Skrypt forum używa informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia Wam maksymalnej wygody przy korzystaniu z naszej internetowej witryny. Dzięki ciasteczkom wiemy też co Wasze owczarki jadły na śniadanie. ;-) Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies kliknij "Akceptuję", w przeciwnym wypadku wyłącz ciasteczka dla tej witryny w ustawieniach swojej przeglądarki. Akceptuję.
Porady i problemy zdrowotne owczarka niemieckiego.

Re: Przebiałkowanie

Nieprzeczytany postprzez kalyna » 16 maja 2012, o 15:07

donald1209 napisał(a):A na rozlużnienie zatwardzenia doskonałe są żwacze wołowe. Najlepiej surowe świeże, ale mogą być i suszone np. stąd http://www.e-pies.eu/

dzięki za tego linka :ok:
to ja kupuję żwacze suszone za 100g ponad 7 zł, a tu jak zamówię większą ilość to o wiele taniej mnie wyjdzie...
no bo moje żwacze uwielbiają, ale niestety nie mam dostępu do surowych, więc zastępuję suszonymi... ale cena powala mnie a tu proszę ;)

i ja na przepchnięcie daję jogurty albo olej... ale to w papce ;)

a to po wszystkich kościach ma takie problemy? i po ogonach, od schabu itp czy tylko te wielkie powodują zaparcia?
bo moje jak dostaną te wielkie to też mają problem, ale w ten sam dzień dostana właśnie jogurtu itp i nie ma problemu :ok:
kalyna
Avatar użytkownika
Moderator
7 lata członkostwa7 lata członkostwa7 lata członkostwa7 lata członkostwa7 lata członkostwa7 lata członkostwa7 lata członkostwa
Owczarek niemiecki: Sonia & Ghandi
Imię: Alina
Wiek: 28
Lokalizacja: Krotoszyn/Poznań
Pochwały: 14
Dołączył(a): 15 lut 2011, o 11:34

Re: Przebiałkowanie

Nieprzeczytany postprzez AM-ON » 16 maja 2012, o 15:12

Nie ma takiego czegoś jak przebiałkowanie u zwierząt mięsożernych. Może wystąpić alergia na dany rodzaj białka lub też poprzez stosowanie "monodiety" (czyli jednego i tego samego rodzaju mięsa bez dodatków) mogą wystąpić choroby niedoborowe, niektóre objawiające się problemami skórnymi.

W zależności od aktywności, fazy rozwoju i stanu fizjologicznego psy ilość białka w pożywieniu może wynosić od 18 do 40% (psy zaprzęgowe) - nie należy tego mylić z ilością mięsa podawanego dziennie bo najlepsze mięso ma zawartość białka 22%. Podroby mniej a produkty roślinne jeszcze mniej. Ważna jest również strawność białka oraz jego wartość biologiczna.

Nadmiar białka u zdrowych psów nie jest niebezpieczny, najwyżej pies przytyje u starszych psów należy uważać ze względu na nerki a u młodych psów może spowodować szybszy wzrost i nadmierne, przez to, obciążenie stawów.

Autor postu otrzymał pochwałę
Pozdrawiamy
Aneta oraz Hot, Mini-Me, Kenny [*] & Gwen [*]


Obrazek
AM-ON
Avatar użytkownika
Szkoleniowiec
7 lata członkostwa7 lata członkostwa7 lata członkostwa7 lata członkostwa7 lata członkostwa7 lata członkostwa7 lata członkostwa
Owczarek niemiecki: Ares EMiTom [*]
Imię: Aneta
Lokalizacja: Kraków
Pochwały: 17
Dołączył(a): 18 lut 2011, o 10:05

Re: Przebiałkowanie

Nieprzeczytany postprzez puma » 16 maja 2012, o 15:26

No własnie z takim stwierdzeniem ( o nieistnieniu przebiałkowania) spotkalam sie w kilku miejscach. Dzieki, moje watpliwosci zostaly rozwiane.
Magda&PUMA
Dorplant Team
puma
Avatar użytkownika
Forumowy ekspert ds. piłek na sznurku
7 lata członkostwa7 lata członkostwa7 lata członkostwa7 lata członkostwa7 lata członkostwa7 lata członkostwa7 lata członkostwa
Owczarek niemiecki: PUMA
Imię: Magda
Wiek: 25
Lokalizacja: Łódź
Pochwały: 2
Dołączył(a): 24 kwi 2011, o 19:41

Re: Przebiałkowanie

Nieprzeczytany postprzez gochadrozdek » 16 maja 2012, o 19:33

puma napisał(a):No własnie z takim stwierdzeniem ( o nieistnieniu przebiałkowania) spotkalam sie w kilku miejscach.


