Skrypt forum używa informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia Wam maksymalnej wygody przy korzystaniu z naszej internetowej witryny. Dzięki ciasteczkom wiemy też co Wasze owczarki jadły na śniadanie. ;-) Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies kliknij "Akceptuję", w przeciwnym wypadku wyłącz ciasteczka dla tej witryny w ustawieniach swojej przeglądarki. Akceptuję.
Jak i czym żywimy nasze owczarki niemieckie.

Re: Nasze suche karmy

Nieprzeczytany postprzez margo870 » 17 mar 2014, 13:14

Powiedzcie mi co myślicie o tym składzie....
Skład:
Łosoś bez ości 21%, suszone śledzia z północnego Atlantyku 12%, suszony łosoś 9%, suszone ziemniaki, suszone bataty, suszona ryba 7%, olej z łososia 6,5%, świeżo złowione pstrągi 6,5%, świeżo złowiona biała ryba 5%, groch, hydrolizat łososia 3%, białko ziemniaczane, białka grochu, lucerna, minerały, witaminy, nasiona babki śródziemnomorskiej, jabłka, marchew, szpinak, algi morskie, fruktooligosacharydy (FOS), rumianek, anyż, kozieradka, mięta, nagietek, suszone zioła (tymianek, majeranek, oregano, pietruszka, szałwia), żurawina.

Zawartość energetyczna na kilogram: 3.702 kcal

Dodatki na kilogram kg:
Dodatki energetyczne: witamina A (jako octan retinylu) 26.760 j.m., witamina D3, (jako cholekalcyferol) 1800 j.m., witamina E 200 j.m., biotyna 336 mcg, kwas foliowy 1,8 mg, niacyna 36,8 mg
Pierwiastki śladowe: chelat aminokwasowy cynku 356 mg, cynk jako siarczan cynku, jedno wodzian 296 mg, żelazo w postaci siarczanu żelaza, jedno wodzian 321 mg, mangan ( jako jednowodny siarczan manganu (II)) 117 mg, chelat aminokwasowy miedzi 53 mg, pięciowodny siarczan miedzi 42 mg, chelat żelaza z wodzianu aminokwasowego 21 mg, wapń (jako bezwodny jodan wapnia) 1,64 mg, selenit sodu 0,53 mg
Aminokwasy: L-karnityna 100 mg, DL-metionina 2.300 mg
margo870
Początkujący owczarkarz
3 lata członkostwa3 lata członkostwa3 lata członkostwa
Owczarek niemiecki: Mishka
Imię: Gosia

Nieprzeczytany postprzez Nanami » 17 mar 2014, 13:54

Całkiem dobra rybna karma, na tyle na ile się znam (dietetyka to nie mój konik ;)). Jedyne co bym uważała, to na białko ziemniaczane, ziemniory i bataty, jeśli mamy psa, który nie przyswaja najlepiej węglowodanów ogólnie. Na pewno cene też ma adekwatna do jakości... ;)

My sobie póki co skaczemy po średniej półce...
First Mate rybny był całkiem fajny, ja lubię jak mój pies ma urozmaicenia (i sunia toleruje je dobrze). Umiarkowanie smaczna dla wybrednej suni, ładna sierść, przyswajalność okej. Ale niestety wypadła z rynku i chyba jest już niedostępna.
Potem miałam okazje zakupić taniej Hill's Science Plan bodajże light, ale to kompletny niewypał się okazał, dopiero potem zobaczyłam etykietkę ze składem i nic dziwnego. Krokiety były małe, leciutkie, jakby dmuchane, a sunia nie chciała ich specjalnie jeść.
A potem akurat znalazłam promocje na Royal Canin German Shepherd, który wiem, skład ma jaki ma, ale wiem też, że moja sunia bardzo go uwielbia, a chciałam kupić jej coś, co na pewno będzie chętnie jadła... i zdecydowanie chętnie go ciamka, chrupki są duże i twarde co dobrze dla nas, bo kamień się odkłada i niech go sobie trochę zetrze chociaż.
No i w międzyczasie znalazłam ofertę, że do zakupu dużego wora karmy sklep dodaje duże pudło na karmę gratis... więc z oferty sklepu stwierdziłam że wezmę Brit Care Potato & Salmon, bo cenę ma okej w stosunku do składu. Poza tym słyszałam dobre opinie o tej karmie. Suka może tak chętnie jak Royalka nie chce jej jeść, ale na pewno lepiej jej smakuje niż Hill's. Narazie jesteśmy na etapie mieszania karm.

