przez vega_bw » 16 paź 2012, 12:16
Hmm zostało zadane dobre pytanie.
Z własnego doświadczenia: kości od kurczaka gotowanych zdecydowanie nie- u moich psów zawsze były jakieś sensacje, zresztą nawet wet dał mi po głowie; wieprzowe daję i dawałam rzadko, bo podobno to rozwala psu nerki(?)- daję rzadko, bo rzadkie koopki; cielęce, wołowe, jagnięce(jak uda mi się upolować), gęsie i kacze szyje- to na surowo i raczej raz w tygodniu.
Weterynarz powiedział nam,że u psów karmionych suchą karmą dodatkowe pokarmy, jak surowizna i inne dodatki powinny stanowić nie więcej, jak 10-15% całotygodniowego wyżywienia. Kiedy zapytałam czemu, odpowiedział,że po pierwsze na suchej karmie pies ma delikatniejszy żołądek, a zwłaszcza u owczarków z reguły kończy się to akcjami, a po drugie (zwłaszcza u szczeniaków) można przedawkować składniki odżywcze, a to też niedobrze.
Nie stosuję się jakoś ślepo do tych zaleceń, nie ważę i nie mierzę surowizny, ale wiadomo,że wszystko stosownie do wieku i z umiarem.
Na takiej diecie młody rośnie prawidłowo, nie ma sensacji żołądkowych.
Oprócz tego owocki, warzywka, jajo, rybka, czasem coś szczurom z ziarenek wyje- wszystko z umiarem.
Choćbyś powiedział o sobie i swoim psie wszystko, to i tak zawsze zostaje coś do powiedzenia...