Skrypt forum używa informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia Wam maksymalnej wygody przy korzystaniu z naszej internetowej witryny. Dzięki ciasteczkom wiemy też co Wasze owczarki jadły na śniadanie. ;-) Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies kliknij "Akceptuję", w przeciwnym wypadku wyłącz ciasteczka dla tej witryny w ustawieniach swojej przeglądarki. Akceptuję.
Porady i problemy zdrowotne owczarka niemieckiego.

Re: Uszy owczarka

Nieprzeczytany postprzez Chico » 29 lis 2012, 20:52

Mojemu Chico stanęły oba jak miał 10 tyg potem oba opadły, teraz jedno stoi a drugie się jakby załamało, ale na_razie się tym nie przejmuje... Psiak ma dopiero 16tygodni więc wszystko przed nami... :on:
Chico
Losowy avatar

Nieprzeczytany postprzez Chico » 02 gru 2012, 22:14

Dzisiaj dziarsko stanęło drugie :)Wygląda teraz jak nietoperz :)
Chico
Losowy avatar

Nieprzeczytany postprzez mój pies » 03 gru 2012, 13:13

Uszęta jeszcze jakis czas będą żyły własnym życiem. To taki rozkoszy okres u szczeniaczka.
ObrazekObrazek

Co posiadacz psa przeczytać powinien o ich wychowaniu: literatura-godna-polecenia-t542.html
mój pies
Klubowicz
5 lata członkostwa5 lata członkostwa5 lata członkostwa5 lata członkostwa5 lata członkostwa
Owczarek niemiecki: Tora
Imię: ena
Pochwały: 19

Nieprzeczytany postprzez Dzida » 07 gru 2012, 11:57

Nasza młoda jest jeszcze maleńka, ale chciałam zapytać o uszy. Uszy kory nie leżą symetrycznie, leżały tak jeszcze tydzień temu teraz prawe przesunęło się ku środkowi, lewe jest klapnięte jak zwykle u szczeniąt. Zauważam też, żę zaczynają bardziej odstawać o łepka, sprężynować przy bieganiu. Czy to niesymetryczne uszko to norma, czy oznaka przyszłych kłopotów ze stawaniem uszek?
Dzida
Losowy avatar

Nieprzeczytany postprzez Kubix20 » 08 gru 2012, 18:05

stoją już od ponad tygodnia twardo i mam nadzieję że , już tak zostanie :P
Obrazek
Kubix20
Losowy avatar

Nieprzeczytany postprzez Ryszawa » 09 sty 2013, 17:03

Hej,

Raissa ma 10msc, Gruby 6msc.... Raissa ma jedno stojące, koniuszek drugiego opada i chyba już taka jej uroda.... Gruby na za to 6msc, jest WIELKI jak koń prawie, wymienił zęby a uszy klapnięte od początku i boję się straaasznie, że tak mu zostanie. A jak oglądam tu takie mały psiurki ze stojącymi radarami to się cykam coraz bardziej...
Ryszawa
Losowy avatar

Nieprzeczytany postprzez Dagi » 09 sty 2013, 18:43

Ryszawa napisał(a):Hej,

Raissa ma 10msc, Gruby 6msc.... Raissa ma jedno stojące, koniuszek drugiego opada i chyba już taka jej uroda.... Gruby na za to 6msc, jest WIELKI jak koń prawie, wymienił zęby a uszy klapnięte od początku i boję się straaasznie, że tak mu zostanie. A jak oglądam tu takie mały psiurki ze stojącymi radarami to się cykam coraz bardziej...

U dużych psów uchole mogą stawać nawet około roku, więc nie martw się na zapas ;)Możesz podawać psiakom jakiś preparat wspomagający stawy i układ chrzęstny, możesz masować ucholki. Z tego co wiem, znaczenie ma również prawidłowy stosunek wapnia i fosforu. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości i coś Cię niepokoi, to udaj się do Weta. On oceni, czy to kwestia urody, czy czegoś innego...

Ps. Czy uchole leżą, czy stoją i tak masz cudne psiaki :)
STRONA ARII

"Na świecie nie ma lepszego psychiatry od szczeniaka liżącego cię po twarzy" - Edward Abbey.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Dagi
Zaawansowany owczarkarz
5 lata członkostwa5 lata członkostwa5 lata członkostwa5 lata członkostwa5 lata członkostwa
Owczarek niemiecki: Aria
Imię: Dagi
Pochwały: 11

Nieprzeczytany postprzez Ryszawa » 09 sty 2013, 18:56

Z takimi uszami żadna go nie będzie chciała jak dorośnie! :PZakupiłam właśnie Arthrofos forte, dostają kurze łapki surowe jak i galaretę kurzołapkowo-marchewkową. Jak będe jakiś pieniążek mieć to mu badania zrobię....
Ryszawa
Losowy avatar

Nieprzeczytany postprzez ojeja » 09 sty 2013, 20:46

Ryszawa napisał(a):Hej,

u owczarków niemieckich stawanie uszu trwa różnie, bywa że już w wieku pięciu tygodni uszy stoją, ale czasem trwa to do roku. Na szybkość stawania ma wpływ wielkość i typ budowy psa. U mniejszych i drobniejszych stawanie przebiega szybciej niż u dużych i ciężkich psów. Również zależy to też czasem od lini hodowlanej. Nawet u rodzeństwa z jednego miotu uszy mogą stawać w różnym tempie i na różne sposoby. Proces stawania uszu trwa zwykle do wymiany zębów u psa, ale jak pisałam wyżej u on-ków może to trwać do roku. Możesz zatem być spokojna usz na pewno mu staną, 6 miesięcy to jeszcze nie problem :-)
ojeja
Początkujący owczarkarz
4 lata członkostwa4 lata członkostwa4 lata członkostwa4 lata członkostwa
Owczarek niemiecki: leon
Imię: teresa
Pochwały: 3

Nieprzeczytany postprzez Dzida » 04 lut 2013, 22:43

U nas uszy stoją już jakieś półtora miesiąca. Wygląda to wspaniale i tryumfatorsko :D:D:Duszki najpierw niesymetrycznie zaczęły stawać, potem był klasyczny domek a później już szybciutko stanęły oba.
Czytając jednak o tych stojących a potem klapiących uszach czuję niepokój...mąż puka się w czoło.
Psica rośnie w zastraszającym tempie.
Obrazek
Dzida
Losowy avatar

Poprzednia stronaNastępna strona
Dział statystyki

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

Opcje