Marzenko - ja wiem, o co Ci chodzi, ale założycielka wątku ma 17 lat, więc może warto doprecyzować?
Gabi ONki użytkowe są najlepsze
Nie musisz zaraz pracować w policji czy zostać ratownikiem by mieć takiego psa - wystarczy, że zapewnisz mu robotę taką jak szkolenie posłuszeństwa, aportowanie, tropienie itp. Eksteriery mają tak na prawdę te same wymagania, z tą różnicą, że wiele z nich w wyniku hodowli na wygląd wymaga dużo większego nakładu pracy niż użytek.
Zwracaj uwagę na to co hodowca pisze na swojej stronie (owczarek jest ładny, ale to przede wszystkich charakter!), do jakiego związku należy. Koniecznie trzeba sprawdzić czy nie jest to twór, który powstał by ominąć ustawę i rozmnaża psy bez badań itp.
Nie tylko Związek Kynologiczny w Polsce ma wystawy, ale jest najbardziej znany i przez wielu uważany za jedyną właściwą opcję. Prze mnie niekoniecznie - o związku też powinny świadczyć psy.
Prostego kłaka najłatwiej znaleźć w hodowli staroniemieckich, ale tam nie ma czaprakowych - są czarne, bi color lub wilczaste (powoli wkraczają też inne barwy, nieuznane w FCI).
Jeśli chcesz czaprakowego to poszukaj w hodowlach ekstrerierów, ale przyjrzyj się rodzicom, jak wyglądają, jak się zachowują. Można tam znaleźć psy o lepszej budowie, ale na pewno troszkę Ci to zajmie.
Autor postu otrzymał pochwałę