Skrypt forum używa informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia Wam maksymalnej wygody przy korzystaniu z naszej internetowej witryny. Dzięki ciasteczkom wiemy też co Wasze owczarki jadły na śniadanie. ;-) Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies kliknij "Akceptuję", w przeciwnym wypadku wyłącz ciasteczka dla tej witryny w ustawieniach swojej przeglądarki. Akceptuję.
Tematy związane z owczarkami niemieckimi.

Re: Przyjmę, kupię psa.

Nieprzeczytany postprzez minia » 01 paź 2013, 20:09

:):)
minia
Losowy avatar

Nieprzeczytany postprzez Tomek » 01 paź 2013, 20:09

Aga i N napisał(a):Rodowodu nawet nie trzeba wyrabiać. Jest to nic innego, jak sztywna kartka A4, z tabelą z wymienionymi przodkami naszego psa i miejscem gdzie Wet uzupełnia dane np. o stawach biodrowych. W sumie niepotrzebny świstek, chyba że startuje się w zawodach, to po jakiegoś grzyba trzeba go wyrobić ;-).

To w zawodach nie mogą startować psy w typie rasy? Chyba pomyliłaś z wystawami. ;)
Tomek zawsze pozdrawia.
Tomek
Administrator
8 lata członkostwa8 lata członkostwa8 lata członkostwa8 lata członkostwa8 lata członkostwa8 lata członkostwa8 lata członkostwa8 lata członkostwa
Owczarek niemiecki: Viggulec
Imię: Tomasz
Pochwały: 37

Nieprzeczytany postprzez Zofia » 02 paź 2013, 01:00

Dla psa, kupionego w polskiej hodowli (piszę o regulaminach ZKwP) rodowód wyrabia się samemu na podstawie metryki, czyli z metryką otrzymaną od hodowcy idzie się do najbliższego oddziału ZKwP (lub tego, gdzie chce sie należeć), uiszcza opłatę za wyrobienie rodowodu i opłatę członkowską, Oddział wysyła metrykę do W-wy, gdzie na podstawie ksiąg hodowlanych i metryki zostaje wypisany rodowód, odsyłany do Oddziału, skąd odbiera go właściciel.

Rodowód potrzebny jest na wystawy, wystawy potrzebne dla uzyskania uprawnień hodowlanych - na zawody też, o ile są to zawody w randze mistrzostw Polski.
Szczegółowe regulaminy i adresy oddziałów są dostępne na stronie internetowej Związku Kynologicznego w Polsce.
Zapisanie się do ZKwP nie jest obowiązkowe - można mieć psa z metryką i nie wyrabiać rodowodu; wystawy są obowiązkowe tylko wtedy, gdy chce się uzyskać dla psa uprawnienia hodowlane.

Zofia Mrzewińska
Zofia
Sędzia próby pracy
7 lata członkostwa7 lata członkostwa7 lata członkostwa7 lata członkostwa7 lata członkostwa7 lata członkostwa7 lata członkostwa
Imię: Zofia
Pochwały: 127

Nieprzeczytany postprzez Aga i N » 02 paź 2013, 03:44

OOo a to mnie ktoś w blad wprowadził. Bo do egz PT zapisująć się do ZK wyrabialam rodowód. Ale to są grosze więc "niech już będzie".
"Około 1925 roku psy rasy ON, jako całość, stały się wysokie, kwadratowe i niezgrabne, brak im było cech, które były wymagane przez Stephanitza jako ideał..." [źródło: wikipedia]

"Każdy pies jest tak dobry, jak jego Przewodnik."
Literatura godna polecenia: http://forum.owczarkopedia.pl/literatura-godna-polecenia-t542.html.
Aga i N
Owczarkowa wyga
8 lata członkostwa8 lata członkostwa8 lata członkostwa8 lata członkostwa8 lata członkostwa8 lata członkostwa8 lata członkostwa8 lata członkostwa
Owczarek niemiecki: Nazgul za TM :( Lila
Imię: Aga
Pochwały: 43

