Skrypt forum używa informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia Wam maksymalnej wygody przy korzystaniu z naszej internetowej witryny. Dzięki ciasteczkom wiemy też co Wasze owczarki jadły na śniadanie. ;-) Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies kliknij "Akceptuję", w przeciwnym wypadku wyłącz ciasteczka dla tej witryny w ustawieniach swojej przeglądarki. Akceptuję.
Nasze pasje.

Re: KULINARIA

Nieprzeczytany postprzez Valdi » 27 lut 2011, o 07:41

Herbata z imbirem hm.....ciekawie brzmi nigdy nie próbowałem i chyba spróbuję ...
Valdi
Losowy avatar

Re: KULINARIA

Nieprzeczytany postprzez Brawurka » 27 lut 2011, o 18:29

Valdi napisał(a):Herbata z imbirem hm.....ciekawie brzmi nigdy nie próbowałem i chyba spróbuję ...


Próbowałam, Jangcy mnie uraczył :). POLECAM, zdecydowanie rozgrzewa i smakuje.
Nie traktuj psa jak człowieka, żeby on nie potraktował Cię jak psa
Dbajmy o kulturę języka polskiego na forum; używajmy wielkich liter, znaków przestankowych i programów "wyłapujących" błędy ortograficzne, jeżeli ktoś sam sobie z nimi nie radzi ...
Obrazek
Brawurka
Avatar użytkownika
Zaawansowany owczarkarz
6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa
Owczarek niemiecki: Amon, Pera
Imię: Aneta
Wiek: 45
Lokalizacja: Śląsk
Pochwały: 29
Dołączył(a): 13 lut 2011, o 09:11

Re: KULINARIA

Nieprzeczytany postprzez Basia W » 27 lut 2011, o 20:35

Można też zetrzeć imbir na tarce, dać do słoika z miodem, wymieszać i dodawać taki miodek do herbaty, kawa też z tym dobra jest :)
Basia i Schila z Atarova Dvora
Obrazek
Obrazek
Basia W
Avatar użytkownika
Owczarkarz
6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa
Owczarek niemiecki: Schila
Imię: Basia
Wiek: 42
Lokalizacja: Kraków
Pochwały: 2
Dołączył(a): 13 lut 2011, o 11:42

Re: KULINARIA

Nieprzeczytany postprzez egonek5 » 11 kwi 2011, o 17:36

no to coś na słodko....spody do karpatki,których nie da się zepsuc :lol:

pół kostki margaryny
i szklanka wody
i szklanka mąki
5 jaj
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół kostki margaryny gotujemy z 1 szklanką wody na małym ogniu do momentu aż margaryna się rozpusci,nastepnie dodajemy make i ucieramy też na ogniu,najlepiej to robic mikserem,zdjąc z ognia i poczekac aż ta masa całkowicie ostygnie,do zimnej już masy dodajemy 5 jajek i proszek do pieczenia i miksujemy aż masa będzie hmmm taka klejąca ,budyniowa,blachy smarujemy dużą iloscią margaryny,nakładamy folie aluminiową[jest najlepsza do tych spodów]i folie również porządnie smarujemy tłuszczem,piec w piekarniku nagrzanym do 200stopni około 40,45 minut,ja to robię na termoobiegu.zapewniam ze upieczone w ten sposób spody zlatują z blachy i nie ma mowy o kruszeniu,dobrze gadam Karola ;) zapytaj Piotra :lol:
egonek5
Avatar użytkownika
Owczarkarz
6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa
Pochwały: 3
Dołączył(a): 13 lut 2011, o 21:57

Schab w migdałowej panierce

Nieprzeczytany postprzez Jangcy » 25 kwi 2011, o 14:23

Schab w migdałowej panierce zapiekany z warzywami i soczystą papają
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Składniki:
1 kromka chleba tostowego
1/2 pęczka pietruszki
100g posiekanych migdałów
2 żółtka
sól, pieprz
1/2 kg schabu
2 łyżki oleju
1 cebula
100ml białego wina
200ml bulionu
300 ml śmietanu
50g masła
cukier
1 łyżka soku z cytryny
2 bulwy kopru włoskiego /fenkuł/
1 papaja

Przygotowanie.
Z chleba odkroić skórkę i pokruszyć miąższ. Pietruszkę umyć i posiekać. Migdały uprażyć bez tłuszczu na pateln, następnie dodać do nichokruchy chleba, pietruszkę i złtja, wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni celsjusza. Mieso umyć, osuszyć i obsmażyć na rozgrzanym oleju. Piec w rozgrzanym piekarniku ok 25 minut, następnie posmarować masą migdałową i piec jeszcze ok. 20 minut.

Cebulę obrać i pokroić w dużą kostkę. Wino zagotować z bulionem i dodać do niego cebulę. Gotować ok. 10 minut. śmietanęubić na półsztywno. Sos przecedzić, dodać do niego smietanę i ponownie zagotować. dodać 30 g masła i wymieszać, doprawićsolą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.

