A ja mam pytania, które nurtują mnie od bardzo dawna, czyli od czasu jak Owczarek Niemiecki Długowłosy stał się osobną rasą w FCI . Jak moi rodzice 12 lat temu kupili owczarka niemieckiego to wśród jego braci i sióstr tylko nasz Demon był długowłosy. Jakoś tak było, że z krótkowłosych rodziły się czasem długowłose, dostawały metryczki i żyły sobie ze swoimi właścicielami długo i szczęśliwie. Jak ktoś chciał wystawiać kupował krótkowłosego i to było normą. I teraz mam kilka pytań, bo w genetyce jestem kompletnym laikiem i dwa osobne wzorce namieszały mi w głowie:
Czy gen długiego włosa niesie ze sobą jakieś złe mutacje, które wpłyną na jakość rasy, jej użytkowość itp?
Czy owczarki niemieckie długowłose częściej nie mieszczą się w normach wzorca niż krótkowłose?
Czy to jest dobre dla rasy owczarka niemieckiego długowłosego, że można łączyć dwa długowłose psy? Czy to nie przyniesie szkody skoro do tej pory było w FCI tak, że długowłose rodziły się z krótkowłosych i dostawały rodowody, ale generalnie wystawiane nie były?
I wreszcie co z tymi psami długowłosymi, które urodzą się w miocie krótkowłosym? Będą mogły być wystawiane i rozmnażane czy dostaną do metryki wpis niehodowlany i tylko te z dwóch długowłosych będą rozmnażane i będą pełnoprawnymi przedstawicielami rasy DON?
Mam nadzieję, że jasno się wyraziłam Może ktoś zna odpowiedzi na te pytania?