Skrypt forum używa informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia Wam maksymalnej wygody przy korzystaniu z naszej internetowej witryny. Dzięki ciasteczkom wiemy też co Wasze owczarki jadły na śniadanie. ;-) Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies kliknij "Akceptuję", w przeciwnym wypadku wyłącz ciasteczka dla tej witryny w ustawieniach swojej przeglądarki. Akceptuję.
Nasze pasje.

Re: KULINARIA

Nieprzeczytany postprzez Aga i N » 28 kwi 2011, o 21:25

a to ja karpatkę całą zjadam razem ze spodem, jedynie czego nie cierpię na ciastach to pudru (i standardowego lukru), wolę oblać mleczną czekoladą taką do ciast mmmmmmmmmmm im więcej czekolady tym lepiej.... chociaż przypomniało mi się że ostatnio polałam karpatkę jakąś czekoladą która była otwarta i musiała leżakować obok pieprzu... tego smaku nie da się zapomnieć, tyle czekoladki musiałam obskubać... buuu ;) ale pozostałym chyba smakowało bo mówili że nic nie czują i plotę bzdury :scratch :-P
"Około 1925 roku psy rasy ON, jako całość, stały się wysokie, kwadratowe i niezgrabne, brak im było cech, które były wymagane przez Stephanitza jako ideał..." [źródło: wikipedia]

"Każdy pies jest tak dobry, jak jego Przewodnik."
Literatura godna polecenia: http://forum.owczarkopedia.pl/literatura-godna-polecenia-t542.html.
Aga i N
Avatar użytkownika
Owczarkowa wyga
6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa
Owczarek niemiecki: Nazgul
Imię: Aga
Wiek: 32
Lokalizacja: Bydgoszcz
Pochwały: 41
Dołączył(a): 27 lut 2011, o 16:23

Re: KULINARIA

Nieprzeczytany postprzez nebrot » 2 maja 2011, o 19:46

SZARLOTKA Z DUZA ILOSCIA JABLEK

Jabłka:
• 2 kg jabłek szara reneta
• 1/2 szklanki rodzynek
• 10 łyżek brązowego cukru lub do smaku
• 3 łyżeczki cynamonu
• 1 opakowanie cukru waniliowego

Ciasto:
• 250 g mąki pszennej
• 125 g masła roślinnego
• 1/4 szklanki cukru
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 żółtko
• 1 łyżka śmietany

Przygotowanie jabłek:
Jabłka obrać, wykroić środki i pokroić w plasterki (najlepiej przy użyciu krajalnicy lub miksera z odpowiednią końcówką). Surowe jabłka układać warstwami na cieście (przepis poniżej), posypując brązowym cukrem, cynamonem, cukrem waniliowym oraz rodzynkami.

Przygotowanie ciasta:
Wszystkie składniki razem posiekać, szybko zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce. Rozwałkować i wyłożyć ciastem wysoką formę 30/20 cm, zostawiając 1/3 ilości ciasta na wierzch. Podgrzać piekarnik do 150℃. Ułożyć na surowym cieście wszystkie jabłka z rodzynkami i cukrem, zetrzeć na tarce resztę ciasta. Wstawić do podgrzanego piekarnika i podnieść temperaturę do 180℃. Piec około 45 minut, aż ciasto się zrumieni. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

A po zrobieniu u mnie wyglada tak :-)
Obrazek
nebrot
Losowy avatar

Re: KULINARIA

Nieprzeczytany postprzez Tomek » 2 maja 2011, o 20:49

Obrazek
Mniam. :hippie
Tomek zawsze pozdrawia.
Tomek
Avatar użytkownika
Administrator
6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa
Owczarek niemiecki: Viggulec
Imię: Tomasz
Wiek: 39
Lokalizacja: Śląsk
Pochwały: 37
Dołączył(a): 12 lut 2011, o 18:20

