Skrypt forum używa informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia Wam maksymalnej wygody przy korzystaniu z naszej internetowej witryny. Dzięki ciasteczkom wiemy też co Wasze owczarki jadły na śniadanie. ;-) Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies kliknij "Akceptuję", w przeciwnym wypadku wyłącz ciasteczka dla tej witryny w ustawieniach swojej przeglądarki. Akceptuję.
Tematy związane z owczarkami niemieckimi.

Re: Długość spaceru

Nieprzeczytany postprzez Raspberrydream » 17 sie 2012, 22:30

Tomek napisał(a):Mowa o 4 miesięcznym podrostku, czy czegoś nie załapałem?

Michalina, ponoć twarda powierzchnia nie służy młodym stawom, a na miękkiej trawie ładnie rozwijają się mięśnie.

Hmm... Kaja ma kojec wylany betonem, poprzedni pies też miał, i poprzedni też ... Żaden z nich nigdy nie miał problemów ze stawami. Oczywiscie są deski też , żeby piesek nie leżał na gołym zimnym betonie. Nie wiem jak to jest, ale problemów nigdy nie było.
Raspberrydream
Losowy avatar

Nieprzeczytany postprzez Joan » 18 sie 2012, 00:02

Jeśli pies nie ma dziedzicznych skłonności to żadna powierzchnia nie zrobi z niego dysplastyka, jednak urazy ( nawet te mikro-) mogą.
Zawsze mnie interesowało, jak rentgenolodzy rozróżniają deformacje wrodzone od nabytych. Otóż okazuje się, że można rozróżnić tylko zwyrodnienia (typu osteochondroza), które są nałożone na prawidłową budowę stawów, natomiast zwichnięcia, dają identyczny obraz czy wrodzone, czy nabyte. I co ciekawe: NIE MA DYSPLAZJI JEDNOSTRONNEJ. Dysplazja, to budowa całej miednicy a nie tylko stawu.
Tak więc myślę, że powierzchnia może mieć znaczenie, szczególnie śliska, bo pies może się "rozjechać", co właśnie grozi zwichnięciem stawu. Na betonie raczej to nie grozi.
Ja mam w domu parter wyłożony kaflami, które myję mopem i często są śliskie, Żadnego psa nie nosiłam po schodach i zawsze do woli szczeniaki ganiały z dorosłymi. Jakoś (odpukać), poza chwilowym nadciągnięciem ścięgna, nic się z żadnym nie dzieje. Edek, w nocy, w łazience niejednokrotnie odkręcił kran z wodą i zrobił potop. Mam nadzieję, że też nie zaważyło to na jego stawach ( jeszcze go nie prześwietlałam).
No więc, myślę, nie dajmy się zwariować. 4- miesięczny szczeniak, który ma wielką potrzebę ruchu, prędzej sobie zrobi krzywdę "niewybiegany". Oczywiście nie za rowerem, ale dopóki szczeniak chce biegać, to nich biega, a na wszelki wypadek, najlepiej jeśli po naturalnej powierzchni, czyli po trawie. I trzeba obserwować szczeniaka. Jak siada i odpoczywa to nie zachęcać go do biegania, nie rzucać aportów. Ale maluchy się szybko regenerują, posiedzą chwilkę, poleżą i znowu. Przynajmniej moje tak miały (i mają). Dla Edka godzinne zajęcia w przedszkolu, to była dopiero "przystawka".
Pozdrawiamy
Obrazek
Joan
Zaawansowany owczarkarz
4 lata członkostwa4 lata członkostwa4 lata członkostwa4 lata członkostwa
Owczarek niemiecki: Woland UlaYaskaEdgar
Imię: Joanna
Pochwały: 49

Nieprzeczytany postprzez Nakasha » 20 sie 2012, 16:04

My z naszymi 4-miesięcznymi spacerowaliśmy wszędzie, gdzie się dało - aby psy miały kontakt z różnym podłożem i różnymi sytuacjami, aby potem nie bały się np. przejść po betonie...

Na jednym dłuższym spacerze pozwalałam im biegać, ile chciały. Gdy się zmęczyły, wracaliśmy do domu. Pozostałe spacerki były krótsze. Swoją drogą szczeniaki szybko się męczą, ale i szybko regenerują siły, więc najlepsze są spacery nie za długie (30 - 40 min) , ale częste. :)

Taki młody pies nie powinien biegać za rowerem, czy robić wielokilometrowych wycieczek.
Nakasha
Owczarkarz
Owczarek niemiecki: Nemo, Nala i Shira
Imię: Agnieszka
Pochwały: 7

Nieprzeczytany postprzez Agata » 17 wrz 2012, 12:38

Moja 4miesięczna Gaya ma pare krótkich 20min spacerków i jeden dłuższy do parku :on:wtedy pływa ,bawi sie z innymi psami daje jej też odpocząć na takim spacerze i poleżeć na trawce chociaż to chyba bardziej ja odpoczywam:)) :-)
Agata
Losowy avatar
Świeżak
3 lata członkostwa3 lata członkostwa3 lata członkostwa
Owczarek niemiecki: Gaya
Imię: Agata
Pochwały: 3

