Tomek napisał(a):
Tytułowa Akita mogłaby zostać oznaczona w ichniejszym rejestrze "psów niebezpiecznych",
"Niektóre rasy (lub krzyżówki) psów muszą być pod ścisłą kontrolą, w tym bezpiecznie założony kaganiec i być na smyczy w miejscu publicznym. Tylko osoby powyżej 16 roku życia mają prawo do nadzorowania tych psów w miejscach publicznych.
Ograniczone rasy:
American Pit Bull Terrier
Bull Mastiff
Doberman Pinscher
English Bull Terrier
German Shepherd
Japanese Akita
Japanese Tosa
Rhodesian Ridgeback
Rottweiler
Staffordshire Bull Terrier
Faktycznie, pies który kogoś ugryzie jest automatycznie skazany na śmierć, ale nie zawsze i nie od razu, sąd może wysłać psa na przymusowe szkolenie po którym odbywa się kolejna sprawa sądowa z udziałem trenera, który przedstawia dokładnie przebieg szkolenia, charakter psa i wydaje opinię końcową oraz pokazuje efekty jakie otrzymał po szkoleniu. Sąd może oczywiście podtrzymać wyrok skazujący psa ale z tego co mówił mój szkoleniowiec ( On właśnie zajmuje się czasem takimi przypadkami ), sąd z reguły widząc postępy odstępuje od wyroku.
"Garda wtargnela mi do domu, nie biorac ogladu na mnie i
na moje dziecko agresywnie bez zadnych wyjasnien , probowala zabrac psa
do uspienia,bez jakiegokolwiek wyjasnienia sprawy i pokazania
jakichkolwiek papierow. Nie podali mi nawet swoich imion.Nie pozwolilam
im zabrac psa,broniac sie ze tak powazna decyzje nie moze podjac tylko
oficer Gardy.Dzisiaj juz wiem, ze gdybym wtedy oddala swojego psa,pies
zostalby wywieziony w pole i zastrzelony!!! "
To, to jest jakaś wierutna bzdura!
Nigdy nie słyszałam, żeby Garda wtargnęła w ten sposób do czyjegoś domu.
Może i przyjeżdża ale na pewno z kimś z ISPCA....
Nie wiem, dla mnie to wygląda na jakąś bajkę.... w sumie, mieszkam od Carlow jakieś 30km i jakoś nie słyszałam o tym nigdzie w mediach, gazetach czy w internecie....
Przegrzebię internet, ciekawe czy coś znajdę .