Joan napisał(a):
P.S. Zastanawiam się tylko skąd Smyczyński wziął spostrzeżenie, że owczarki długowłose cyt. "często wyróżniają się wąską klatką piersiową oraz wąską, wysmukłą kufą." Myślę, myślę i nijak nie mogę wpaść na ten trop... ( Chyba, że psychologicznie - trzeba było jakoś tę eliminację usprawiedliwić.)
Joan napisał(a):Trzeba sobie jasno zdawać sprawę, że wzorzec jest po prostu czyimś wyobrażeniem ideału i nie ma nic wspólnego ze zdrowiem ani dobrostanem zwierzęcia...
Aga i N napisał(a):Joan napisał(a):Trzeba sobie jasno zdawać sprawę, że wzorzec jest po prostu czyimś wyobrażeniem ideału i nie ma nic wspólnego ze zdrowiem ani dobrostanem zwierzęcia...
Wyrwę z kontekstu to zdanie - ale jak to wzorzec rasy nie ma nic wspólnego ze zdrowiem i dobrostanem?! A pilnowanie aby psy nie były przerośnięte i za grube, miały odpowiednie kątowanie łap i odpowiednie cechy psychiczne - to to nie jest dobrostan?!
Bo taki owczarek - wg wzorca - jest psem zrównoważonym i pewnym siebie. Nie chcę nawet wiedzieć co by się działo, gdyby dopuszczono do hodowli lękliwe egzemplarze na szeroką skale... wtedy to już naprawdę namordnik 24h/24h na łeb .
Aga i N napisał(a):Nie chcę nawet wiedzieć co by się działo, gdyby dopuszczono do hodowli lękliwe egzemplarze na szeroką skale...
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości