Rozmowy o tym jak dbamy o naszego owczarka.

Pchły- a obroża przeciwpchelna.

Nieprzeczytany postprzez blaaa » 06 kwi 2012, 18:30

Dziś, gdy sprawdzałam Rayunie czy nie ma żadnego kleszcza, po ostatnim spacerze, znalazłam coś co mnie o wiele bardziej zmartwiło.
Na jej brzuszku tak beztrosko biegały 2 pchły ! Jedną udało mi się zabić, druga uciekła.
Pobiegłam dosłownie do zoologicznego, i zakupiłam obroże, wczoraj Raya była kąpana w szamponie przeciwpchelnym i przeciw kleszczom również, chodź nawet nie wiedziałam że problem dotyczy tego pierwszego.

Przeczekam tydzień , max dwa, jeśli Raya dalej będzie się drapać itp. No to raczej do weta.

Co o tym sądzicie?
ObrazekObrazek
blaaa
Początkujący owczarkarz
Owczarek niemiecki: Raya
Imię: Natalia

Re: Pchły- a obroża przeciwpchelna.

Nieprzeczytany postprzez dariex » 06 kwi 2012, 19:25

Czy prócz szamponu p/pchelnego stosowałaś inne zabezpieczenie przeciwko tym pasożytom + na kleszcze?

http://smon.pl
dariex

Klubowicz
1 rok członkostwa
Owczarek niemiecki: Chivas
Imię: Daria
Pochwały: 12

Nieprzeczytany postprzez blaaa » 06 kwi 2012, 20:40

Nie nie stosowałam. Mam ją dopiero od 2 tygodniu jakoś, i od niedawna chodzimy na takie 'poważniejsze' spacery ;)
A zastanawiam się jakie są jeszcze zabezpieczenia ?
ObrazekObrazek
blaaa
Początkujący owczarkarz

Nieprzeczytany postprzez dariex » 06 kwi 2012, 20:46

No zdecydowanie.
Własnie obroża albo preparaty w kroplach.Szampon nie działa profilaktycznie.

http://smon.pl
dariex

Klubowicz
1 rok członkostwa
Owczarek niemiecki: Chivas
Imię: Daria
Pochwały: 12

Nieprzeczytany postprzez dor_cia » 07 kwi 2012, 06:47

Ja stosuję u swoich psiaków krople Advantix f-my Bayer - odkąd je zakraplam nie miały żadnej pchły i nie złapały ani jednego kleszcza :yahoo:a uwierz mi biegają po lesie i w wysokich trawach. :on:Większą część dnia przebywają na dworze ( też w budach ) więc są narażone na niechcianych "lokatorów"
Wskazanie do stosowania kropli z ulotki:
"zapobieganie i zwalczanie infestacji kleszczy (Ixodes ricinus, Rhipicephalus sanguineus, Dermacentor spp.) oraz pcheł (Ctenocephalides spp.) u psów, a także odstraszanie komarów i muchówek (Phlebotomus sp.).
Może być stosowany jako element terapii alergicznego pchlego zapalenia skóry (APZS)".
Jeszcze się na nich nie zawiodłam, kupuję na Allegro u sprawdzonej osoby. :-)Ja mogę polecić z czystym sumieniem :ok:
Mylić się jest rzeczą ludzką, wybaczać - psią
dor_cia
Owczarkarz
Owczarek niemiecki: Sułtan
Imię: Dorota
Pochwały: 10

Nieprzeczytany postprzez mój pies » 07 kwi 2012, 07:42

Nasz weterynarz nie poleca takiej obroży dla szczeniaka, ma ona szkodliwy wpływ na młodziutki organizm, a jak w domu są dzieci, które psa przytulają szkodzi też dzieciom.
Torcia została zabezpieczona preparatem, wtartym w kark, o nazwie FIPRONIL. Działa on na kleszcze miesiąc, na pchły trzy miesiące. Zasadą jego działania jest to, że rozprowadza się po warstwie lipidowej skóry, tworząc taki płaszcz ochronny, a nie wchodzi do krwiobiegu, co jest nieobojętne dla zdrowia psa.
http://internet.hovet.pl/index.php?ramk ... id_smb=463
Obrazek

Co każdy posiadacz psa przeczytać powinien: literatura-godna-polecenia-t542.html
mój pies
Moderator
1 rok członkostwa
Owczarek niemiecki: Tora
Imię: ena
Pochwały: 2

Nieprzeczytany postprzez Onka » 07 kwi 2012, 10:17

Zdecydowanie lepsze będą kropelki bo z tymi obrożami to różnie bywa one są raczej słabe i strasznie pachną.
"PSY NIE SĄ NASZYM CAŁYM ŻYCIEM< ALE SPRAWIAJĄ, ŻE JEST ONO PEŁNIEJSZE"-Rogel Caras

Obrazek
http://schronisko.info.pl/

[img]http://pdgf.pitapata.com/veT5p2.png[/img

Obrazek
Onka
Losowy avatar
Początkujący owczarkarz
1 rok członkostwa
Owczarek niemiecki: Bruno
Imię: Edytka

Nieprzeczytany postprzez Tomek » 07 kwi 2012, 12:07

dor_cia napisał(a):Ja stosuję u swoich psiaków krople Advantix f-my Bayer - odkąd je zakraplam nie miały żadnej pchły i nie złapały ani jednego kleszcza :yahoo:a uwierz mi biegają po lesie i w wysokich trawach. :on:Większą część dnia przebywają na dworze ( też w budach ) więc są narażone na niechcianych "lokatorów"
Wskazanie do stosowania kropli z ulotki:
"zapobieganie i zwalczanie infestacji kleszczy (Ixodes ricinus, Rhipicephalus sanguineus, Dermacentor spp.) oraz pcheł (Ctenocephalides spp.) u psów, a także odstraszanie komarów i muchówek (Phlebotomus sp.).
Może być stosowany jako element terapii alergicznego pchlego zapalenia skóry (APZS)".
Jeszcze się na nich nie zawiodłam, kupuję na Allegro u sprawdzonej osoby. :-)Ja mogę polecić z czystym sumieniem :ok:

Mogę potwierdzić wysoką skuteczność tego preparatu. Próbowaliśmy kilku innych, bez porównania mniej skutecznych.
Tomek
Administrator
1 rok członkostwa
Owczarek niemiecki: Viggo
Imię: Tomasz
Pochwały: 27

Nieprzeczytany postprzez blaaa » 07 kwi 2012, 14:13

Spiszę sobie nazwę i przejdę się do weterynarza ;)Tyle się cieszę że mała nie jest jakoś bardzo zapchlona. Póki co nie znalazłam nic od wczoraj.
Problem pewnie przynosi kot, który lubi uciekać oknem i wracać sobie po 2-3 dniach. Teraz jej już nie ma 2 dzień ;x
ObrazekObrazek
blaaa
Początkujący owczarkarz

Nieprzeczytany postprzez niya » 07 kwi 2012, 14:30

Polecam to samo co Dor-cia, u nas się sprawdza bez problemów mimo długiej sierści :)
Obrazek

Obrazek
niya
Moderator
1 rok członkostwa
Owczarek niemiecki: Amba
Imię: Danuta
Pochwały: 6

Dział statystyki

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

Opcje