Skrypt forum używa informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia Wam maksymalnej wygody przy korzystaniu z naszej internetowej witryny. Dzięki ciasteczkom wiemy też co Wasze owczarki jadły na śniadanie. ;-) Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies kliknij "Akceptuję", w przeciwnym wypadku wyłącz ciasteczka dla tej witryny w ustawieniach swojej przeglądarki. Akceptuję.
Porady i problemy zdrowotne owczarka niemieckiego.

Odruchy wymiotne o szczeniaka

Nieprzeczytany postprzez moniq83 » 15 lut 2013, 13:30

Mamy taki problem z naszą 4 miesiączną DONK'ą.
Od około tygodnia, tak co drugi dzień w nocy (ok 4 nad ranem) ma odruchy wymiotne.
W zasadzie nie wymiotuje niczego, czasem pojawia się tylko ślina z delikatną pianą, którą od razu łapczywie zjada.
Wybieramy się na umówioną wizytę do weta w przyszłym tygodniu, ale zastanawiam się czy lepiej nie ruszyć od razu?

Suczka jest pełna wigoru, dobrze się chowa ... ale też na dworzu zjada wszystko co popadnie (łącznie z odchodami wszystkiego co żyje)... Masarka ... nie wiem czy jest sens załączać alarm, bo może to przez to jej łapczywe pałaszowanie wszystkiego?

Może byliście już w takiej sytuacji?

A i ostatnio strasznie się drapie, aż się denerwuje przy tym, patrzeliśmy pcheł zdecydowanie nie ma :)
To może być kwestia zmiany tego szczecięcego puchu na sierść? Bo wyczcesujemy tego mnóstwo.

Z góry dziękuję za wszelkie komentarze

:on:
moniq83
Losowy avatar

Re: Odruchy wymiotne o szczeniaka

Nieprzeczytany postprzez haszysz » 15 lut 2013, 13:48

No to tak, z jedzeniem odchodów znalezionych na spacerze też mieliśmy problem, tzn nawet teraz zdarza się Haszyszowi zjeść jakąś qpke, ale to bardzo rzadko. Oduczyć można tylko zabierając na spacery jakieś smakołyki i podsuwać suni aby nie interesowała się odchodami, tak robimy i zadziałało( sposób polecił ktoś z forum, za co dziękuję serdecznie jeszcze raz :-))
Co do drapania, faktycznie może to być spowodowane zmianą sierści, albo po prostu jak się okazało przy Haszu, może sunia jest uczulona na jakiś składnik w pokarmie ? Też przeżyliśmy napady notorycznego drapania się, aż w końcu odkryłam że Haszczyński jest uczulony na kurczaka ;-)
A co do odruchów wymiotnych udałabym się do weta dowiedzieć się z czym to może być związane.

ps. świetne imię suni :-D
Obrazek
haszysz
Owczarkarz
4 lata członkostwa4 lata członkostwa4 lata członkostwa4 lata członkostwa
Owczarek niemiecki: Haszysz
Imię: Dagmara
Pochwały: 3

Nieprzeczytany postprzez Tomek » 15 lut 2013, 14:01

Wymioty mogą być np. spowodowane zarobaczeniem. Zanieś kupkę do analizy pod kątem pasożytów i pierwotniaków. Nie lekceważyłbym wymiotów, to oznaka wielu paskudnych psich chorób.

Jeśli chodzi o drapanie to piesek może być uczulony na jakiś składnik karmy.
Tomek zawsze pozdrawia.
Tomek
Administrator
6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa6 lata członkostwa
Owczarek niemiecki: Viggulec
Imię: Tomasz
Pochwały: 37

Nieprzeczytany postprzez Zofia » 15 lut 2013, 15:07

Tego rodzaju odruchy wymiotne moga oznaczać także, ze w żołądku zalega jakies ciało obce, coś, co pies połknąl, nie moze tego strawić i usluje zwymiotować - znam taki przypadek, wymioty były właśnie nad ranem, gdy cialo obce drażniło nie wypełnione pokarmem ściany żołądka - lepiej sprawdzić. Tabletki Rumen-tabs pomagają ograniczyc sklonność do zjadania odchodów.

Zofia Mrzewińska
Zofia
Sędzia próby pracy
5 lata członkostwa5 lata członkostwa5 lata członkostwa5 lata członkostwa5 lata członkostwa
Imię: Zofia
Pochwały: 127

Nieprzeczytany postprzez matinee » 15 lut 2013, 18:00

Zgadzam się zdecydowanie ze zdaniem Zofii - moje szczenięta reagowały wymiotami nocnymi (właśnie nad ranem) na zjedzenie np. kamyka, i zdarzało się to (mimo pilnowania) wielokrotnie. Na szczęście zawsze w końcu zwracały, choć bywało, że dopiero kolejnej nocy. Jeśli szczeniak ma odruchy wymiotne od kilku nocy może to świadczyć o tym, że coś połkniętego zalega w żołądku i pies nie może tego zwrócić. Jest to tym bardziej prawdopodobne, że, jak piszesz, mała zjada na spacerach wszystko co popadnie. Patrz uważnie, jak pojawia się odruch wymiotny, bo moje szczeniaki po zwróceniu kamyka natychmiast chciały go zjeść z powrotem i musiałam reagować błyskawicznie by zdążyć go zabrać - za chwilę byłaby już tylko odrobina śliny...Tak mnie wyszkoliły, że odgłos "pompowania" stawiał mnie natychmiast do pionu z latarką w zębach...
Jeśli objaw się powtórzy, radzę nie zwlekać z wizytą u weta.
Companionship with a dog touches the broader issue of our relationship with all of creation and with the Creator (Monks of New Skete)
matinee
Owczarkarz
5 lata członkostwa5 lata członkostwa5 lata członkostwa5 lata członkostwa5 lata członkostwa
Owczarek niemiecki: Ursa i Alamo
Imię: Grażyna
Pochwały: 76

Nieprzeczytany postprzez basia79 » 16 lut 2013, 08:39

Odrobacz porządnie psiaka- powiedz wetowi. Miałam ten sam problem i odrobaczałam Grafa w odstępie 2 tyg pod kontrolą weter. jakimś lepszym środkim na nicienie. POMOGŁO
basia79
Losowy avatar

Dział statystyki

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

Opcje