No ale szczeniak już jest więc może pomóżmy chłopakowi choć trochę co?
Poldek psa możesz nauczyć załatwiania się w jedno miejsce np. na nieprzemakalną matę plus gazety na to i wiadomo że jest to rozwiązanie tymczasowe dopóki pies nie zacznie kontrolować pęcherza. Niedługo wakacje więc będziesz mógł się skupić na nauce załatwiania potrzeb na polu. Pamiętaj, że po każdej załatwionej potrzebie pieska na gazetę lub trawę musisz go mocno chwalić, wręcz skakać z radości bo pies raz dwa po Twoim radosnym tonie głosu wyczuje, że zrobił coś dobrze
, malutki smakołyk też nie zaszkodzi
Dobrym sposobem dla psa jest kojec domowy np taki ZDJĘCIE ZAPOŻYCZONE!!!!!
,
wkładasz tam koc, zabawki i pies wie, że to jest jego miejsce więc nie chodzi i nie demoluje całego mieszkania
najlepiej jakbyś go nauczył czegoś takiego
W te dni kiedy będziesz wracał później do domu to poproś brata aby zaraz psa wyprowadził,a potem się z nim choć trochę pobawił. Ja biorąc szczeniaka do domu wzięłam sobie urlop w pracy a potem mój mąż też brał więc u nas szczeniaczek był od początku wszystkiego uczony na polu, ale skoro u Ciebie nie można inaczej to radzić sobie musisz z pomocą rodziny.
Co do karmienia, musisz pamiętać, że psy nie muszą mieć przyprawianych potraw jak ludzie, no i kasza może być dodatkiem do dania jak już pani Zofia pisała, jego głównym składnikiem powinno być jednak mięso. Ja np, gotuje mięso, kaszę i warzywa i to wszystko razem mieszam . Musisz także porozmawiać z weterynarzem bo takiemu psiakowi potrzebne są dodatkowe witaminy i suplementy ponieważ karmiąc psa domowymi obiadkami nie zapewnisz mu tego.