Magda nie wiem, czy zauważyłaś, ale ja użyłam sformułowania "przebiałczenie". I to funkcjonuje http://www.vetopedia.pl/odpowiedz1018-P ... u_psa.html
Oczywiście co wet, to inna interpretacja. Na stronach krakvetu.pl wet stwierdza, że nie funkcjonuje coś takiego, że kiedyś taka jednostka chorobowa funkcjonowała.
U wielu wetów funkcjonuje nadal i to kwestia czy ma się zaufanie do weta, czy nie powinna decydować, czy mu wierzyć, czy nie.

Ładnych parę lat temu naczytałam się na temat BARFA, decydując się na przejście na surowiznę u naszej [*] Aktusi. Teraz już nie odtworzę tych stron internetowych polskich i zagranicznych, ale z pewnością kiepskiej jakości mięso jest zdecydowanie lepsze niż pierwszej jakości wołowinka :-)
gochadrozdek
Avatar użytkownika
Hodowca
7 lata członkostwa7 lata członkostwa7 lata członkostwa7 lata członkostwa7 lata członkostwa7 lata członkostwa7 lata członkostwa
Owczarek niemiecki: ARIA,ZUL,ELISE,CZAKA
Imię: Małgorzata
Lokalizacja: ŁÓDŹ :)
Pochwały: 9
Dołączył(a): 29 kwi 2011, o 18:25

Re: Przebiałkowanie

Nieprzeczytany postprzez puma » 16 maja 2012, o 20:26

Ja jem pierwszej jakosci wolowinke raz na ruski rok, a co dopiero moj pies, zbankrutowalabym chyba na takim przedsitewzieciu. Myslalam, ze weci uznaja przebialkowanie i przebialczenie za jedno i to samo badz nie uznaja wcale. Final finalow, najwazniejsze, ze juz wiem czym to sie objawia i jak sie tego pozbyc, mniejsza o nazewnictwo :-)
Magda&PUMA
Dorplant Team
puma
Avatar użytkownika
Forumowy ekspert ds. piłek na sznurku
7 lata członkostwa7 lata członkostwa7 lata członkostwa7 lata członkostwa7 lata członkostwa7 lata członkostwa7 lata członkostwa
Owczarek niemiecki: PUMA
Imię: Magda
Wiek: 25
Lokalizacja: Łódź
Pochwały: 2
Dołączył(a): 24 kwi 2011, o 19:41

Re: Przebiałkowanie

Nieprzeczytany postprzez Carmella » 17 maja 2012, o 08:35

Jeżeli pies dostaje surowe mięso to musi dostać również kości - chodzi o stosunek fosforu do wapnia. Jeżeli psica ma zatwardzenie również po chrząstkach jakie są w ogonach wołowych czy cielęcych, w szyjkach, w korpusach to można do miesnego posiłku dawać zmieloną mączkę kostną lub ze skorupek jaj. Moja Shila też ma zatwardzenia, więc dostaje np wieczorem kość, a następnego dnia mielonkę z warzywami (lub mieloną wątrobę z warzywami) z dodatkiem oleju z łososia lub oliwy (czasami z naparem z mielonego siemienia lnianego jak nie zapomnę zrobić, oliwa łatwiej bo po prostu z butelki leję). Ale stosuję też mączkę, bo za często czystych kości nie podaję.
Obrazek Obrazek
Carmella
Avatar użytkownika
Kociara, która zeszła na psy
7 lata członkostwa7 lata członkostwa7 lata członkostwa7 lata członkostwa7 lata członkostwa7 lata członkostwa7 lata członkostwa
Owczarek niemiecki: Shila
Imię: Justyna
Lokalizacja: Podbeskidzie
Pochwały: 11
Dołączył(a): 16 cze 2011, o 13:12

Re: Przebiałkowanie

Nieprzeczytany postprzez trussardi » 14 sty 2013, o 21:04

czy mógłby ktoś poradzić mi jakie produkty mogę podawać mojemu psu w przypadku skazy białkowej? Chciałabym chwilowo chociaż zrezygnować z suchej karmy i spróbować gotowanego jedzenia ... ryż z warzywami byłby chyba najlepszą opcją, Bono lubi i ma mało białka ale nie wiem co mam zrobić jeśli chodzi o mięso :( do tej pory myślałam że drapie się z powodu uczulenia na kurczaka, teraz wydaje mi się że mój wet pomylił alergie na drób ze skazą bo mimo odstawienia karmy z kurczakiem i pochodnymi dalej się drapie i to jeszcze gorzej ( w porównaniu do poprzedniej karmy obecna ma prawie 10% białka więcej) ... stąd moje podejrzenie że to skaza jednak chciałabym jeszcze na jakiś czas kurczaka nie dodawać do jedzenia

czy może ktoś mi coś polecić? jakie menu serwował swojemu ON'kowi gdy miał skazę białkową?
trussardi
Losowy avatar

