Nurtuje mnie pewna myśl:
czy ON-ki w typie użytkowym bez rzecz jasna kątowania mają rzadziej dysplazję?
Czy często występuje u tej odmiany?
Kokosanka napisał(a):Oczywiście trudno znaleźć takie dane, o ile takie istnieją Nie mniej jednak wydaje mi się, że żyjemy w czasach, w których jak i dzieci tak i psy rodzą się słabsze niż kiedyś. Stąd wydaje mi się, że kupując psa z linii użytkowej nie można być pewnym niczego...może mają mniejsze predyspozycje do zapadania na pewne choroby...może...
Brawurka napisał(a):Kokosanka napisał(a):Oczywiście trudno znaleźć takie dane, o ile takie istnieją Nie mniej jednak wydaje mi się, że żyjemy w czasach, w których jak i dzieci tak i psy rodzą się słabsze niż kiedyś. Stąd wydaje mi się, że kupując psa z linii użytkowej nie można być pewnym niczego...może mają mniejsze predyspozycje do zapadania na pewne choroby...może...
Poza tym, gdyby dysplazja była rzeczywiście bezpośrednio powiązana z kątowaniem, to nie stanowiłaby problemu u ras z "prostym tyłem", jak berneński pies pasterski, bernardyn, czy dog niemiecki. A jednak jest to u nich taka sama "plaga" jak u owczarków, niestety.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości