Mój post z 20.09.2011
mój pies napisał(a):Przy okazji wczorajszej wizyty u weta, pytałam o to kiedy mogę Torę zaczipować. W Poznaniu to obowiązek wynikający z uchwały Rady Miasta - bezpłatny. Nie obejmuje szczeniąt do 4 m-ca (do pierwszego szczepienia p. wściekliźnie) i psów starych, o ile weterynarz wystawi zaświadczenie, że jest chory) Odradził czipowanie szczeniaka, bo czip się na pewno przemieści, z uwagi na szybki wzrost psa i potem nie wiadomo gdzie jest i np. będzie trudno odczytać.
Minęło kilka lat od tego wpisu.
Ostatecznie zaczipowalam Torcię w wieku bodajże 7 miesięcy.
Gdy miała 4 lata wyrabiałam jej paszport, wówczas weterynarz odczytał czipa (był tam, gdzie go wszczepiono, na karku).
Ale, że temat jest o adresówkach...mamy adresówki przy każdej obroży i na szelkach. Jest tam mój numer telefonu i adres mailowy.
Adresówki są przyszywane nicią szewską (nie zwieszane, bo te łatwo mogą odpaść). Zamawiam takie http://allegro.pl/identyfikator-adresowka-medalik-stalowy-grawer-i5952748980.html
Uważam, że adresówka jest bardzo potrzebna, bo będzie pierwszym nośnikiem informacji dla ewentualnego znalazcy psa.