Skrypt forum używa informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia Wam maksymalnej wygody przy korzystaniu z naszej internetowej witryny. Dzięki ciasteczkom wiemy też co Wasze owczarki jadły na śniadanie. ;-) Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies kliknij "Akceptuję", w przeciwnym wypadku wyłącz ciasteczka dla tej witryny w ustawieniach swojej przeglądarki. Akceptuję.
Jak i czym żywimy nasze owczarki niemieckie.

Rozmaczanie karmy ? Marchewka i Oleje?

Nieprzeczytany postprzez tomsik » 19 mar 2013, 22:45

Mój tata już od małego rozmacza karmy szczeniakom. Tak się zastanawiam czy to aby dobrze?
Wydaję mi się że przy wieku 6ms. sunia powinna jeść już suchą karmę, ale nie chodzi tutaj też o wiek bo myślę że po zagotowaniu wody
i zalaniu nią karmy ( do tego dorzucamy jeszcze utartej marchwi), jej składniki wygotowują się i też witaminy z marchewki tracą swą wartość. Jak myślicie?

Czy warto dawać surowe jajka i do karmy dolewać rożnych olejów? To podobno działa na sierść jak marchewka na podszerstek ale nie jestem pewny czy to właśnie coś daje?
"Jeśli w niebie nie ma psów, to chcę pójść tam, gdzie po śmierci idą one"
tomsik
Świeżak
4 lata członkostwa4 lata członkostwa4 lata członkostwa4 lata członkostwa
Imię: Tomasz

Re: Rozmaczanie karmy ? Marchewka i Oleje?

Nieprzeczytany postprzez Tanorja » 19 mar 2013, 23:37

Ja myślę ,że w wieku 6miesiecy rozmaczanie karmy nie ma sensu. Oleje ,jak sądzę można dodawać, na pewno nie zaszkodzą i w jakimś stopniu siersc wzmocnią, chociaż nie wierzę ,żeby nie wiadomo jak bardzo.
Tanorja
Zaawansowany owczarkarz
5 lata członkostwa5 lata członkostwa5 lata członkostwa5 lata członkostwa5 lata członkostwa
Owczarek niemiecki: Nora&Ghotica
Imię: Natalia
Pochwały: 2

Nieprzeczytany postprzez kalyna » 20 mar 2013, 10:32

Rozmaczanie karmy pomaga przyswoić ją przez psa. Ale nie ma takiej potrzeby przy zdrowym psie. Mój Gandi od samego początku jadł suchą. W hodowli też.

Po pierwsze o ile więcej roboty, po drugie naturalne jest dla psa gryzienie. Mój w wieku 6 miesięcy to dostawał już normalne kości, jak mostki, ogony, kurze łapki, szyjki różne itp. Baa ja takie jedzenie mu wprowadzałam jak skończył 3 miesiące, no ale zaczynaliśmy od delikatnych..... ;)

U nas marchew dostają surowe, rozdrobione. Na sierść wpływa, bo ona wtedy robi się pomarańczowa :D:Dale czy na podszerstek tego to nie wiem... A jajka surowe, czy olej też. Sierść jest błyszcząca ;)A jak sierść pięknie wygląda to jest zdrowa i raczej nic nie brakuje ;)
kalyna
Moderator
6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa
Owczarek niemiecki: Sonia & Ghandi
Imię: Alina
Pochwały: 14

Nieprzeczytany postprzez Joan » 20 mar 2013, 14:09

Karmę zalewa się letnią wodą, nigdy gorącą. Sucha karma działa drażniąco na ścianki żołądka (absorbuje wodę w żołądku i może przywierać mocno do ścianek), co nie następuje przy gryzieniu kości (nie są higroskopijne).
Pozdrawiamy
Obrazek
Joan
Zaawansowany owczarkarz
6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa
Owczarek niemiecki: Woland UlaYaskaEdgar
Imię: Joanna
Pochwały: 54

Nieprzeczytany postprzez Molka » 26 lut 2014, 20:29

Kama bardzo chętnie je surową marchew i buraki. Podaję pokrojone w talarki i chrupie ze smakiem :-)
W kupkach widac drobne kawałki marchwi. Czy ona jej nie trawi?
Nasi idealni towarzysze zawsze mają cztery łapy.
Molka
Świeżak
3 lata członkostwa3 lata członkostwa3 lata członkostwa
Imię: Mariola

Dział statystyki

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

Opcje