robak napisał(a): (...)
Co do opini na ten temat Sylwi...to może sama zapytaj ? Zdziwisz się, zapewniam.
Zdziwiłoby mnie tylko jedno, że Sylwia kryje Aronem, którego matka została podstawiona pod cudzy rodowód, bo chyba to chcesz zasugerować między wierszami.
Zakładając, że było jak sugerujesz, to kto Saganowskiemu (nieporadnemu i niewiele się w tym światku orientującemu, starszemu panu, któremu Sylwia robi stronę i zamieszcza wszystkie ogłoszenia), dał taki rodowód? Saganowski z pewnością sam tego nie wymyślił. No i dlaczego takie sugestie wysuwa się dopiero po 8 latach od zdarzenia, kiedy szczeniaki po Aronie cieszą się wielkim powodzeniem? I w końcu, są to tylko sugestie. Jeśli coś jest nie tak, dlaczego nikt nie stawia zarzutów wprost? Bo wszyscy maczali w tym palce? Na jakiej podstawie Bella była tatuowana w PKPR? Czy może wszystkim jest teraz na rękę wyeliminować psy, które mają powodzenie???
Uran od Aleksandry urodził się pół roku po Belli, więc może miot z którego pochodzi Bella był nieplanowany. Ciekawe też, że jakoś szybko Abigeyl zakończyła swoją karierę hodowlaną. Może właśnie z tego powodu...
Ja tego nie wiem, ale też mogę sugerować, co mi ślina na język przyniesie. Mogę snuć hipotezy i domysły do upadłego.
Z Sylwią rozmawiałam wielokrotnie, ba... prowadziłam długie, prywatne, telefoniczne rozmowy i słyszałam niejedną rewelację, niemającą pokrycia w rzeczywistości, ale co do Belli, nigdy nie padł żaden zarzut. Koniunktura była inna???
robak napisał(a):Chodziło mi o to, że Bella nie mogła być jedynym bi colorem tej pary i w każdym miocie musiały by się takie rodzić.
Tak nie było.
Kolejna sprawa , to taka ,że poprosiłam o rodowód współczesnych (nie z lat 70) owczarków, które mając podobne pochodzenie,sporo zachodnioniemieckich psów, jak i kilka pokoleń czapraków wstecz ,a tylko w 1/4 bi colora (po bi colorze i czapraku) dają czarne potomstwo (liczne) . To takie trudne?
Na to już Ci odpisałam wcześniej. Jeśli nie rozumiesz zasad genetyki, to ja Ci tego nie wyłożę. Dokształć się sama. Albo przynajmniej spróbuj uzasadnić to, co piszesz cyt.: "Tak nie było", a zobaczysz, że nic Ci z tego nie wyjdzie...
Napisałam też, dlaczego rzadko po czaprakach rodzą się czarne i od czego to zależy. Zrób sobie na kartce tabelkę, będzie łatwiej.
Jeśli nie znasz zasad dziedziczenia, nic Ci nie dadzą rodowody z Pedigree Database, bo tam nie wszędzie są zdjęcia, a ja dla Twojej przyjemności i "łopatologicznych" wykładów nie będę skanować rodowodów z Ksiąg z opisem maści. I rzecz najważniejsza: z puli genowej owczarków zachodnioniemieckich, były sukcesywnie eliminowane czarne geny, poprzez eliminację ciemno ubarwionych psów. Dlatego współcześnie w liniach zachodnioniemieckich eksterierów trudno o czarnego psa, choć jest to ciągle możliwe.
Ile miotów było po Abigeyl i Czaku?
Ja, wiadomo kim jestem, a Ciebie bardzo proszę, żebyś się przedstawiła. Wypadałoby podpisać się pod takimi zarzutami (nawet tylko sugerowanymi).
Prośba do Admina
Ponieważ ani Bella, ani Aron ( tym bardziej Czak i Abigeyl) nie są owczarkami staroniemieckimi, bardzo proszę o przeniesienie postów do odpowiedniego działu.