Witam,
Troszkę przeszukałam dział, ale nie znalazłam odpowiedzi na moje pytania, jestem tu nowa, więc jeżeli gdzieś są z góry przepraszam i proszę o nakierowanie
Chciałabym dowiedzieć się jak bezpiecznie zwiększać dystans biegowy owczarkowi, na co zwracać uwagę oraz na jak długie wycieczki biegowe mogę liczyć w przyszłości i do jakich dążyć, bo o ile o treningach biegowych ludzi coś wiem, tak o bieganiu z ONkiem, wiem bardzo mało
Historię moją i Atosa przybliżyłam troszkę w wątku powitalnym
Psiak ma 4 lata, jest zdrowy, silny i ma niespożyte pokłady energii.
Truchtamy razem regularnie od dwóch miesięcy - obecnie 4 biegi tygodniowo (trzy krótsze 10-12km trwające około godziny oraz jeden dłuższy 14-15km trwający do 1h40 -raz nawet machnęliśmy 18km).
Tak naprawdę Atos jest psem moich rodziców, ja zajmuje się jego formą od lipca (tzn zabieram na spacery i biegam). Wcześniej jego ruch ograniczał się do biegania po ogrodzie i okazjonalnego godzinnego spaceru. Treningi zaczęliśmy od 7-10km spacerów co drugi dzień, później cześć dystansu truchtaliśmy, później miesiąc były biegi 7-8km, a ten miesiąc spokojnie biegamy tak jak pisałam wcześniej. Wybieramy głównie leśne ścieżki, początek trasy to niestety zawsze asfalt. Pies dostaje wodę z butelki, zatrzymuje się za potrzebą gdy chce. Przez większą część trasy to on prowadzi, jednak czasami zwalnia i biegnie z boku. Nawet jeśli zwolni w czasie biegu, przyśpiesza gdy spotka jakiegoś psa, lub gdy jest już pare przecznic od domu
Nadal czekam na paczkę z dostyle (szelki i linkę amortyzującą), więc narazie osprzęt mamy prowizoryczny. Dajemy sobie radę z tym co mamy - po prostu przypinam go sznurem do mojego pasa biegowego.
Odkąd regularnie biega bardzo poprawiło się jego zachowanie na co dzień, ja tez nie narzekam bo mam kompana i bodyguarda w jednym. Mam na uwadze to, że owczarki mogą mieć problemy ze stawami, dlatego szukam informacji jakie dystanse są "zdrowe":-) Czy mogę stopniowo wydłużać te niedzielne treningi do 2h i więcej ? Ile zdrowy ONek może przebiec tygodniowo, tak aby nie doprowadziło to do jakiegoś przeciążenia. jak to jest z bieganiem zimą Na pewno są du doświadczeni w tym zakresie