a na dodatek to większość poszła na eksterier i najważniejsze aby pies prawidło wyglądał...
pewnie wielu z Was oglądało ten film, ale dla przypomnienia dam raz jeszcze
http://www.myspace.com/video/vid/44215931
Tomek napisał(a):lemurka napisał(a):Ja mam psa w typie i psa z rodowodem. Różnice? Są ogromne.
Rozwiń proszę wypowiedź.

lemurka napisał(a):Tomek napisał(a):lemurka napisał(a):Ja mam psa w typie i psa z rodowodem. Różnice? Są ogromne.
Rozwiń proszę wypowiedź.
Dopiero przy drugim psie np. przekonałam się co to jest popęd łupu.
Starszy pies jak zobaczy sarnę, zająca, staje jak krowa odwraca się do mnie z miną "aale o co chodzi?" (i tak było od zawsze). Za młodym już się w takim momencie kurzy.
Starszy pies jak zobaczy sarnę, zająca, staje jak krowa odwraca się do mnie z miną "aale o co chodzi?
U psów z dużym popędem łupu (i nie tylko) czasem ciężko jest wypracować olewanie uciekającej sarny czy zająca, dużo ludzi ma z tym ogromny problem. "Aale o co chodzi" byłoby zdecydowanie bezpieczniejsze dla psa
Ale wiadomo, nie można mieć wszystkiego
a czy pies z rodowodem czy nie to chyba nie ma wplywu na takie zachowanie
tak mi sie wydaje 

bartosz.kr napisał(a): Ale są psy z dużym popędem łupu które za sarnami i zającami nie biegają bo są tego nauczone ;P
Kilche napisał(a):Starszy pies jak zobaczy sarnę, zająca, staje jak krowa odwraca się do mnie z miną "aale o co chodzi?
Jeśli chodzi o pogoń za zwierzyną to o wiele bardziej wolałabym taką krowęU psów z dużym popędem łupu (i nie tylko) czasem ciężko jest wypracować olewanie uciekającej sarny czy zająca, dużo ludzi ma z tym ogromny problem. "Aale o co chodzi" byłoby zdecydowanie bezpieczniejsze dla psa
Hiku27 napisał(a):na temat pogoni zza zwierzyna to juz Jangcy napisal ze trzeba doprowadzic w szkoleniu psa do tego zeby to wlasciciel byl wazniejszy od zwierzynya czy pies z rodowodem czy nie to chyba nie ma wplywu na takie zachowanie
tak mi sie wydaje

lemurka napisał(a):bartosz.kr napisał(a): Ale są psy z dużym popędem łupu które za sarnami i zającami nie biegają bo są tego nauczone ;P
To jest oczywiste. Co nie zmienia faktu, że go mają i o to mi w poście chodziło podając ten przykład.
-- 17 kwi 2011, o 21:46 --
Kilche napisał(a):Starszy pies jak zobaczy sarnę, zająca, staje jak krowa odwraca się do mnie z miną "aale o co chodzi?
Jeśli chodzi o pogoń za zwierzyną to o wiele bardziej wolałabym taką krowęU psów z dużym popędem łupu (i nie tylko) czasem ciężko jest wypracować olewanie uciekającej sarny czy zająca, dużo ludzi ma z tym ogromny problem. "Aale o co chodzi" byłoby zdecydowanie bezpieczniejsze dla psa
Jak najbardziej ja też
-- 17 kwi 2011, o 21:47 --
Hiku27 napisał(a):na temat pogoni zza zwierzyna to juz Jangcy napisal ze trzeba doprowadzic w szkoleniu psa do tego zeby to wlasciciel byl wazniejszy od zwierzynya czy pies z rodowodem czy nie to chyba nie ma wplywu na takie zachowanie
tak mi sie wydaje
Tylko że takie proste to to nie jest
bo moj tez potrafi wyrwac za dziczkami co mu sie zdarzylo ale po takiej nauczce jestesmy czujni i jak widze ze zaczyna weszyc to go odwoluje i zajmuje zabawą
jak jestem szybszy od niego 

donald1209 napisał(a):Ale jest jeszcze jeden aspekt. Był gdzieś w sieci artykuł na ten temat. Chodzi o to, że przepisy hodowlane np. ZK sprawiaja, że jest coraz mniejsza pula genowa wśród rodowodowych owczarków.
Pozdro
Krzysztof

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości