Dicortineff podaje się ok 8 razy dziennie,żeby podziałał. chyba nawet można na zmianę z Gentamycyną? To, co ja bym zrobiła to poszła do weta specjalizującego się w alergiach. Czasami jest tak,że pies z alergią pokarmowa będzie wrażliwy na inne alergeny: wziewne, skórne.. Nie musi być,ale warto to sprawdzić, może pokusić się o testy. Zdarza się,że karma powoduje częste zapalenie ucha i zapalenie spojówek u alergików, może trzeba szukać optymalnej dla szkraba? Mówisz,że po spacerze jest gorzej. To może faktycznie chłopak nazbiera pyłków na pyszczku, w okolice oczu i reakcja gotowa. Może dużo biega to i oczy ma przekrwione?? Uważam,że trzeba znaleźć przyczynę, bo jeśli trwa to dłużej niż kilka dni czy nawet kilkanaście to moim zdaniem to nie jest "zwykłe" zapalenie spojówki. Pamiętam zeszłego lata wszystkie konie w stajni, którą prowadziłam miały brzydkie ropiejące oczy. Ja w tym samym czasie oczywiście też
poszłam do okulistki i poprosiłam o podwójna dawkę Dicortineffu - bo dla nas wszystkich i przeszło nam po 3 dniach
musiały nas zaatakować jakieś baktery
Kolejny przykład z życia wzięty to moja suka On- nie alergiczka, ale wrażliwa, bo chorowała na IBD. Przyswajalność karmy sprawdzałam po oczach - jak spojówki czerwone, zmieniałam karmę, aż znalazłam taką, która jej odpowiadała - ładne zwarte kupy, ładniejsza sierść, oczy i uszy w pożądku i nawet troszke mi przytyła
Myślę,że poszukanie weta dobrze znającego temat alergii i przedstawienie mu całej sytuacji psa bardzo pomoże - wązny jest obraz całościowy, wszelkie nawet pozornie nieistotne spostrzeżenia. Tylko pamiętaj, nie każdy weterynarz leczy sercem i nie każdy, kto ma dyplom faktycznie wie co robi
masz znajomego który poleci Ci lekarza z pasją w Twojej okolicy? Mi znalezienie u Saby IBD zajęło 7 lat i w końcu kiedy znalazłam kompetentną ekipę to uczepiłam się jej i nie puszcze
Pozdrawiam i trzymam kciuki.
Edit: spojrzałam,że jesteś z Warszawy
a ja z Legionowa i tam znam super weterynarzy