Tak się zastanawiam ilu z nas pasjonuje się wilkami i stąd się wzięła pasja do psów?
U mnie a i owszem. Wychowałam się na książkach Londona i Curwooda... kiedyś nawet myślałam nad posiadaniem wilczaka (przeszło mi). Ale fascynacja wilkami pozostała, silna i niezmieniona. Uwielbiam wszelkie publikacje o wilkach, anazlizy behawioru, analizy struktur stadnych, seriale dokumentalne. I w związku z tym przybywam podzielić się nowym znaleziskiem
W tym miesiącu ma premiera w Polsce nowego serialu dokumentalnego na Discovery: Zoltan - król wilków (Zoltan the wolfman).
"Zoltán Horkai, węgierski znawca dzikich zwierząt i światowej sławy specjalista w zakresie ich szkolenia, spędził wiele lat na tresowaniu różnych stworzeń na potrzeby branży filmowej i telewizyjnej. Pracował w Hollywood przy produkcjach wielu znanych obrazów fabularnych i dokumentalnych oraz form reklamowych. Posiada ponad 100 wytresowanych dzikich zwierząt, w tym stado wilków, jelenie oraz niedźwiedzie, które zamieszkują w jego zoo na farmie pod Budapesztem. Węgier prowadzi tam ośrodek treningowy dla zwierząt."
Zerknęłam sobie z ciekawości na YT, gdzie można znaleźć anglojęzyczne i jestem zafascynowana. Totalnie lepiej Zoltana nie naśladować, ale jego charyzma jest niesamowita. Fascynujące jest jak dostrzega i rozwiązuje problemy z jego podopiecznymi... Oczywiście dynamika strukturalna stada wilków w niewoli jest zaburzona, tym bardziej ciekawie radzi sobie. I przy okazji ciekawie motywuje zwierzęta - musząc szukać wewnętrznych motywatorów, bo wilka czy niedźwiedzia o nic nie poprosisz.
Zawsze też zastanawiałam się czy wilki 'szczekają' jako że słyszałam, że owszem, ale osobiście nigdy się nie natkęłam... znalazłam odpowiedź.
Polecam z włączonym intensywnym myśleniem do obejrzenia dla miłośników wilków