Re: KULINARIA

Nieprzeczytany postprzez Aga i N » 3 maja 2011, o 07:19

zaraz zrobię sobie dziurę widelcem w monitorze :whistle
"Około 1925 roku psy rasy ON, jako całość, stały się wysokie, kwadratowe i niezgrabne, brak im było cech, które były wymagane przez Stephanitza jako ideał..." [źródło: wikipedia]

"Każdy pies jest tak dobry, jak jego Przewodnik."
Literatura godna polecenia: http://forum.owczarkopedia.pl/literatura-godna-polecenia-t542.html.
Aga i N
Avatar użytkownika
Owczarkowa wyga
6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa
Owczarek niemiecki: Nazgul
Imię: Aga
Wiek: 32
Lokalizacja: Bydgoszcz
Pochwały: 41
Dołączył(a): 27 lut 2011, o 16:23

Re: KULINARIA

Nieprzeczytany postprzez Jangcy » 3 maja 2011, o 07:48

Alle ślinę przełknąłem ;)
... Ania!!!!! ....mamy jabłka????? echo :twisted:
Obrazek
Zawsze Wierni
Jangcy
Avatar użytkownika
Zaawansowany owczarkarz
6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa
Owczarek niemiecki: Parys
Imię: Janek
Wiek: 57
Lokalizacja: Ruda Sląska
Pochwały: 11
Dołączył(a): 13 lut 2011, o 11:58

Re: KULINARIA

Nieprzeczytany postprzez nebrot » 3 maja 2011, o 09:49

:lol: :lol: :lol: Zapewniam, ze ciasto jest naprawde pyszne :D
nebrot
Losowy avatar

Re: KULINARIA

Nieprzeczytany postprzez Brawurka » 6 maja 2011, o 21:31

A może podsunęlibyście jakieś przepisy na szybkie, nieskomplikowane :oops: jedzonko?
Nie traktuj psa jak człowieka, żeby on nie potraktował Cię jak psa
Dbajmy o kulturę języka polskiego na forum; używajmy wielkich liter, znaków przestankowych i programów "wyłapujących" błędy ortograficzne, jeżeli ktoś sam sobie z nimi nie radzi ...
Obrazek
Brawurka
Avatar użytkownika
Zaawansowany owczarkarz
6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa
Owczarek niemiecki: Amon, Pera
Imię: Aneta
Wiek: 45
Lokalizacja: Śląsk
Pochwały: 29
Dołączył(a): 13 lut 2011, o 09:11

Re: KULINARIA

Nieprzeczytany postprzez Kay'owa » 6 maja 2011, o 21:47

My ostatnio zrobiliśmy roladę serową, a w zasadzie robiła ją moja mama, brat i ja :-P
ROLADA Z SERA
Składniki:
1000g żółtego sera
200g pieczarek
200g masła
200g serka topionego
1-2 czerwone papryki
1 pęczek szczypiorku
4 jajka ugotowane na twardo
Przyprawy

Sposób przyrządzania:

1. Żółty ser włożyć do wrzącej wody (my użyliśmy rękawa do pieczenia, aby tam włożyć ser i wtedy do wody). Chwilę gotować, aby nabrał konsystencji ciasta.
2. Pieczarki drobno pokroić i udusić na łyżce masła.
3. Pod koniec duszenia dodać pokrojoną paprykę, szczypiorek i przyprawy.
4. Powstały farsz (po wystygnięciu) dodać do wcześniej utartych/ wymieszanych serków topionych, pozostałego masła, drobno pokrojonych jajek, a następnie dokładnie wymieszać (użyłam miksera).
5. Ser rozwałkować, rozprowadzić na nim masę, zrolować.
6. Owinąć folią aluminiową i włożyć do lodówki, aby schłodzić.
*Najlepiej przyrządzać na dzień przed podaniem.

