A ja Pani Zofio spotkałam się z takim komentarzem na facebooku w grupie Polish German Shepard Dogs/Polnische Schäferhunde
cyt.
"ok. ok. jak na owczarka przystało ma instynkt ale niech na tym pozostanie i niech powróci do robienia tego, do czego został stworzony i w czym się już sprawdził na przestrzeni lat a w pasieniu pozwólmy się wykazać innym.
ufam,ze jeszcze spotkamy się na innych zawodach, w których onki biorą czynny udział od lat i nie chodzi mi tu na pewno o obedience -może FPR lub IPO... tam będzie miał większą możliwość pokazania swoich zalet, które niewątpliwie posiada -więc czekam z niecierpliwością na info"
Moje info do tej osoby, domniemywam, że właścicielki owczarka niemieckiego było takie:
"
Mhm.............., czyli że niby owczarek nie jest stworzony do pasienia? Namawiam do zapoznania się z historią owczarka niemieckiego. "Owczarek niemiecki – jedna z ras psów należąca do grupy psów pasterskich i zaganiających, zaklasyfikowana do sekcjipsów pasterskich (owczarskich)." Tylko w Polsce po macoszemu traktowane jest pasienie u owczarków. U naszych zachodnich i południowych sąsiadów pasących owczarków niemieckich jest bardzo dużo, biorą czynny udział w zawodach. Zapraszam na zawody w pasieniu, gdzie jedynie owczar ma szansę pokazać swoją naturę, a nie wyuczone zachowania."
I co Pani na to, że owczarek został stworzony do IPO i FPR? No ja się załamałam
-- 19 sie 2013, o 10:32 --
Zofia napisał(a): Czy zdarzyl się kiedykolwiek malinois na próbach pasienia?
Nie, nie zdarzył się, tak jak i onek do tej pory. Z belgijskich do PIP podchodzą z odmiany Tervueren, Groenendael i Lakenois