Tematy związane z owczarkami niemieckimi.

Re: Czy to dobry wybór?

Nieprzeczytany postprzez Kamil » 05 cze 2012, 16:00

Ogólnie nie nastawiam się na jeden typ. Mięso gotowane na przemian z gotowymi karmami mięsnymi + ryż, kasza, jajka, twaróg, chlebek + sucha karma, gdy nie będzie czasu na gotowanie.
Kamil
Losowy avatar
Świeżak
Imię: Kamil

Nieprzeczytany postprzez Tomek » 05 cze 2012, 18:06

W mojej opinii jest to kiepski pomysł. Owczarki mają bardzo wrażliwe żołądki, lepiej nie mieszać jedzenia przetworzonego z surowym czy gotowanym.
Tomek
Klubowicz
1 rok członkostwa
Owczarek niemiecki: Viggo
Imię: Tomek
Pochwały: 25

Nieprzeczytany postprzez Kamil » 05 cze 2012, 19:13

Ok, nad tym jeszcze pomyślę, czy będzie to jedzenie gotowane czy przetworzone. Gotowe karmy chyba na razie zostawię.
Tak więc ile mniej więcej wagowo? Oraz jaki udział dań mięsnych / węglowodanów (ryż itp.) oraz nabiału?
Kamil
Losowy avatar
Świeżak

Nieprzeczytany postprzez Nakasha » 05 cze 2012, 20:36

Myślę, że musisz poczytać działy o żywieniu... Gotowe karmy są o tyle dobre, że są same z siebie odpowiednio zbilansowane i masz informację o dawkowaniu karmy na opakowaniu. Dodatkowo można wtedy dawać mięso z wypełniaczem. ;)Moje szczeniaki jedzą karmę Happy Dog - to karma ze średniej półki, a lubią ją i mają po niej ładne kupy. Uzupełniamy to surowym mięsem i kośćmi, rzadziej gotowanym z wypełniaczem.

Mi też się wydaje, że mieszanie różnych rodzajów pokarmu nie służy psom o tak wrażliwych żołądkach... A jeśli nie chcecie suchej karmy, to może pomyślicie o BARFie?
Obrazek
Nakasha
Początkujący owczarkarz
Owczarek niemiecki: Nemo i Nala
Imię: Agnieszka
Pochwały: 2

Nieprzeczytany postprzez Kamil » 05 cze 2012, 20:58

Barf czyli surowe mięso oraz kości? Czy można również szczeniakowi? Gdzie się zaopatrujecie w to surowe mięso?
Kamil
Losowy avatar
Świeżak

Nieprzeczytany postprzez beatrx » 05 cze 2012, 21:09

surowizna, mięso, kości, podroby i takie tam, a do tego papka owocowo warzywna, oczywiście też z surowych warzyw. zaopatrywać się najlepiej w rzeźni czy ubojni, a jak nie masz dostępu to możesz podejsć do sklepu mięsnego i zapytać, czy by może Ci czegoś nie sprowadzili. czasem na bazarkach mięso z własnych hodowli sprzedają, tam też możesz popytać.
beatrx
Początkujący owczarkarz
Owczarek niemiecki: Presto
Imię: Agnieszka

Nieprzeczytany postprzez donald1209 » 05 cze 2012, 21:37

Kamil napisał(a):Barf czyli surowe mięso oraz kości? Czy można również szczeniakowi? Gdzie się zaopatrujecie w to surowe mięso?

Chyba najwięcej o barfie znajdziesz tu
http://www.dogomania.pl/forum/forums/50 ... 415ce54a9a

Jest tam też wątek gdzie co kupić

Krzysztof
Pozdrawiam

Krzysztof i Luka

Kobieta jest najlepszym przyjacielem mężczyzny, oczywiście nie licząc psa.
donald1209
Nadworny dietetyk
1 rok członkostwa
Owczarek niemiecki: Luka
Imię: Krzysztof
Pochwały: 19

Nieprzeczytany postprzez Tomek » 06 cze 2012, 05:52

Kamil napisał(a):Barf czyli surowe mięso oraz kości? Czy można również szczeniakowi? Gdzie się zaopatrujecie w to surowe mięso?

Tak. Od 3 miesiąca życia myślę że można (a może nawet wcześniej), forumowiczka Basia W chyba w tym wieku zaczęła dawać Schilce.

Jesteś z Katowic, więc masz w tym temacie komfortową sytuację, fajny sklep z BARFem jest właśnie w Katowicach: http://www.sklep.miesodlapsow.pl/webpage/kontakt.html
Tomek
Klubowicz
1 rok członkostwa
Owczarek niemiecki: Viggo
Imię: Tomek
Pochwały: 25

Nieprzeczytany postprzez pawel997404 » wczoraj, 19:27

trochę dziwnie mi się czyta wasze posty,gość chce sobie kupić wspaniałego psa jakim jest owczarek niemiecki do pilnowania a wy za wszelką cenę chcecie mu udowodnić że owczarek się do tego nie nadaje, ludzie przecież owczarki niemieckie to nie Husky,które nie szczekają i wpuszczają każdego kogo popadnie,mój sąsiad ma donka 4 letniego i spróbowalibyście chociaż podejść pod siatkę i coś majstrować,nie chodzi o to że pies jest źle wychowany czy coś , bo właścicielem jest facet prawie 50 letni który wychował już chyba z 6 czy 7 psów, w tym 2 dobermany,tamten pies podczas spaceru daje się głaskać każdemu,fajny miły misiek,ale gdy jest na swojej posesji pilnuje jej jak oka w głowie nawet nie myśle o tym co by się stało gdybym spróbował wtargnąć na jego podwórko,samobójcą nie jestem :). PS też wychowuje donka tyle że ma dopiero 14 miesięcy a po rozmowie z profesionalistami dowiedziałem się że psychika psa kształtuje siędo 2.5 roku,także zobaczymy co z niego wyrośnie :),co jak co ale owczarka niemieckiego a już szczególnie długowłosego polecam jak najbardziej
pawel997404
Losowy avatar
Świeżak
Imię: Pawel

Nieprzeczytany postprzez kalyna » wczoraj, 19:56

są hodowcy, którzy podają surowe, od razu po mleku matki... małe kuleczki mięsa...

Tylko forumowicze uświadamiają przyszłych nabywców ONków, po to, aby schroniska nie pękały w szwach i to psami Owczarkowatymi, co niestety teraz często i gęsto się dzieje. A bo to sie nie wiedziało, nie spodziewało itp, dopóki ktoś nie kupi psa tej rasy, a czyta wiele i się dowiaduje, wtedy to podejmuje słuszną decyzję, że jest w stanie zaspokoić potrzeby tego psa. Serialowa moda nie wpływa dobrze na rasę.
Obrazek
kalyna
Klubowicz
1 rok członkostwa
Owczarek niemiecki: Sonia & Ghandi
Imię: Alina
Pochwały: 9

Poprzednia stronaNastępna strona
Dział statystyki

Użytkownicy przeglądający ten dział: Tomek i 0 gości

Opcje