Skrypt forum używa informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia Wam maksymalnej wygody przy korzystaniu z naszej internetowej witryny. Dzięki ciasteczkom wiemy też co Wasze owczarki jadły na śniadanie. ;-) Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies kliknij "Akceptuję", w przeciwnym wypadku wyłącz ciasteczka dla tej witryny w ustawieniach swojej przeglądarki. Akceptuję.
Tematy związane z owczarkami niemieckimi.

Re: Przyjmę, kupię psa.

Nieprzeczytany postprzez Wadera » 01 paź 2013, 19:42

Takie opowieści dziwnej treści o rodowodach można między bajki włożyć. Wrzuciłam kilka znalezionych ogłoszeń - oczywiście wszystko trzeba sprawdzić przed podjęciem decyzji. Pani może myśli, że jak po rodowodowych to prędzej znajdzie się nabywca (nie takie historie już słyszałam).
Obrazek

"Stajesz się odpowiedzialny na zawsze za to, co oswoiłeś."
Antoine de Saint-Exupéry
Wadera
Czarnuchomaniaczka
7 lata członkostwa7 lata członkostwa7 lata członkostwa7 lata członkostwa7 lata członkostwa7 lata członkostwa7 lata członkostwa
Owczarek niemiecki: Kafka od Franza
Imię: Grażyna
Pochwały: 42

Nieprzeczytany postprzez Tomek » 01 paź 2013, 19:44

Sytuacja możliwa np. w przypadku gdy rodowodowa suka nie miała uprawnień hodowlanych i wszystkie szczenięta z tego miotu (pseudohodowli) nie dostały metryczek bo ich dostać nie mogły. Pseudohodowca jak zwykle kręcił aby sprzedać a ludzie dają się nabrać.

Wszystkie szczenięta z przepisowego miotu dostają metryczki uprawniające do wyrobienia rodowodu.
Tomek zawsze pozdrawia.
Tomek
Administrator
8 lata członkostwa8 lata członkostwa8 lata członkostwa8 lata członkostwa8 lata członkostwa8 lata członkostwa8 lata członkostwa8 lata członkostwa
Owczarek niemiecki: Viggulec
Imię: Tomasz
Pochwały: 37

Nieprzeczytany postprzez Zofia » 01 paź 2013, 19:47

Każdy szczeniak w miocie, wszystko jedno ile się urodzi, jesli rodzice mają rodowód i uprawnienia hodowlane, ma prawo do metryki, na podstawie której wyrabia się rodowód - taki jest regulamin Związku Kynologicznego w Polsce. Hodowca ma obowiązek wydać metrykę. Czyli ten hodowca kogoś oszukiwał - albo nabywcę, albo omijał regulamin, albo nie należal do ZKwP. Czasem hodowcy mówią tak wtedy, gdy ich zwierzęta maja rodowody, ale z jakichs powodów nie dostały uprawnień do hodowli.

Zofia Mrzewińska
Zofia
Sędzia próby pracy
7 lata członkostwa7 lata członkostwa7 lata członkostwa7 lata członkostwa7 lata członkostwa7 lata członkostwa7 lata członkostwa
Imię: Zofia
Pochwały: 127

Nieprzeczytany postprzez minia » 01 paź 2013, 19:49

Słuchajcie, ja na razie tylko czytam i czytam i się dokształcam, bom ciemna w tej materii niesłychanie. Ale oczy mam jak spodki czy ludzie NAPRAWDĘ próbują różnych manipulacji aby sprzedać psa!!??? Ja po prostu nie wiem w jaki sposób to wymyślają?? Jeden rodowód wykorzystany ileś razy??
minia
Losowy avatar

Nieprzeczytany postprzez Tomek » 01 paź 2013, 19:55

No pewnie, kłamią jak najęci. Rodowód jest przypisany do konkretnego psa. Gdy zarówno reproduktor jak i suczka hodowlana mają uprawnienia z ich związku ;)powstają szczeniaczki które otrzymują metryczki dzięki którym wyrabiane są im rodowody. Tak to wygląda w normalnej hodowli. Mając szczeniaczka z metryczką masz psa czystej krwi nazywanego potocznie "z rodowodem", którego tak naprawdę jak nie chcesz nie musisz wyrabiać. Rodowód mojego psa leży w szufladzie odkąd do nas dotarł, nie wiem nawet w której i ta wiedza nie jest mi do niczego potrzebna. :lool:
Tomek zawsze pozdrawia.
Tomek
Administrator
8 lata członkostwa8 lata członkostwa8 lata członkostwa8 lata członkostwa8 lata członkostwa8 lata członkostwa8 lata członkostwa8 lata członkostwa

