Skrypt forum używa informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia Wam maksymalnej wygody przy korzystaniu z naszej internetowej witryny. Dzięki ciasteczkom wiemy też co Wasze owczarki jadły na śniadanie. ;-) Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies kliknij "Akceptuję", w przeciwnym wypadku wyłącz ciasteczka dla tej witryny w ustawieniach swojej przeglądarki. Akceptuję.
Zapytania i rozmowy o hodowlach i hodowcach.

poszukiwany ON podpalany lub czaprakowy bez kątowania

Nieprzeczytany postprzez no_rehearsal » 03 paź 2015, 19:11

Witajcie!

Niedawno umarł najwspanialszy pies na świecie, mój ukochany mix ON-ka, bydlaczek, wieczny szczeniak, chodzące człowieko-uwielbienie i schorowane nieszczęście :(
Obrazek

Wiem, że identycznego nie będzie, zresztą, 75-centymetrowy prawie-ON to zdrowotna ruletka i chcę, na tyle, na ile się da, zabezpieczyć się przed chorobami typowymi dla rasy. Duży był pechowcem, zwyrodnienie stawów w wieku 4 latach skończyło jego bieganie za aportem, wrażliwe jelita i w młodości problemy z trzustką ograniczyły dietę, a w wieku 7 lat za duże serce nie zniosło operacji ratującej życie po skręcie żołądka, który przydarzył się mimo ścisłej profilaktyki mającej mu tego oszczędzić :(

Chciałabym znaleźć hodowlę, w której znajdę psiaka o podobnym umaszczeniu jak Duży (czarne podpalane albo czaprakowe, krótki włos), silnego, masywnego i dorastającego do maksymalnego wzrostu wskazanego we wzorcu ALE o jak najmniejszym kątowaniu.
Nie podobają mi się klasyczne eksteriery. Chcę psa o możliwie prostych plecach, nie będę go wystawiać, chcę z nim trenować (obedience, może dogtrekking), podróżować i jak najdłużej się tym cieszyć.

Czy moglibyście pomóc mi znaleźć hodowlę, która tak naprawdę będzie kompromisem pomiędzy eksterierem, a użytkiem?
Czy są jacyś miłośnicy rasy, którzy nie decydują się na opuszczanie zadów owczarkom?

Bardzo, bardzo dziękuję za pomoc!

Piesa planuję przyjąć dopiero w następne wakacje :)nie szukam miotu na już
no_rehearsal
Nowy forumowicz
Imię: Magda

Re: poszukiwany ON podpalany lub czaprakowy bez kątowania

Nieprzeczytany postprzez CanisFamiliaris » 03 paź 2015, 20:16

To może poszukaj wśród wschodczaków, VEO? Vostotshnik?

Silny, masywny, duży i zdrowy.
CanisFamiliaris
Owczarkarz
2 lata członkostwa2 lata członkostwa
Owczarek niemiecki: Bura Won Do Domu :)
Imię: Marzena
Pochwały: 33

Nieprzeczytany postprzez no_rehearsal » 03 paź 2015, 20:38

CanisFamiliaris napisał(a):To może poszukaj wśród wschodczaków, VEO? Vostotshnik?

Silny, masywny, duży i zdrowy.

Spotkałaś takie psy na żywo? Da się takie znaleźć bez wyjeżdżania za wschodnią granicę?
Tylko zastanawiam się czy nie jest taki... twardszy z charakteru, bardziej w stylu wilczaka czechosłowackiego.
A ja chcę przytulasia z ADHD, który wielbi wszystko, co żywe :)

kurczę, piękna budowa! proporcje jak u Dużego! tylko uszyska mniejsze :)

https://www.youtube.com/watch?v=U5f7rKtVDwc

i Duży:
Obrazek

Tylko Mój znowu powie, że konia do domu sprowadzam... :D
no_rehearsal
Nowy forumowicz
Imię: Magda

Nieprzeczytany postprzez CanisFamiliaris » 04 paź 2015, 07:56

Mnie się toto nie podoba, nie lubię aż tak wielkich psów ;)uważam , że Ruscy maja przerost formy nad treścią ;)widziałam u strażników granicznych, no ale porozmawiać nie miałam okazji, ani ochoty ;)

VEO w FCI nie figuruje jako rasa, najpewniej więc w PL nie ma hodowli.
CanisFamiliaris
Owczarkarz
2 lata członkostwa2 lata członkostwa
Owczarek niemiecki: Bura Won Do Domu :)
Imię: Marzena
Pochwały: 33

Nieprzeczytany postprzez Szpak » 08 paź 2015, 06:29

no_rehearsal napisał(a):A ja chcę przytulasia z ADHD, który wielbi wszystko, co żywe :)

A ja takowego mam, a raczej takową :lool:

Obrazek
Szpak
Klubowicz
3 lata członkostwa3 lata członkostwa3 lata członkostwa
Owczarek niemiecki: Ursa
Imię: Baśka
Pochwały: 13

Nieprzeczytany postprzez vega_bw » 08 paź 2015, 11:24

CanisFamiliaris napisał(a):Mnie się toto nie podoba, nie lubię aż tak wielkich psów ;)uważam , że Ruscy maja przerost formy nad treścią ;)widziałam u strażników granicznych, no ale porozmawiać nie miałam okazji, ani ochoty ;)

VEO w FCI nie figuruje jako rasa, najpewniej więc w PL nie ma hodowli.

Pogrzebałam w necie i w Polsce hodowli nie znalazłam. Swoją drogą,to wyszło im całkiem zgrabne coś. Mieszanka kaukaza, owczarka i czegoś jeszcze. Niby taki łatwy do szkolenia ma być...ciekawe, bo domieszka kaukaza raczej sugeruje nieustępliwość i raczej niezbyt łagodny charakterek. Z wyglądu ok, może zbyt wysoki,ale po takiej mieszance,to nic dziwnego... jedna rzecz mnie urzekła: takie kaukazie bujanie zadkiem :D
Choćbyś powiedział o sobie i swoim psie wszystko, to i tak zawsze zostaje coś do powiedzenia...
vega_bw
Klubowicz
Owczarek niemiecki: Falko zwany Rudym ;)
Imię: Beata
Pochwały: 11

Nieprzeczytany postprzez Wadera » 08 paź 2015, 11:34

A czemu nie po prostu użytek? Zdarzają się mixy ex i użytków, ale raczej rzadko, więc ja bym celowała w użytka.
Obrazek

"Stajesz się odpowiedzialny na zawsze za to, co oswoiłeś."
Antoine de Saint-Exupéry
Wadera
Czarnuchomaniaczka
Owczarek niemiecki: Kafka od Franza
Imię: Grażyna
Pochwały: 39

Nieprzeczytany postprzez madzik999 » 09 paź 2015, 10:49

z tego co wiem o VEO to lepiej sobie go podarowac jeżeli ma się w rodzinie/okolicy dzieci; że tak powiem on się nie cacka i jest psem jednego pana, to nie to samo co potulne, "rodzinne" exterierki ;-)
Angua [*]
Obrazek
madzik999
Owczarkarz
4 lata członkostwa4 lata członkostwa4 lata członkostwa4 lata członkostwa
Owczarek niemiecki: Bjorn, Ursa, Hugo
Imię: Magdalena
Pochwały: 12

Nieprzeczytany postprzez artaks » 15 paź 2015, 14:50

Cześć,

No właśnie co myślicie ogólnie o użytkach np Czeskich? Czy to psy nadające się dla "zwykłego" człowieka, z rodzina itd? (oczywiście przy zachowaniu odpowiedniej ilości ruch i szkolenia) Na filmikach promujących zwykle te psy robia jakies IPO itp, czy nie powoduje to że są trochę agresywniejsze z natury? (tak wiem IPO to wykorzystanie popędu łupowego raczej, ale rozważam to ogólnie). Czy da się takiego łobuza utrzymać w ryzach? ; )

Użytki maja bardziej naturalną budowę co jest dla mnie szalenie ważne, nie moge patrzeć na te kicające owczarki niemieckie i liczy się dla mnie zdrowie psa.
Często w różnych szkółkach jak widze owczarki niemieckie (exterierowe raczej) to jest z nimi więcej problemów niż z innymi rasami. A jak z użytkami, to nieczęsty widok wiec chciałbym Was zapytać o opinie i doświadczenia.

Dzięki i pozdrawiam!
artaks
Nowy forumowicz
Owczarek niemiecki: Zefir
Imię: Arnold

Nieprzeczytany postprzez Nanami » 15 paź 2015, 16:58

Są użytki typowe pracusie, są i takie bandziory, ale są i takie bardzo prorodzinne. Wszystko zależy od konkretnej hodowli, od konkretnego skojarzenia i od konkretnego malucha. Znam kilka takich, co tylko patrzą kto zechce się z nimi zmierzyć, znam takie co będą drążyć cały czas, że one coś chcą robić i nie będą odpoczywać, ale znam i takie, które świetnie sprawdzają się jako zrównoważone psy rodzinne, a okazyjnie wyskocza na śladzik czy poaportują i też są szczęśliwe - tak jak Schila od Basi, moja ulubienica. Jest z czeskiej malej hodowli.

Autor postu otrzymał pochwałę
Anka & Kaza
Nanami
Owczarkarz
Owczarek niemiecki: Kaza
Imię: Anka
Pochwały: 27

Następna strona
Dział statystyki

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

Opcje