mój pies napisał(a):Dobrze, że piesio został wykapany. zasadniczo według naszego weta każdy szczeniak powinien być wykapany po ukończeniu 4 miesiąca życia, nie pamiętam już dlaczego.
Jakiś zdumiewający pogląd - kąpiel jak szczepienie, obowiązkowa ?!
Moich trzech ostatnich owczarków (poprzedniego i dwóch obecnych) nie kąpałam nigdy przez całe ich życie - mam na myśli kąpiel z użyciem środków chemicznych typu szampony czy mydła. Jak mi się któreś utytła w czasie treningu lub spaceru, jest zapraszane do wanny (same wskakują na polecenie) lub kabiny prysznicowej i spłukiwane samą wodą, wystarcza. Za to czesane są często i wycierane ręcznikiem po deszczu. Sierść mają piękną i jako żywo na brudne nie wyglądają. Pierwszego owczarka kąpałam w psich szamponach, bo często przynosił pchły, to były zamierzchłe lata 80-te i mnóstwo psów było zapchlonych, mój stale łapał więc było to niezbędne.
Oczywiście sytuacja opisana w poście inaugurującym wątek na pewno spowodowała konieczność wykąpania szczeniora, sadzy wodą się nie spłucze Wszystkiego dobrego dla wykąpanego chłoptasia