mistiqe napisał(a):Dzięki Joan trochę mi rozjaśniłaś, ale jeszcze nie wszystko
Joan napisał(a):W tej chwili owczarek długowłosy jest pełnoprawnym ON odmiany długowłosej ( tak jest od początku 2011 roku). Psy długowłose rozmnaża się między sobą, ja jednak uważam, że jest to zawężanie puli genowej i priorytetem w tej rasie powinno być zdrowie a nie wygląd. Z krzyżówki ON krótkowłosego z długowłosym mogą urodzić się tylko psy długo lub krótkowłose. "Trzeciego wyjścia nie ma ".
No właśnie to weźmy przykładowo mojego Demona. Rodzice są krótkowłosi, rodzeństwo krótkowłose, a Demon dziwak długowłosy. Dostał normalny rodowód uprawniający do brania udziału w wystawach. Czyli jeżeli Demon w 2011 roku nie miał 10 lat tylko przykładowo 3 to mogłabym mu normalnie zrobić hodowlankę i rozmnażać go tylko z sukami długowłosymi? Precyzując, czy krzyżując ONka długowłosego po rodzicach krótkowłosych z drugim długowłosym po rodzicach krótkowłosych mogę mieć szczenięta krótko i długowłose?
I czy te krótkowłose będą miały normalne rodowody mimo, że są po rodzicach długowłosych? I oczywiście tak jak pytałam w poprzednim poście czy długowłose z krótkowłosych będą miały normalne rodowody uprawniające do brania udziału w wystawach?
Przepraszam, że tak drążę, ale nigdzie nie mogę znaleźć info na ten temat, a to mnie zastanawia po prostu
Joan napisał(a):Nie wiem, czy gdyby miał trzy lata to mógłby mieć hodowlankę, ale wiem, że rejestrowano dorosłe psy długowłose po rodzicach krótkowłosych w 2011 roku.
Chodziło mi tylko o przykład nie o konkretny wiek psa, bo to nie ma większego znaczenia, a na przykładach zawsze lepiej się rozmawia, szczególnie jak się nie jest twarzą w twarz
Joan napisał(a):Długowłosy z długowłosym zawsze da długowłosego dlatego, że oboje mają te same dwa allele tego samego genu, więc każda kombinacja alleli da długi włos. W ZKwP, tak jak w VDH i SV nie kojarzy się krótkowłosych z długowłosymi, choć jakby nie patrzył, nic innego niż ON lub DON z tego nie wyjdzie. Czasami można wnosić do Zarządu o takie krycie, jeśli się je odpowiednio umotywuje i wszystko, co jest za zgodą Zarządu jest ok i szczeniakom wydaje się rodowody. W niemieckich organizacjach spoza FCI i SV takie krycia są dopuszczalne, tylko zaznacza się w rodowodach szczeniąt że są heterozygotami, żeby właściciel wiedział jak dobierać następne skojarzenia
Dzięki wielkie za odpowiedź Teraz już wszystko rozumiem