Skrypt forum używa informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia Wam maksymalnej wygody przy korzystaniu z naszej internetowej witryny. Dzięki ciasteczkom wiemy też co Wasze owczarki jadły na śniadanie. ;-) Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies kliknij "Akceptuję", w przeciwnym wypadku wyłącz ciasteczka dla tej witryny w ustawieniach swojej przeglądarki. Akceptuję.
Nasze pasje.

Re: Kulinaria

Nieprzeczytany postprzez dariex » 5 mar 2012, o 23:35

:zakochany:
dariex
Avatar użytkownika
Zaawansowany owczarkarz
6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa
Owczarek niemiecki: Chivas
Imię: Daria
Wiek: 38
Lokalizacja: Krk
Pochwały: 22
Dołączył(a): 24 lis 2011, o 21:05

Re: Kulinaria

Nieprzeczytany postprzez nebrot » 6 mar 2012, o 20:24

:roftl: :roftl: :roftl: Dzieki za komplementy. DO nalepek sie przylozylam, bo lubie dlubanie w PS, chociaz moje umiejetnosci sa niewielkie. Bo ja w ogole lubie zajecia, ktore nie wymagaja spotykania si z ludzmi :-)
nebrot
Losowy avatar

Re: Kulinaria

Nieprzeczytany postprzez Karoll » 6 mar 2012, o 20:50

A ja ostatnio szukałam dżemu pomarańczowego w 7 sklepach w Lublinie i w końcu znalazłam we wsiowym sklepie, dżem który leżał koło pomarańczy :-((
Ewa wysyłasz za pobraniem??? :lool:
Karoll
Avatar użytkownika
Owczarkarz
6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa
Owczarek niemiecki: Zygmunt&Franka
Imię: Karolina
Wiek: 36
Lokalizacja: Lublin
Pochwały: 5
Dołączył(a): 26 lut 2011, o 21:01

Re: Kulinaria

Nieprzeczytany postprzez Aga i N » 13 mar 2012, o 18:40

Karola, Stovit robi dżem z pomarańczy... wiem że chyba kiedyś dorwałam go w Auchan ale głowy nie dam sobie uciąć. Ogólnie znaleźć dżem z pomarańczy graniczy z cudem...
p.s. nie kupuj w lidlu, bo też niedobry ;P
"Około 1925 roku psy rasy ON, jako całość, stały się wysokie, kwadratowe i niezgrabne, brak im było cech, które były wymagane przez Stephanitza jako ideał..." [źródło: wikipedia]

"Każdy pies jest tak dobry, jak jego Przewodnik."
Literatura godna polecenia: http://forum.owczarkopedia.pl/literatura-godna-polecenia-t542.html.
Aga i N
Avatar użytkownika
Owczarkowa wyga
6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa
Owczarek niemiecki: Nazgul
Imię: Aga
Wiek: 32
Lokalizacja: Bydgoszcz
Pochwały: 41
Dołączył(a): 27 lut 2011, o 16:23

Re: Kulinaria

Nieprzeczytany postprzez Aga i N » 4 kwi 2012, o 19:05

Czy ktoś zna jakiś smaczny przepis na danie z cieciorki? Na FB marketu Piotra i Pawła przeczytałam że istnieje coś takiego jak cieciorka, podobno dobre no i kupiłam... jutro będę pichcić chociaż gotowanie nie jest moją pasją :ooops:
kopiuję z FB https://www.facebook.com/piotripawelstr ... lna?ref=ts

"Cieciorka, to lekkostrawna roślina strączkowa o przyjemnym orzechowym smaku, która nie dość, że jest pożywna, obniża także poziom ciśnienia i cholesterolu. Pomidory w puszce, które znalazły się w naszym przepisie, to jedna z ich lepszych postaci o tej porze roku . A jeśli nasze danie dodatkowo wzbogacimy o ryż lub kaszę oraz surówkę , dostarczymy naszemu organizmowi wielu cennych składników a także zaspokoimy głód na długo.
Kulki ciecierzycowo-warzywne z sosem pomidorowym!
- 1 szklanka cieciorki
- 2 marchewki, pietruszka, ½ średniej wielkości selera
- puszka pomidorów
- kurkuma, liść laurowy, kminek
- zioła wg uznania (np. kolendra, kozieradka)
- bułka tarta zmieszana pół na pół z otrębami (do obtaczania kulek)

Cieciorkę najlepiej namoczyć poprzedniego dnia. Następnie ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. Jeśli wody w garnku z cieciorką zabraknie, dopełnić co ważne, gorącą wodą. Odsączyć, część wody zostawić w osobnym naczyniu.
Na odrobinie oliwy podsmażyć obrane i pokrojone tak jak lubicie warzywa, marchew, pietruszkę i seler. Dodać po ¼ łyżeczki kurkumy i kminku oraz liść laurowy. Jeśli lubicie, można dodać również drobno pokrojony świeży imbir, który ma działanie rozgrzewające, a dodatkowo wzbogaci smak potrawy. Po ok. 5 min. dodać pomidory z puszki, dusić przez ok. 15-20 min., doprawić do smaku, sos można ewentualnie lekko zmiksować z odrobiną ugotowanej cieciorki.
Cieciorkę zmiksować, dodając część warzyw z sosu oraz w miarę potrzeby dolewając wodę pozostawioną po gotowaniu cieciorki. Kiedy masa będzie gładka i gęsta, formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w bułce tartej wymieszanej z otrębami (np. owsianymi), usmażyć na maśle klarowanym.
Kulki podawać z sosem i ulubionymi dodatkami, np. brązowym ryżem i surówką z marchwi."
"Około 1925 roku psy rasy ON, jako całość, stały się wysokie, kwadratowe i niezgrabne, brak im było cech, które były wymagane przez Stephanitza jako ideał..." [źródło: wikipedia]

"Każdy pies jest tak dobry, jak jego Przewodnik."
Literatura godna polecenia: http://forum.owczarkopedia.pl/literatura-godna-polecenia-t542.html.
Aga i N
Avatar użytkownika
Owczarkowa wyga
6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa
Owczarek niemiecki: Nazgul
Imię: Aga
Wiek: 32
Lokalizacja: Bydgoszcz
Pochwały: 41
Dołączył(a): 27 lut 2011, o 16:23

Re: Kulinaria

Nieprzeczytany postprzez Razgotra » 7 kwi 2012, o 13:11

Pleśniak z jabłkami

3 szklanki mąki
3 łyżki cukru pudru
1 masło (200 g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka (osobno białka i żółtka)
3/4 szkl. cukru
2 łyżki kakao
4-5 jabłek
cynamon
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Prażymy z cynamonem (jeśli kwaśne to z 2-3 łyżkami cukru), aby trochę zmiękły i odstawiamy do wystygnięcia.


Z 2,5 szkl. mąki, miękkiego masła, żółtek, cukru pudru, proszku do pieczenia zagiatamy elastyczne ciasto. Dzielimy je na 3 części:


I - największa
II - średnia, dodajemy do niej kakao i zagniatamy raz jeszcze
III - najmniejsza, dodajemy do niej pozostałą mąkę i zagniatamy.


Wszystkie trzy kule ciasta wkładamy na ok. pół godziny do lodówki.
Białka ubijamy na sztywną pianę razem z cukrem.


W formie (u mnie 26 x 21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy warstwy w kolejności:
- rozwałkowana I część ciasta
- masa jabłkowa
- "szczypana" II ciemna część ciasta
- piana z białek
- "szczypana" III najmniejsza część ciasta


Piekłam w temperaturze 170 st. przez godzinę. Wolałam na niższej niż standardowe 180 st., a dłużej, żeby lepiej upiekło się w środku. Bałam się, żeby środkowa część z kakao nie była surowa.


Obrazek

Obrazek
Ostatnio edytowano 10 kwi 2012, o 12:08 przez Razgotra, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
Obrazek
Razgotra
Avatar użytkownika
Owczarkarz
6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa
Owczarek niemiecki: Spajder
Imię: Ela
Wiek: 44
Lokalizacja: Szczecin
Pochwały: 2
Dołączył(a): 8 maja 2011, o 18:44

Re: Kulinaria

Nieprzeczytany postprzez nebrot » 7 kwi 2012, o 16:18

Hmmm, brzmi interesujaco :-) A jakies zdjecie bedzie?
nebrot
Losowy avatar

Re: Kulinaria

Nieprzeczytany postprzez Nesa » 30 sie 2012, o 20:52

Ciasto budyniowe( może być z owocami) :-) - 5 szklanek mleka, budyń śmietankowy, kostka masła , 4 żółtka, szklanka cukru, szklanka mąki, aromat waniliowy, ciastka- herbatniki bebe, ok. 30dkg.

Cztery szklanki mleka zagotować z cukrem, aromatem i masłem. Pozostałe, zimne mleko wymieszać z budyniem, mąką i żółtkami, następnie wlać do gotującego się mleka. Ciągle mieszając, gotować aż zgęstnieje. Połowę ciastek wyłożyć na blachę(dość dużą, prostokątną), posmarowaną tłuszczem. Na herbatniki wylać gorący krem budyniowy i resztę ciastek na wierzch. Na wystudzone ciasto można położyć owoce i zalać galaretką. Pyszne z truskawkami w czerwcu :lool:
„Jesteś architektem rzeczywistości, którą postrzegasz''
L- 17.02.12r.& V-22.01.12r.
Nesa
Losowy avatar
Owczarkarz
5 lata członkostwa5 lata członkostwa5 lata członkostwa5 lata członkostwa5 lata członkostwa
Owczarek niemiecki: L&V
Imię: Aga
Wiek: 26
Lokalizacja: prawie rzeszów
Pochwały: 3
Dołączył(a): 9 lip 2012, o 13:06

Re: Kulinaria

Nieprzeczytany postprzez puma » 30 sie 2012, o 21:50

Kurde, ja jestem na Low Carbie, a Wy perfidnie przepisami na ciasta kusicie :-( Wrzućcie więcej zdjęć to przynajmniej widokiem się będę mogła nacieszyć, a smakiem będę musiała obejść :lool:

Ze swojej strony mogę polecić zbawienna sałatkę z tuńczykiem. Szybka, prosta, wysokobiałkowa strawa dzięki której tłuszczyk się w nocy nie odkłada, a mięśnie nie są przez organizm 'zjadane', polecane jako ostatni posiłek .

Potrzebne: puszka tuńczyka w sosie własnym, kostka chudego albo półtłustego twarogu, cebula, przyprawy.

Warzywko kroimy w kostkę, resztę rozdrabniamy, mieszamy, ja dolewam dwie/trzy łyżki kefiru żeby nie było takie suche, doprawiam papryką, pieprzem, bazylią i wciągam nosem (pół porcji).

Swoją drogą jedząc codziennie twaróg doszłam do takiej w prawy w kombinowaniu z dodatkami i przyprawami, że chyba zacznę to publikować. Ważne, że zjadane bez przerwy, nie brzydnie :-)
Magda&PUMA
Dorplant Team
puma
Avatar użytkownika
Forumowy ekspert ds. piłek na sznurku
6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa
Owczarek niemiecki: PUMA
Imię: Magda
Wiek: 24
Lokalizacja: Łódź
Pochwały: 2
Dołączył(a): 24 kwi 2011, o 19:41

Re: Kulinaria

Nieprzeczytany postprzez nebrot » 30 sie 2012, o 23:33

Magda, jesli jestes na 'Low Carbie', to moze zainteresuja Cie moje przedwczorajsze babeczki. Zamiast maki uzylam mielonych orzechow laskowych (100g tylko), zamiast cukru slodzik w plynie, do tego maslo (200g, ale spokojnie mozna mniej), proszek do pieczenia (pol lyzeczki), 3 jajka i 6lyzek mleka. Mozna dorzucic troche jagod, albo innych sezonowych owocow w typie 'berries'. Piec w 175C 15-20min. max. Naprawde smaczne, wilgotne i malo kalorii. A smakuja jak normalne, nie oszukiwane :lool: ;-) Zdjec nie zdazylam zrobic... :roftl:
nebrot
Losowy avatar

Poprzednia stronaNastępna strona
Dział statystyki

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

Opcje