Re: Przebiałkowanie

Nieprzeczytany postprzez kalyna » 14 sty 2013, o 21:08

Mi się zawsze kojarzyło, że skaza białkowa to występuje przy nabiału.... takim jak: mleko, jogurty, twarożki...ale pewnie się mylę..
u mnie Ciap po tym się drapie dość mocno, ale wyeliminowanie tych produktów z diety, pozbyło się problemu.

A psiak dostaje coś jeszcze oprócz suchej karmy? dodatki, przysmaki?

jaką teraz je karmę?
kalyna
Avatar użytkownika
Moderator
7 lata członkostwa7 lata członkostwa7 lata członkostwa7 lata członkostwa7 lata członkostwa7 lata członkostwa7 lata członkostwa
Owczarek niemiecki: Sonia & Ghandi
Imię: Alina
Wiek: 28
Lokalizacja: Krotoszyn/Poznań
Pochwały: 14
Dołączył(a): 15 lut 2011, o 11:34

Re: Przebiałkowanie

Nieprzeczytany postprzez trussardi » 14 sty 2013, o 21:35

skaza białkowa to za dużo białka poprostu, czy to w mleku twarogu itp ale też w drobiu na przykład, to mięso które ma najwięcej białka ze wszystkich ... muszę teraz wybierać produkty które mają jak najmniej białka z dostępnych

przysmaków mój Bono nie lubi, po prostu a problemy ze skazą ( co wydaje mi się doraz bardziej prawdopodobne ) ma odkąd moja matka futrowała go serkami twarożkami itp no i tak zostało moim zdaniem

przyjechał do mnie na Boschu (21% białka w karmie) ale drapał się dalej, myślałam że to uczulenie na drób i odstawiłam boscha na korzyść pro plany sensitive z łososiem (29%) no i wtedy zaczął się jeszcze bardziej drapać ... dopiero po paru dniach przejrzałam jeszcze raz skład karmy i wyszła różnica w wart białka a drapie się dalej mimo tego że kurczaka niema

chce przejść na gotowane jedzenie i wyeliminować za dużą ilość białka, jak to nie pomoże będę szukać dalej
trussardi
Losowy avatar

Re: Przebiałkowanie

Nieprzeczytany postprzez AM-ON » 15 sty 2013, o 09:30

trussardi napisał(a):skaza białkowa to za dużo białka poprostu, czy to w mleku twarogu itp ale też w drobiu na przykład, to mięso które ma najwięcej białka ze wszystkich ... muszę teraz wybierać produkty które mają jak najmniej białka z dostępnych

przysmaków mój Bono nie lubi, po prostu a problemy ze skazą ( co wydaje mi się doraz bardziej prawdopodobne ) ma odkąd moja matka futrowała go serkami twarożkami itp no i tak zostało moim zdaniem

przyjechał do mnie na Boschu (21% białka w karmie) ale drapał się dalej, myślałam że to uczulenie na drób i odstawiłam boscha na korzyść pro plany sensitive z łososiem (29%) no i wtedy zaczął się jeszcze bardziej drapać ... dopiero po paru dniach przejrzałam jeszcze raz skład karmy i wyszła różnica w wart białka a drapie się dalej mimo tego że kurczaka niema

chce przejść na gotowane jedzenie i wyeliminować za dużą ilość białka, jak to nie pomoże będę szukać dalej


a skąd wiesz, że to białko? Przyczyn drapania może być wiele (inny alergen np, zboże, niedobody witaminowo-mineralne, schorzenia np. tarczycy)
Pozdrawiamy
Aneta oraz Hot, Mini-Me, Kenny [*] & Gwen [*]


Obrazek
AM-ON
Avatar użytkownika
Szkoleniowiec
7 lata członkostwa7 lata członkostwa7 lata członkostwa7 lata członkostwa7 lata członkostwa7 lata członkostwa7 lata członkostwa
Owczarek niemiecki: Ares EMiTom [*]
Imię: Aneta
Lokalizacja: Kraków
Pochwały: 17
Dołączył(a): 18 lut 2011, o 10:05

Poprzednia stronaNastępna strona
Dział statystyki

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

Opcje