trochę dziwnie mi się czyta wasze posty,gość chce sobie kupić wspaniałego psa jakim jest owczarek niemiecki do pilnowania a wy za wszelką cenę chcecie mu udowodnić że owczarek się do tego nie nadaje, ludzie przecież owczarki niemieckie to nie Husky,które nie szczekają i wpuszczają każdego kogo popadnie,mój sąsiad ma donka 4 letniego i spróbowalibyście chociaż podejść pod siatkę i coś majstrować,nie chodzi o to że pies jest źle wychowany czy coś , bo właścicielem jest facet prawie 50 letni który wychował już chyba z 6 czy 7 psów, w tym 2 dobermany,tamten pies podczas spaceru daje się głaskać każdemu,fajny miły misiek,ale gdy jest na swojej posesji pilnuje jej jak oka w głowie nawet nie myśle o tym co by się stało gdybym spróbował wtargnąć na jego podwórko,samobójcą nie jestem
. PS też wychowuje donka tyle że ma dopiero 14 miesięcy a po rozmowie z profesionalistami dowiedziałem się że psychika psa kształtuje siędo 2.5 roku,także zobaczymy co z niego wyrośnie
,co jak co ale owczarka niemieckiego a już szczególnie długowłosego polecam jak najbardziej