Koper włoski oczyścić i pokroić w plastry, następnie przekroic je na pół. Papaję obrać, przekroićna pół oczyścic z pestek, pokroić na kawałki. Koper dusić ok. 5 min na 2o gramach masła. Dopać papaję, doprawić solą, pierprzem i cukrem.

gotowanie i pieczenie 50 minut
przygotowanie 35 minut

Na zimno też jest dobre
Obrazek
Pozostałe wino do posiłku!!!!
Obrazek
Zawsze Wierni
Jangcy
Avatar użytkownika
Zaawansowany owczarkarz
6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa
Owczarek niemiecki: Parys
Imię: Janek
Wiek: 57
Lokalizacja: Ruda Sląska
Pochwały: 11
Dołączył(a): 13 lut 2011, o 11:58

Re: KULINARIA

Nieprzeczytany postprzez Valdi » 27 kwi 2011, o 16:25

Jangcy - przepyszności ....
Valdi
Losowy avatar

Re: KULINARIA

Nieprzeczytany postprzez Aga i N » 27 kwi 2011, o 17:58

ja z karpatki to kocham ten budyń, mogę jeść go tonami mmmm :)

ja wrzucę przepis na pyszny sos czosnkowy :) do zapiekanek, kanapek, tostów, pizzy, krokietów, a domownicy biorą do mięsa ;)

ilość na góra jeden dzień dla dwóch osób do np. tostów:

2 łyżki majonezu (ja używam majonezu Pomorskiego firmy Ocetix),
2 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego, dobry jest ten duży z biedronki, może być też zwykły jogurt naturalny ale sos ma wtedy rzadszą konsystencje (kubeczek dajemy psu do wylizania ;-) )
płaska łyżeczka suszonego oregano
4 szczypty suszonej bazylii
szczypta soli i pieprz do smaku (ja nie lubię pieprzu i raz "siupnę" pieprzniczką)
1 duży ząbek czosnku
łyżeczka od herbaty czosnku w proszku lub cała kosteczka (zależy od firmy)
ostatnio do smaku daję dwie szczypty słodkiej mielonej papryki :)

Ogólnie to proporcje daję na oko, także każdy może sobie dać więcej lub mniej czosnku, radzę tylko uważać na sól bo jogurt i majonez szybko robią się bardzo słone.

Do miseczki włożyć majonez i jogurt. Bazylię i oregano zalać wrzątkiem, odczekać 2 minuty, odsączyć i wsypać do miseczki. Dodać wyciśnięty przez odpowiednie urządzenie do czosnku ząbek czosnku, dodać czosnek suszony i doprawić wedle smaku solą, pieprzem i papryczką :) Co jakiś czas smakować czy nie za ostre/nie za słabe.

Jeśli tosty już się grzeją, a ślinka cieknie niestety nie będzie dane sosikowi "przegryźć się" w lodówce... u mnie tylko ilości hurtowe mają szanse postać godzinę w lodówce :lool:

Smacznego :lool:
"Około 1925 roku psy rasy ON, jako całość, stały się wysokie, kwadratowe i niezgrabne, brak im było cech, które były wymagane przez Stephanitza jako ideał..." [źródło: wikipedia]

"Każdy pies jest tak dobry, jak jego Przewodnik."
Literatura godna polecenia: http://forum.owczarkopedia.pl/literatura-godna-polecenia-t542.html.
Aga i N
Avatar użytkownika
Owczarkowa wyga
6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa
Owczarek niemiecki: Nazgul
Imię: Aga
Wiek: 32
Lokalizacja: Bydgoszcz
Pochwały: 41
Dołączył(a): 27 lut 2011, o 16:23

Re: KULINARIA

Nieprzeczytany postprzez franxtone » 27 kwi 2011, o 20:52

Placek z bananami na dobre rozpoczęcie dnia:)

- 100 gram płatków owsianych
- 4 jajka z czego 2 żółtka odrzucamy, tzn dajemy psu:)
- jogurt naturalny (ja preferuje owocowy, ale każdy lubi to co lubi)
- 2 banany pokrojone w plastry
- oliwa z oliwek

Jajka mieszamy z płatkami owsianymi tak żeby tworzyły jednolitą masę
Rozgrzewamy patelnię, lejemy oliwę i wlewamy roztwór - płatkowo jajeczny na patelnię:) Smażymy jak naleśnika, zdejmujemy delikatnie 2 łopatkami żeby się nie połamało. Wcześniej pokrojone banany kładziemy na placek i zalewamy dużym kubkiem jogurtu:)

Na śniadanie jak znalazł:)
franxtone
Losowy avatar

Re: KULINARIA

Nieprzeczytany postprzez nebrot » 27 kwi 2011, o 21:00

Aga i N napisał(a):ja z karpatki to kocham ten budyń, mogę jeść go tonami mmmm :)



No wlasnie ja tez, wyjadam krem, a reszte i tak zostawiam, wiec chyba nie mam po co piec spodow :oops:
nebrot
Losowy avatar

Re: KULINARIA

Nieprzeczytany postprzez xxxkaluniaxxx » 28 kwi 2011, o 21:15

uwielbiam karpatkę ale nikt nie chce mi zrobić :pala
xxxkaluniaxxx
Avatar użytkownika
Moderator
6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa
Owczarek niemiecki: Kala[*] & Panda
Imię: Weronika
Wiek: 24
Lokalizacja: Rogoźno Pyrlandia
Pochwały: 9
Dołączył(a): 18 kwi 2011, o 14:51

Poprzednia stronaNastępna strona
Dział statystyki

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

Opcje