Skrypt forum używa informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia Wam maksymalnej wygody przy korzystaniu z naszej internetowej witryny. Dzięki ciasteczkom wiemy też co Wasze owczarki jadły na śniadanie. ;-) Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies kliknij "Akceptuję", w przeciwnym wypadku wyłącz ciasteczka dla tej witryny w ustawieniach swojej przeglądarki. Akceptuję.
Jak i czym żywimy nasze owczarki niemieckie.

Re: Nasze suche karmy

Nieprzeczytany postprzez gochadrozdek » 23 paź 2013, 14:23

Jak dla mnie, po wieloletnich doświadczeniach z karmieniem psów i barfem i suchym, najważniejsze jest żeby jedzenie służyło naszym pupilom.
I czasem zastanawiam się dlaczego tak "nakręcamy się" na te składy suchych karm, jeżeli nie do końca sprawdzamy składy naszego pożywienia i je konsumujemy nie myśląc, co właściwie jemy. Idziemy do knajpy, to czy widzimy, co nam przyrządzają? Przestałam wpadać w paranoję. Wybieram taką karmę, która smakuje i służy mojemu psu. Czasem eksperymentuję i albo po eksperymencie coś zmieniam, albo pozostaję przy tym co jadły. W tej chwili szaleństwo w domu przy podawaniu Fitmina Maxi Medium i Performance. Performace z większą zawartością białka i tłuszczu zdecydowanie lepiej smakuje i służy naszym psom. Aż za dobrze, bo czarną trzeba troszkę odchudzić bo już 32 kg wrzuciła i tak te 2 kg musimy zjechać. Marta już Mansie korytko przykróciła :roftl:
Z wieloma zagadnieniami z opracowania "Żywienie psa wg J.B.Larsena" absolutnie się nie zgadzam. Dlatego też już od jakiegoś dłuższego czasu nie opieram się na tym co wyczytam na forach. Opieram się tylko i wyłącznie na własnych doświadczeniach, a założeniem jest jak najlepsza korzyść dla psów.

Aaaaaaa!!! I dodam jeszcze, że mój pierwszy owczarek jadł Chappi i dożył 10 lat u weta będąc tylko na szczepieniach. I tego chcę dla moich obecnych i przyszłych psów. Jak najdłuższego życia w zdrowiu. I czy to za sprawą suchego czy za sprawą barfa, to jest to mi obojętne.
www.zrudzkiejwatahy.pl

Obrazek
gochadrozdek
Hodowca
3 lata członkostwa3 lata członkostwa3 lata członkostwa
Owczarek niemiecki: ARIA,ZULUS,ELISE
Imię: Małgorzata
Pochwały: 8

Nieprzeczytany postprzez Joan » 23 paź 2013, 14:35

Ja wiem jedno - 50 lat temu owczarki dożywały 24 lat, bez zbawiennej dla zdrowia suchej karmy. :)

P.S. Nie mogę pojąć??? Chciałabyś, żeby Twoje psy żyły tylko 10 lat??? Przecież to nie chomiki...
Pozdrawiamy
Obrazek
Joan
Zaawansowany owczarkarz
4 lata członkostwa4 lata członkostwa4 lata członkostwa4 lata członkostwa
Owczarek niemiecki: Woland UlaYaskaEdgar
Imię: Joanna
Pochwały: 42

Nieprzeczytany postprzez gochadrozdek » 23 paź 2013, 15:14

Joan napisał(a): P.S. Nie mogę pojąć??? Chciałabyś, żeby Twoje psy żyły tylko 10 lat??? Przecież to nie chomiki...

Joasiu czytaj mnie uważnie, nie przekręcaj mojej wypowiedzi :nołobuzie:

I tego chcę dla moich obecnych i przyszłych psów. Jak najdłuższego życia w zdrowiu. I czy to za sprawą suchego czy za sprawą barfa, to jest to mi obojętne.
www.zrudzkiejwatahy.pl

Obrazek
gochadrozdek
Hodowca
Owczarek niemiecki: ARIA,ZULUS,ELISE
Imię: Małgorzata
Pochwały: 8

Nieprzeczytany postprzez makowecki » 14 lis 2013, 22:18

A ja dzisiaj kupiłem brit sport, karma wydaje się bardzo treściwa, i ma intensywny zapach, jedzonko moim zdaniem kosztuje bardzo przyzwoicie jak na taki skład mięsa i białka
makowecki
Losowy avatar
Początkujący owczarkarz
1 rok członkostwa
Owczarek niemiecki: Klara
Imię: Mariusz
Pochwały: 1