Robiłam na wielkanoc, a wczoraj kończyłam tą roladę więc nawet tydzień jest zdatna do spożywania :lool: :lool:
Asia & KaY
ObrazekObrazek
Kay'owa
Avatar użytkownika
Owczarkarz
6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa
Owczarek niemiecki: KAY
Imię: Asia
Lokalizacja: Gdańsk
Pochwały: 3
Dołączył(a): 19 lut 2011, o 19:45

Re: KULINARIA

Nieprzeczytany postprzez nebrot » 7 maja 2011, o 09:55

Strawberry Cheesecake Muffins

112g serka bialego, moz byc mielony, ale nie homogenizowany
30g cukru pudru

310g maki
10g proszku do pieczenia
3g sol
1 jajko
300 ml mleka
100g brazowy cukier (ja wzielam 70g i dodalam slodzik w plynie)
75g roztopionego masla
starta skorka z jednej cytryny lub 1op. gotowej np. od Oetkera
cukier waniliowy lub saszetka 3ml ekstraktu z wanilii Otkera
85g dzemu lub konfitury truskawkowej
_________________________________________________________________
1. Rozgrzac piecyk do 190C. Natluscic 12 foremek do muffinkow lub wyscielic papierem do piecznia gotowa forme metalowa do muffinow.
2. Wymieszac serek bialy z cukrem pudrem, odstawic.
3. W duzej misce wymieszac make, proszek do pieczenia i sol. W osobnej miesce wymieszac dobrze razem: jajko, mleko, cukier brazowy, maslo, skorke z cytryny i cukier/ekstrakt z wanilii. Wlac wymieszane skladniki do miski z maka. Wymieszac lyzka, bez miksera.
4. Polowe ciasta nalozyc lyzeczka do foremek. Nastepnie na kazdego muffina polozyc lyzeczke serka i lyzeczke konfitury. Jesli foremki sa duze, to mozna klasc wiecej i sera i konfitury. Nastepnie reszte ciasta polozyc na wierzch kazdej z foremki. Celowac raczek na czubek, nie przejmowac sie, ze cala formka nie jest rowno pokryta.
5. Piec 20-22 minuty, az beda zrumienione. Wylaczyc piecyk, uchylic drzwiczki i trzymac muffiny w srodku przez 5 minut. Wyjac i najlepiej czekac az ostygna, ale cieple tez sa niezle :-)
_________________________________________________________________
Przepis wyglada na skomplikowany, ale naprawde robi sie szybko. Ciasta wystarcza na 12 nieduzych foremek, wiec jesli ktos ma duze foremki (zwykle papierowe) to powinien podwoic liczbe skladnikow.

Jakbyscie mieli okazje kupic foremki silikonowe, to zrobcie to. Genialna sprawa- nie trzeba natluszczac, a potem ciasto samo odchodzi i do mycia jest niewiele. I golymi rekami za brzegi z piecyka mozna wyjmowac :)

Ja nie mialam dzemu, wiec zrobilam szybko konfiture z mrozonych truskawek - switnie sie sprawdzila, a resztki zjadla Sabina :D

Tak mi dzisiaj wyszly :lool: (w smaku sa genialne, nawilzone i lekkie)
Obrazek
Obrazek

Autor postu otrzymał pochwałę
nebrot
Losowy avatar

Re: KULINARIA

Nieprzeczytany postprzez Brawurka » 7 maja 2011, o 10:43

Ewa, ale Ty nas katujesz tymi zdjęciami :lol:
MNIAM ...
Nie traktuj psa jak człowieka, żeby on nie potraktował Cię jak psa
Dbajmy o kulturę języka polskiego na forum; używajmy wielkich liter, znaków przestankowych i programów "wyłapujących" błędy ortograficzne, jeżeli ktoś sam sobie z nimi nie radzi ...
Obrazek
Brawurka
Avatar użytkownika
Zaawansowany owczarkarz
6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa
Owczarek niemiecki: Amon, Pera
Imię: Aneta
Wiek: 45
Lokalizacja: Śląsk
Pochwały: 29
Dołączył(a): 13 lut 2011, o 09:11

Poprzednia stronaNastępna strona
Dział statystyki

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

Opcje