Tematy związane z owczarkami niemieckimi.

Re: Czy to dobry wybór?

Nieprzeczytany postprzez Kamil » 08 maja 2012, 17:37

No to temat się rozwinął. Ale to dobrze, bo mogę poznać opinie wielu ludzi na ten temat. A prawda jak zawsze chyba leży gdzieś po środku..

Podsumowując: nabytego pieska nie zamierzam oddawać na szkolenia typu PSO, ponieważ różne rzeczy słyszałem o metodach tych szkoleń (np. można trafić na niewłaściwego szkoleniowca). W żadnym wypadku nie chciałbym też mieć psa który będzie bombą z opóźnionym zapłonem, który w pewnym momencie może bez powodu stać się agresywny, więc w żadnym wypadku nie chcę go szkolić jako agresora. Chcę mieć PRZEDE WSZYSTKIM psa posłusznego, który będzie PRZYJACIELEM. I tutaj chyba nie zaprzeczycie, że posłuszeństwa mogę go uczyć sam? Jeśli chodzi o kwestię obronno - stróżującą to oczekuję od niego, że będzie po prostu straszył swoim wyglądem, gdy ktoś przechadzający w nocy będzie miał zamiar wziąć coś z podwórka. Myślę, że zwykły osiedlowy bandzior nie będzie ryzykował spotkania z niemałym psem dla kilku złotych. Jeśli chodzi o profesjonalnych złodziei, to już na samym początku napisałem, że wiem, że dla nich nic nie jest przeszkodą. Chciałbym też, aby pies alarmował gdy coś podejrzliwego będzie się działo wokół domu. Drugą sprawą jest to że niekiedy chodzę po lesie i zdarzają się "niepewni" grzybiarze. Tutaj także myślę, że wygląd pieska wystarczy. Ale w razie "W", chciałbym go nauczyć aby na polecenie zachowywał się jak pies agresywny (warczenie, szczekanie), natomiast aby on nie odbierał tego jako rozkaz do agresywnego ataku tylko jako zwykłe polecenie jak siad czy leżeć. W związku z tym mam do was pytanie, czy jestem sam w stanie go nauczyć czegoś takiego?
Kamil
Losowy avatar
Świeżak
Imię: Kamil

Nieprzeczytany postprzez aniawis39 » 08 maja 2012, 17:51

No to i ja dorzucę swoje 2 grosze (już drugi raz hehe).
Owczarek niemiecki przyjacielem będzie, a posłuszeństwo to już kwestia odpowiedniego wychowania. ;) Myślę, że niewiele osób odważyłoby się wejść do domu/ogrodu, gdzie przebywa owczarek. Jednak większość ludzi czuje przed takimi psami respekt. Raz wybrałam się z moją koleżanką i jej psem na dłuższy spacer. Szłyśmy razem jedną z leszczyńskich ulic. Nagle rozległo się takie głośne szczekanie, że serce podskoczyło do gardła. Odwróciłyśmy się, a na jednym z ogródków był amstaff, który o mało nie prześlizgnął się pod płotem. Miałam wtedy ochotę wiać ile sił w nogach. :)
Do nauki posłuszeństwa potrzeba dużo wytrwałości i cierpliwości. Czasami pomoże... los. Pies moich rodziców - bokser Atos ([*]) - nauczył się nie odstępować swojego przewodnika podczas spaceru, ani na krok. Gdy rodzice wraz z Wujem i Ciocią byli na wakacjach w Niesulicach (ojj długo tam jeździmy) był akurat sylwester. Tata szedł wieczorem na spacer z Atosem (liczył, że nikt nie odpali jeszcze petardy). Jednak w pewnym momencie - buum. Ktoś postanowił wcześniej świętować. Atos zerwał się ze smyczy i uciekł... Rodzice wraz z wujostwem szukali go cały następny dzień. Od tamtego czasu Atos nie odstępował Taty ani na krok...
Nie mówię, że masz zrobić to samo. Ale czasami tego typu niespodziewane sytuacje gwałtownie zmieniają charakter psa. Niestety nie zawsze na lepsze..
aniawis39
Losowy avatar
Świeżak
Imię: Ania

Nieprzeczytany postprzez Tomek » 08 maja 2012, 17:54

Kamil napisał(a):...Ale w razie "W", chciałbym go nauczyć aby na polecenie zachowywał się jak pies agresywny (warczenie, szczekanie), natomiast aby on nie odbierał tego jako rozkaz do agresywnego ataku tylko jako zwykłe polecenie jak siad czy leżeć. W związku z tym mam do was pytanie, czy jestem sam w stanie go nauczyć czegoś takiego?

Bez problemu.