Jak widać, my nie mamy stałej karmy tylko skaczemy sobie... czasem suka dostaje domowe, bo jakieś mięsko z porcji rosołowej zostanie czy coś. I to jej najlepiej smakuje, ale jest czasochłonne i miewała po tym biegunki, po suchym ogólnie z reguły nie ma.
Anka & Kaza
Nanami
Owczarkarz
2 lata członkostwa2 lata członkostwa
Owczarek niemiecki: Kaza
Imię: Anka
Pochwały: 21

Nieprzeczytany postprzez margo870 » 17 mar 2014, 14:17

Nanami napisał(a):Całkiem dobra rybna karma, na tyle na ile się znam (dietetyka to nie mój konik ;)). Jedyne co bym uważała, to na białko ziemniaczane, ziemniory i bataty, jeśli mamy psa, który nie przyswaja najlepiej węglowodanów ogólnie. Na pewno cene też ma adekwatna do jakości... ;)

Powiem szczerze że nie test aż tak tragicznie :)
Obrazek
179zł za 13,5 kg
a wersja drób+ryba(70%) i warzywa i owoce 159zł
wziełam próbki ze wszystkich smaków i na rybki najchętniej moja futrzasta koleżanka się rzuca...ona ogólnie uwielbia ryby...(kupiłam jej ostatnio suhi rybne-suszona rybę w kostkach, to nie widziałam jeszcze żeby jej tak ślina z pyska kapała :Pdosłownie)

A co do Hils'a to powiem tak... mieliśmy go jakiś czas ogólnie spoko ale niezbyt przyjemny zapach,kupy ok,sierść piękna błyszcząca ale co z tego jak psina niezbyt chętnie jadła w czystej postaci bez dodatków.
Teraz mamy TOTW bizona, zje ale nie jest to chyba jej smak...chyba jednaj woli ryby :P
margo870
Początkujący owczarkarz

Nieprzeczytany postprzez sylwia1231 » 17 mar 2014, 17:19

A ja mam pytanie dotyczące próbek ,jak je można zdobyć bo w tej chwili my na kubersie ale kopy duże i dużo i sierściucha coś nie ta .Próby z brafem coś zuli nie podeszło i chyba muszę poszukać jakiejś innej karmy a testowaliśmy już josere, enakube ,royala ,purine i coś nie podchodzi zuli a rybe lubi i cena znośna jest jak napisałaś GOSIU poprosze o namiary

-- 17 mar 2014, o 22:04 --

a i jeszcze wielkość chrypek jaka jest
PSY JAK LUDZIE MAJĄ DUSZE
sylwia1231
Losowy avatar
Klubowicz
Owczarek niemiecki: Zizi
Imię: sylwia
Pochwały: 3

Nieprzeczytany postprzez margo870 » 18 mar 2014, 09:14

ja w większości zamawiam karmę z zooplusa bo mam parę procent zniżki i czasem trafi się coś fajnego w gratisie tj.kiedyś niespodziewanie dorzucili mi do paczki właśnie Purizona 400g używałam jako smaczków treningowych bo Mishy bardzo posmakowały).
http://www.zooplus.pl/shop/psy/karma_dl ... ha/purizon
Ja zamówiłam ten pakiet próbny co są różne smaki za nie całe 30zł tylko jak nie zamawiasz nic poza tym to dochodzą ci koszty przesyłki(od 99 jest gratis)

-- 18 mar 2014, o 09:33 --

A granulki są niewielkie tam na którymś zdjęciu są.
margo870
Początkujący owczarkarz

Nieprzeczytany postprzez sylwia1231 » 18 mar 2014, 10:20

ok sprawdzimy tylko ta wielkość granulek mi ciut nie pasuje bo zula coś jak są za małe krztusi sie dusi kicha i prycha ale przetestuję
sylwia1231
Losowy avatar
Klubowicz

Nieprzeczytany postprzez sylwia1231 » 20 mar 2014, 20:11

Karma purizon ryba dziś dotarła i smakuje ,zobaczymy co dalej jak będzie ok to zostaniemy na niej
sylwia1231
Losowy avatar
Klubowicz

Nieprzeczytany postprzez Tanorja » 20 mar 2014, 22:07

Teraz Hills d/d. Smakuje, wszystko ok ale moim zdaniem skład całkowicie nieadekwatny do ceny. No ale takie uroki karmy weterynaryjnej.
Tanorja
Zaawansowany owczarkarz
Owczarek niemiecki: Nora&Ghotica
Imię: Natalia
Pochwały: 2

Nieprzeczytany postprzez sylwia1231 » 20 mar 2014, 22:14

A w jakiej cenie jest u ,nas siersciucha po kubersie była ostatnio matowa ,no i kopy 4 razy dziennie a zalecane dawki jadła obecna waga zuli 28,4 przy 62 w kłębie
sylwia1231
Losowy avatar
Klubowicz

Nieprzeczytany postprzez Tanorja » 20 mar 2014, 23:05

Są dwa rodzaje. Ten właściwy jest w cenie 235 zł za 12 kg
Tanorja
Zaawansowany owczarkarz
Owczarek niemiecki: Nora&Ghotica
Imię: Natalia
Pochwały: 2

Poprzednia stronaNastępna strona
Dział statystyki

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

Opcje