Aga i N napisał(a):Reagujesz jak typowa osoba która nie przemyślała tematu... prześpij się jeden dzień z tym tematem, tydzień, lub miesiąc oglądając w internecie wszelkie interwencje w pseudohodowlach, przejrzyj wątki na np. dogomania.pl i policz ile psów potrzebuje pomocy lub po prostu domku [w tym owczarków niemieckich] i ponownie przeanalizuj czy to aby stosowny ton wypowiedzi skierowałeś do miłośników i przyjaciół psów i rasy owczarek niemiecki.
Tyle ode mnie, pozdrawiam.
Powiedziałabym, że to reakcja osoby, która nie zna tematu w ogóle, nie mówiąc o przemyśleniu. Aga rozumiem złość i unoszenie się, naprawdę rozumiem, ale chyba ciut przesadzasz. Ja sama zostałam tak "pouczona" na poprzednim forum owczarkowym nie pamiętam nazwy już. Weszłam na tamto forum z nadzieją, że nauczę się opieki, pielęgnacji, karmienia i zabaw z psem, miałam w domu dwumiesięcznego szczeniaczka i ogromny strach czy podołam w opiece nad nim. Założyłam więc konto na tamtym forum, post w którym się przywitałam i opowiedziałam skąd mam Ambę i niektóre posty były miłe, inne raczej pouczające dlaczego nie powinnam w ogóle brać Amby a w innych dopatrzyłam się niemal agresji. Poczułam się jak ostatnia idiotka i tak naprawdę tak powinnam się czuć bo kto bierze do domu psa wcześniej nie czytając o nim?
Jak wiesz na tamtym forum już mnie nie ma bo miałam wrażenie, że pewne osoby są mi niechętne ponieważ mam takiego psa a nie innego.
Ale co miałam zrobić? psiak już był i nie był niczemu winien, że wzięła go naiwna i niedoświadczona w temacie osoba. Zaczęłam czytać o hodowlach, pseudo hodowcach i innych oszustach wyzyskujących suki dla pieniędzy. Wysterylizowałam Ambę aby i jej się nie "przytrafiło" potomstwo i teraz staram się mówić o tym wszystkim, którzy chcą takiego psiaka jak ja sobie sprawić.
Cieszę się ogromnie, że jesteś tak mocno zaangażowana w sprawę walki z pseudohodowcami, ale na moim przykładzie widzisz, że można być takim starym a takim głupim, że się nie pomyślało wcześniej.
Nie zniechęcajmy Poldka, ale pomóżmy mu nauczyć się tego psa wychować na medal