Jeszcze wtrącę trzy grosze i milczę jak grób. ;)Na samym początku przyda się przynajmniej kilkanaście wizyt u dobrego szkoleniowca, nie tylko po to by pokazał Ci jak szkolić owczarka, ale co równie ważne aby obserwując Twoją pracę z psem wyłapywał wszystkie Twoje błędy. Na początku będzie ich co niemiara, im szybciej zostaną zdiagnozowane, tym łatwiej będzie je odkręcić.
Tomek
Klubowicz
1 rok członkostwa
Owczarek niemiecki: Viggo
Imię: Tomek
Pochwały: 25

Nieprzeczytany postprzez Nakasha » 08 maja 2012, 18:05

oczekuję od niego, że będzie po prostu straszył swoim wyglądem, gdy ktoś przechadzający w nocy będzie miał zamiar wziąć coś z podwórka

Super. :)W takim razie sądzę, że owczarek bardzo dobrze się "nada". Naprawdę, rozstępują się przed nami całe grupki pijanych dresów, tylko dlatego, że pies jest duży i szczeka. Z tego samego powodu nikt przypadkowy i niepożądany nie powinien wejść na podwórko. Jeśli nie nastawiasz się na prywatnego terminatora, a masz bardziej realistyczne oczekiwania - że pies zaszczeka, ostrzeże Was, ale nie będzie żywą tarczą, to sądzę, że ONek to idealny pies dla Waszej rodziny. ;)

Co do szkolenia z zakresu "posłuszeństwa" - jednak warto przejść się chociażby na kilka - kilkanaście lekcji, nawet na samym początku do psiego przedszkola. To naprawdę pomaga, bo poznawanie samej teorii o nauce to psa to trochę za mało. ;)Potem możesz go uczyć różnych rzeczy samodzielnie. Na forum są tematy o polecanych szkoleniowcach, więc sądzę, że znajdziesz kogoś odpowiedniego, tym bardziej, że mieszkasz w dużym mieście. ;)
Obrazek
Nakasha
Początkujący owczarkarz
Owczarek niemiecki: Nemo i Nala
Imię: Agnieszka
Pochwały: 2

Nieprzeczytany postprzez MarzenaG » 08 maja 2012, 18:38

Wbrew pozorom szkolenie psa polega głównie na szkoleniu .......... przewodnika, nie psa :-). Jeśli nie ma się doświadczenia, to dobrze jest podszkolić się pod okiem fachowca (dobrego fachowca!), :-)szczególnie, że rzadko szkolenie przebiega zupełnie bezproblemowo.

Autor postu otrzymał pochwałę
Pozdrowienia

Marzena
MarzenaG
Początkujący owczarkarz
Owczarek niemiecki: Fabiola K-9 BU
Imię: Marzena
Pochwały: 7

Nieprzeczytany postprzez gronostaj5 » 08 maja 2012, 20:23

Marzena ma rację. Zdziwiłbyś się jaka jest różnica między psem trzymanym psem przeciętnego człowieka a tym samym psem trzymanym przez takiego np. szkoleniowca. W pierwszej kolejności musisz wyszkolić samego siebie, swoją postawę, ton głosu, okazywanie emocji. Książki i płyty tu raczej za wiele nie zdziałają, jeśli nie będziesz mieć kogoś kto mógłby na bieżąco korygować Twoje błędy.
gronostaj5
Świeżak
Owczarek niemiecki: Bongo
Imię: Laura
Pochwały: 3

Instynkt obrono- stróżujący u Owczarków Niemieckich

Nieprzeczytany postprzez francc » 20 maja 2012, 07:51

Witam
jak jest z instynktem obrono -stróżującym u ON i DON są to pieski które w przypadku zagrożenia własciciela staną w jego obronie ?
jakie są wasze doświadczenia z owczarkami?

Pozdrawiam
francc
Losowy avatar
Świeżak
Imię: Paweł

Re: Instynkt obrono- stróżujący u Owczarków Niemieckich

Nieprzeczytany postprzez Tomek » 20 maja 2012, 08:54

Był niedawno podobny temat: czy-to-dobry-wybor-t2303.html
Tomek
Klubowicz
1 rok członkostwa
Owczarek niemiecki: Viggo
Imię: Tomek
Pochwały: 25

Nieprzeczytany postprzez francc » 20 maja 2012, 11:22

z ras zaliczanych do psów obronnych nie stróżujących są boksery są to psy posłuszne oczywiście to zależy od wychowania ale łatwo się uczą do tego są bardzo oddane rodzinie wesołe przyjacielskie w razie zagrożenia potrafią stanąć w obronie swojej rodziny

owczarek niemiecki też powinien taki być tzn w razie bezpośredniego zagrożenia stanąć w obronie
francc
Losowy avatar
Świeżak
Imię: Paweł

Nieprzeczytany postprzez dariex » 20 maja 2012, 12:51

Jeśli sądzisz,ze pies posiada zdolność przewidywania pewnych sytuacji i z oddania za człowieka przewidzi i udaremni atak,to tak,powtórzę - za dużo komisarza Rexa,Alexa tudzież Szarika też.

http://smon.pl
dariex

Klubowicz
Owczarek niemiecki: Chivas
Imię: Daria
Pochwały: 11

Poprzednia stronaNastępna strona
Dział statystyki

Użytkownicy przeglądający ten dział: Zofia i 0 gości

Opcje