Nieprzeczytany postprzez Zofia » 01 paź 2013, 20:00

W rodowodzie jest numer tatuażu; nie można jednego rodowodu wykorzystać dla różnych psów. Rodowód wyrabia się na podstawie metryk, jakie otrzymuje hodowca po przeglądzie miotu, już po tatuażu bądź zaczipowaniu - w każdej metryce jest identyfikujący numer tatuażu czy chipa, wlaściwy dla szczeniaka. W każdej organizacji i w każdym zawodzie (hodowla psów może być traktowana jako jedyne żrodło dochodów) zdarzaja sie kanciarze, dlatego trzeba sprawdzać.
Każdy miot "legalny", czyli szczenieta mają prawo do metryk, a potem rodowodu, jest zarejestrowany w oddziale ZKwP. Wystarczy zatelefonowac i zapytać, czy hodowca jest członkiem tej organizacji, czy nalezy do innej. Posiadanie psa rodowodowego nie uprawnia do hodowli - kazda rasa ma wymogi co do ocen wystawowych, badań zdrowia, ewentualnie testów. Tak jest z Związku Kynologicznym w Polsce; nie znam regulaminów innych organizacji kynologicznych istniejących od dawna czy nowo powstałych ostatnio dziwnych stowarzyszeń, mających na celu tylko zalegalizowanie handlu szczeniakami w typie rasy lub w typie kundelka...

Zofia Mrzewińska
Zofia
Sędzia próby pracy
Imię: Zofia
Pochwały: 127

Nieprzeczytany postprzez minia » 01 paź 2013, 20:03

Czyli dostajesz metryczkę i sam sobie wyrabiasz rodowód (jeśli chcesz)? Czy taki rodowód może wyrobić hodowca czy to każdy ma zrobić sam indywidualnie, po otrzymaniu metryczki z hodowli?
Wiem, pewnie moje pytania są strasznie naiwne ale naprawdę nie wiem nic na ten temat.
minia
Losowy avatar

Nieprzeczytany postprzez Tomek » 01 paź 2013, 20:05

Mnie wyrabiał czeski hodowca i mi go przysłał. W Polsce chyba w większości przypadków dostaje się metryczkę i trzeba samemu rodowód uzyskać. Tak czy siak to żaden problem czy wielki koszt.
Tomek zawsze pozdrawia.
Tomek
Administrator

Nieprzeczytany postprzez minia » 01 paź 2013, 20:07

Nie chodziło mi ani o koszt ani o problem, tylko właśnie o możliwość oszustwa w momencie wyrabiania, ale pani Zofia też już mi trochę rozjaśniła o co chodzi.
Dziękuję za odpowiedzi
minia
Losowy avatar

Nieprzeczytany postprzez Aga i N » 01 paź 2013, 20:07

Rodowodu nawet nie trzeba wyrabiać. Jest to nic innego, jak sztywna kartka A4, z tabelą z wymienionymi przodkami naszego psa i miejscem gdzie Wet uzupełnia dane np. o stawach biodrowych. W sumie niepotrzebny świstek, chyba że startuje się w zawodach, to po jakiegoś grzyba trzeba go wyrobić ;-).
"Około 1925 roku psy rasy ON, jako całość, stały się wysokie, kwadratowe i niezgrabne, brak im było cech, które były wymagane przez Stephanitza jako ideał..." [źródło: wikipedia]

"Każdy pies jest tak dobry, jak jego Przewodnik."
Literatura godna polecenia: http://forum.owczarkopedia.pl/literatura-godna-polecenia-t542.html.
Aga i N
Owczarkowa wyga
Owczarek niemiecki: Nazgul za TM :( Lila
Imię: Aga
Pochwały: 43

Poprzednia stronaNastępna strona
Dział statystyki

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

Opcje