wmawiają z takimi hodowlami. A zauważyłam, że niektóre psy z PFK itp. mają nawet lepszą budowę i są bardziej wzorcowe niż z ZKwP (nie chcę tutaj nikogo urazić).
Obrazek
Obrazek
Sam-Abb
Początkujący owczarkarz
Owczarek niemiecki: Samantha
Imię: Ewka

Nieprzeczytany postprzez Nanami » 10 lis 2015, 22:09

To prawda, najlepsze hodowle - te naprawdę godne polecenia - w 99% przypadków są w ZKwP. Nie znaczy to, że wszystkie hodowle z ZKwP są godne polecenia, niestety. Sporo z nich bym nie poleciła. Ale tych z PFK i innych pomniejszych związków - żadnej bym nie poleciła.
Co to znaczy "bardziej wzorcowy"? :diabeł:
Czy może raczej, po prostu częściej podobaja sie Tobie osobiście psy z PFK?
I zauważ, wszystkie organizacje kynologiczne bazują na psach z FCI. Najczęściej już sami rodzice są z FCI, więc to wszystko nadal ta sama woda po kisielu.
Anka & Kaza
Nanami
Owczarkarz
Owczarek niemiecki: Kaza
Imię: Anka
Pochwały: 27

Nieprzeczytany postprzez Szpak » 11 lis 2015, 09:22

Popatrzyłam sobie na owczarki na MWPR w Poznaniu. Większość psów - koszmar! Przerośnięte z zadami przy ziemi.
Nie pokusiłabym się o "zachwalanie" hodowli onków z ZKwP.
Szpak
Klubowicz
Owczarek niemiecki: Ursa
Imię: Baśka
Pochwały: 13

Nieprzeczytany postprzez owczarek_niemiecki » 11 lis 2015, 11:16

Ja jestem zdania , że patrzy się na HODOWCE , a nie związek ( nie mówię tu o związkach typowo pseud np. Dog&cat XD ).
owczarek_niemiecki
Losowy avatar
Początkujący owczarkarz
1 rok członkostwa
Owczarek niemiecki: Furia
Imię: Marta/Gabi

Następna strona
Dział statystyki

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

Opcje