witam. mam ponad 2 miesiecznego pieska . owczarek niemiecki długowłosy . kiedy pies moze zaczas szkoenie ? uczyłem go dzisiaj siad . idziem y idziemy idziemy - komenda : stój! pies stoi . komenda "siad" pies siada . za to jest glaskanie i mowienie do niego milutkim glosem. przychodze do domu a pies jak na złosc . siad i nic ... jest na to jeszcze zamłody ?
kolejna sprawa. ide z psem na kilometrowy spacerek . pies idze 10 cm za mna . wole zeby szedl z boku. idac powoli pies trzyma sie raz po lewej raz po prawej . chce żeby była to jedna strona i szedl równo ze mna ( jak przyspieszam to on tez itp .)
trzecia sprawa. mam szczeniaka w mieszkanie w pokoju. mma panele na podlodze . na poczatku chwalilem psa ze robi na gazecie w pokoju ( rozlożlem mu kilka gazet na kupie gdzie robi ) ale mam zamiar z nim isc na dwor. pies siedzac 20 min na dworze nie zrobi kupki ani siku tylko jęczy że chce do domu. wchodzimy do domu , zdejmuje buty a pies juz na gazetę narobił. biorę papier , wycieram idę wyrzucić , wracam i już jest kupka chce zeby robił na dworze. jak go uduczyć gazety ? jak go nauczyć na dworze . proszę o pomoc przy wszystkich pytaniach.