Nieprzeczytany postprzez tokiiiana » 17 wrz 2012, 13:11

A ja mam takie pytanie.Mieszkam w domu z ogrodem i mam trzyletnią suczkę.Wychodzę z nią rano ok.9 na spacer który trwa od 1 do 1,5 h.Czasami jak mam więcej czasu to spacerujemy nawet 2 godzinki.Później sunia ma dopiero wieczorny spacer który trwa w zależności od dnia i posiadanego czasu od 20 min do 40,ale niekiedy 1 godz.W ciągu dnia wypuszczam ją do ogrodu,ale ona w domu i na podwórku jest bardzo spokojnym psem i przeważnie leży pod drzwiami albo koło bramy.Wiem,ze owczarki potrzebują dużo ruchu,dlatego chciałabym wiedzieć czy te spacery które ma wystarczą?Dodam,ze sunia jest ze schroniska.Nie chciałam,żeby tam tkwiła wiec postanowiłam ją z stamtąd zabrać,gdyż miała nikłe szanse na adopcje,ale boję się ze nie dostarczam jej potrzebnej dawki ruchu.
tokiiiana
Losowy avatar

Nieprzeczytany postprzez dariex » 18 wrz 2012, 20:16

Owczarki nie tyle co potrzebują dużo ruchu,co sporo pracy z człowiekiem.Nie musisz nabijać licznika kilometrów,wystarczy aby spacer trwał nawet 30min ale był efektywny - w trakcie tego spaceru ćwicz z sunią posłuszeństwo,możesz spróbować także zabawy w poszukiwanie ukochanej zabawki w trawie (początki pracy węchowej) Takie spacery sprawią,ze pies będzie zmęczony i szczęsliwy.
Powodzenia i gratulacje z powodu adopcji :ok:

http://smon.pl
dariex

Zaawansowany owczarkarz
Owczarek niemiecki: Chivas
Imię: Daria
Pochwały: 22

Nieprzeczytany postprzez Nakasha » 21 wrz 2012, 13:06

Dokładnie tak. :)Tu nie chodzi tylko o przebieranie łapami, ale o to, aby pies się uczył, doświadczał, pracował umysłowo i nawiązywał więź ze swoim opiekunem. :)

Osobiście uważam, że każdy pies powinien - oprócz treningu - móc biegać swobodnie... bez smyczy, eksplorując środowisko. Nauka chodzenia na smyczy i ćwiczenia oczywiście są też ważne. ;)
Nakasha
Owczarkarz
Owczarek niemiecki: Nemo, Nala i Shira
Imię: Agnieszka
Pochwały: 7

Nieprzeczytany postprzez mój pies » 21 wrz 2012, 13:13

Agata napisał(a):Moja 4miesięczna Gaya ma pare krótkich 20min spacerków i jeden dłuższy do parku :on:wtedy pływa ,bawi sie z innymi psami daje jej też odpocząć na takim spacerze i poleżeć na trawce chociaż to chyba bardziej ja odpoczywam:)) :-)

:ok:

-- 21 wrz 2012, o 14:24 --

tokiiiana napisał(a):A ja mam takie pytanie.Mieszkam w domu z ogrodem i mam trzyletnią suczkę.Wychodzę z nią rano ok.9 na spacer który trwa od 1 do 1,5 h.Czasami jak mam więcej czasu to spacerujemy nawet 2 godzinki.Później sunia ma dopiero wieczorny spacer który trwa w zależności od dnia i posiadanego czasu od 20 min do 40,ale niekiedy 1 godz.W ciągu dnia wypuszczam ją do ogrodu,ale ona w domu i na podwórku jest bardzo spokojnym psem i przeważnie leży pod drzwiami albo koło bramy.Wiem,ze owczarki potrzebują dużo ruchu,dlatego chciałabym wiedzieć czy te spacery które ma wystarczą?Dodam,ze sunia jest ze schroniska.Nie chciałam,żeby tam tkwiła wiec postanowiłam ją z stamtąd zabrać,gdyż miała nikłe szanse na adopcje,ale boję się ze nie dostarczam jej potrzebnej dawki ruchu.

Dostarczasz, dostarczasz :-)
Podczas spaceru ważne jest by pies z Tobą wędrował, bo to buduje więzi, po drodze trochę ćwiczył posłuszeństwo, w nagrodę zabawa, czas na swobodne zapoznawanie się z otoczeniem, taki "czas wolny".
ObrazekObrazek

Co posiadacz psa przeczytać powinien o ich wychowaniu: literatura-godna-polecenia-t542.html
mój pies
Klubowicz
Owczarek niemiecki: Tora
Imię: ena
Pochwały: 16

Poprzednia strona
Dział statystyki

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości

Opcje