Nieprzeczytany postprzez Zofia » 02 paź 2013, 06:39

Raczej brak doinformowania pełnego. Można zdawać egzamin z psem nierodowodowym, ale trzeba zapisać się do ZKwP; wtedy ma się prawa członka tej organizacji - ale nierodowodowy pies będący własnością czlonka ZKwP nie może uzyskać uprawnień hodowlanych, nie może być zgłaszany na wystawy lub na zawody w randzie mistrzostw Polski. Jeśli ktoś ma psa z metryką, no to oczywista jest propozycja wyrabiania rodowodu :lool:

Zofia Mrzewińska
Zofia
Sędzia próby pracy
7 lata członkostwa7 lata członkostwa7 lata członkostwa7 lata członkostwa7 lata członkostwa7 lata członkostwa7 lata członkostwa
Imię: Zofia
Pochwały: 127

Nieprzeczytany postprzez Joan » 02 paź 2013, 08:19

Ja Edkowi jeszcze rodowodu nie wyrabiałam, ale mam zamiar. ( Nie ja, tylko moja córka, bo ja, jako należąca do innego związku nie mogę - zabawna gimnastyka.) Z tego co się orientuję, wyrobienie rodowodu plus opłata członkowska, to co najmniej 200 zł, a może więcej, bo to wiadomość sprzed dwóch lat, tak więc nie wiem, czy to są takie "grosze".

Jeśli ktoś się orientuje w aktualnych kosztach, to proszę mnie poprawić.
Pozdrawiamy
Obrazek
Joan
Zaawansowany owczarkarz
Owczarek niemiecki: Woland UlaYaskaEdgar
Imię: Joanna
Pochwały: 55

Nieprzeczytany postprzez dorplant » 02 paź 2013, 08:46

Aga i N napisał(a):Rodowodu nawet nie trzeba wyrabiać. Jest to nic innego, jak sztywna kartka A4, z tabelą z wymienionymi przodkami naszego psa i miejscem gdzie Wet uzupełnia dane np. o stawach biodrowych. W sumie niepotrzebny świstek, chyba że startuje się w zawodach, to po jakiegoś grzyba trzeba go wyrobić ;-).

O Aga teraz to mnie zdenerwowałaś. :diabeł:
"Niepotrzebny świstek" ....?
To jest zapis czyjejś pracy hodowlanej, wyszkoleń, prześwietleń itd...
Moim zdaniem wyrazem szacunku dla czyjejś pracy hodowlanej jest jednak wyrobienie tego rodowodu, nawet po to żeby go schować do szuflady.
http://www.dorplant.pl/
https://www.facebook.com/Dorplant?ref=hl
https://www.facebook.com/dorota.stawicka.3
dorplant
Szkoleniowiec
Owczarek niemiecki: Sauron i Tigra
Imię: Dorota
Pochwały: 4

Nieprzeczytany postprzez anita » 02 paź 2013, 09:22

Joan -> w tej chwili 270 zl razem z oplata czlonkowska

ja tez jeszcze nie wyrobilam
anita
Początkujący owczarkarz
Owczarek niemiecki: Igma (Ava FideCanem)
Imię: Anita
Pochwały: 2

Nieprzeczytany postprzez Joan » 02 paź 2013, 09:27

"Anita" - dziękuję za wiadomość. Nie mam już co zwlekać, bo w tym sezonie wystawowym zamierzam nadrobić zaległości, chociaż on też się porusza "jak mu anatomia pozwala". :mur::roftl:
Pozdrawiamy
Obrazek
Joan
Zaawansowany owczarkarz
Owczarek niemiecki: Woland UlaYaskaEdgar
Imię: Joanna
Pochwały: 55

Nieprzeczytany postprzez Tomek » 02 paź 2013, 09:35

anita napisał(a):Joan -> w tej chwili 270 zl razem z oplata czlonkowska

ja tez jeszcze nie wyrobilam

Gdybym nie otrzymał w cenie zakupu psa to szczerze mówiąc wolałbym kupić psiurkowi zabawki za trzy stówki niż wyrobić rodowód. Myślałem, że kosztuje to mniej, w granicach 100zł.
Tomek zawsze pozdrawia.
Tomek
Administrator
Owczarek niemiecki: Viggulec
Imię: Tomasz
Pochwały: 37

Poprzednia stronaNastępna strona
Dział statystyki

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

Opcje