Nieprzeczytany postprzez Aga i N » 15 lis 2013, 16:02

Joan napisał(a):Ja wiem jedno - 50 lat temu owczarki dożywały 24 lat, bez zbawiennej dla zdrowia suchej karmy. :)

A to ciekawe. Muszę koniecznie zapytać o to p. Zofię. :-)
"Około 1925 roku psy rasy ON, jako całość, stały się wysokie, kwadratowe i niezgrabne, brak im było cech, które były wymagane przez Stephanitza jako ideał..." [źródło: wikipedia]

"Każdy pies jest tak dobry, jak jego Przewodnik."
Literatura godna polecenia: http://forum.owczarkopedia.pl/literatura-godna-polecenia-t542.html.
Aga i N
Owczarkowa wyga
Owczarek niemiecki: Nazgul
Imię: Aga
Pochwały: 41

Nieprzeczytany postprzez Tanorja » 15 lis 2013, 16:54

Joan napisał(a):
Materiał filmowy o produkcji suchej karmy. Uwaga, drastyczne sceny.

http://www.youtube.com/watch?v=bAZrpWzAzww

Po obejrzeniu tego miałam problemy z podejściem do wiaderka z karmą :negatyw:
Tanorja
Zaawansowany owczarkarz
2 lata członkostwa2 lata członkostwa
Owczarek niemiecki: Nora&Ghotica
Imię: Natalia
Pochwały: 2

Nieprzeczytany postprzez Dagi » 15 lis 2013, 20:14

Mój poprzedni Onek ( Czandar) był na suchej karmie i poza zapaleniem ucha, nigdy nie chorował. Był w doskonałej formie, a jadł: pedigree pal, chappi, purinę dog chow i czasem pro plan - czyli dziadostwo :/ Żył 16 lat.
Szczerze mówiąc wątpię, by karma miała aż taki wpływ na długość życia psa...
STRONA ARII

"Na świecie nie ma lepszego psychiatry od szczeniaka liżącego cię po twarzy" - Edward Abbey.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Dagi
Klubowicz
Owczarek niemiecki: Aria
Imię: Dagi
Pochwały: 11

Nieprzeczytany postprzez Tanorja » 15 lis 2013, 20:47

Dokładnie, mój kundelek Ciapek żył karmiony chappi 18 lat, a zginął pod kołami :/
Tanorja
Zaawansowany owczarkarz
Owczarek niemiecki: Nora&Ghotica
Imię: Natalia
Pochwały: 2

Nieprzeczytany postprzez vega_bw » 15 lis 2013, 21:56

makowecki napisał(a):A ja dzisiaj kupiłem brit sport, karma wydaje się bardzo treściwa, i ma intensywny zapach, jedzonko moim zdaniem kosztuje bardzo przyzwoicie jak na taki skład mięsa i białka

Jest niezła, jak na stosunek jakości do ceny. Jedyny minus, to małe granulki,ale to akurat bardzo pasuje mojemu psu.
Dzięki tej karmie i czerwonemu fitminowi udało mi się po chorobie wyprowadzić mój szkielecik na psa :)
Oczywiście, dodatki ekstra do karmy też były.
Choćbyś powiedział o sobie i swoim psie wszystko, to i tak zawsze zostaje coś do powiedzenia...
vega_bw
Zaawansowany owczarkarz
Owczarek niemiecki: Falko zwany Rudym ;)
Imię: Beata
Pochwały: 7

Nieprzeczytany postprzez xxxkaluniaxxx » 15 lis 2013, 22:00

Ja też sobie brita sport bardzo chwale :)To najszybciej znikająca karma z miski z jaką miałam do czynienia :Dszkoda tylko że niema worków 3kg :/
Obrazek
„Czasami się zastanawiam, czy przypadkiem coś jest ze mną nie tak.
Być może za dużo czasu spędzam w towarzystwie moich bohaterów literackich i
co za tym idzie, moje ideały i oczekiwania są zdecydowanie zbyt wysokie.”

Obrazek
xxxkaluniaxxx
Moderator
Owczarek niemiecki: Jej Wysokość Kala
Imię: Weronika
Pochwały: 3

Poprzednia stronaNastępna strona
Dział statystyki

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

Opcje