Rozmowy o tym jak dbamy o naszego owczarka.

Re: Witaminy na sierść!!!!

Nieprzeczytany postprzez saacrum » 22 sie 2012, 13:14

kalyna napisał(a):
saacrum napisał(a):ja podaje jajko z oliwą z oliwek (raz w tyg lub na 2 tyg), tran, biotyne i flawitol omega :)pies ma piękną sierść i odkąd podajemy flawitol skończyły się problemy skórne :)

tranu też nie podawaj zbyt często ;)

ja raz na tydzień, czasem rzadziej, czasem częściej podaję surowe jajko..
kiedyś olej podawałam w papce, ale teraz podaję jogurt lub mleko.. i właśnie zastanawiam się nad olejem jakimś, albo oliwą.. bo coś się tak nie świecą, a z jajkami u nas ostatnio kiepsko :mur::mur:Sonia po linieniu zrobiła się matowa w dotyku...

napaliłam się na olej z łososia, bo też fajnie robi na sierść, ale jednak czytałam niepochlebne informacje.

tran mamy zalecenie od weta do jednego posiłku po dwie kapsułki (alergia psia i problemy skórne)
"Możesz powiedzieć psu największe głupstwo, a on spojrzy ci w oczy tak, jakby chciał rzec: 'O Boże, masz absolutną rację! Nigdy bym na to nie wpadł." Dave Barry

Obrazek
Obrazek
saacrum
Klubowicz
1 rok członkostwa
Owczarek niemiecki: Xandor
Imię: Monia
Pochwały: 6

Nieprzeczytany postprzez kalyna » 22 sie 2012, 13:29

saacrum napisał(a):tran mamy zalecenie od weta do jednego posiłku po dwie kapsułki (alergia psia i problemy skórne)

aaa ;)

bo też czytałam niepochlebne informacje ;)
kalyna
Moderator
1 rok członkostwa
Owczarek niemiecki: Sonia & Ghandi
Imię: Alina
Pochwały: 11

Nieprzeczytany postprzez jagoda » 28 wrz 2012, 06:09

i ja się dołączę :)Ja podaje witaminy dr clauder's i tego samego producenta pigment. Do tego codziennie mała łyżeczka oleju i 3x na tydzień samo żółtko
jagoda
Świeżak
Owczarek niemiecki: Tayson
Imię: jagoda

Nieprzeczytany postprzez Carmella » 28 wrz 2012, 06:13

Moim zdaniem na wygląd sierści ma wpływ całe odżywianie psiaka :DAle poprawiają jej stan: żółtko, oleje (np z łososia), algi, spirulina.
Carmella
Początkujący owczarkarz
1 rok członkostwa
Owczarek niemiecki: Shila
Imię: Justyna
Pochwały: 8

Nieprzeczytany postprzez vega_bw » 28 wrz 2012, 06:59

I ja się dopiszę :)
Nasz mały jest w trakcie zmiany futra z dziecinnego na dorosłe, a mając na uwadze alergię u mojego poprzedniego psa to Falkucho dostaje raz w tygodniu surowe jajo lub na miękko, rybę na parze z marchwią, co parę dni łyżeczkę oliwy do karmy. Poza tym: surowe jabłka, arbuza, brzoskwinie, jogurt, mocno rozgniecionego, dobrze ugotowanego kartofla, świeże mięsko, gotowane mięsko, gotowane jarzyny- to wszystko w rozsądnych ilościach i rozciągnięte w czasie. Musimy go obserwować, bo ma tendencje do biegunek, więc dawkowanie pyszności z aptekarską precyzją :)Wszystko, co w opcji "poza tym", to są bardziej smaczki, niż karma. Na razie dostaje karmę bosch junior maxi i mu służy. Wcześniej karmiliśmy karmą Wag, ale nie polecam, bo qpy były brzydkie, dużo i okropnie śmierdziały, a mały się drapał jakby miał pchły.
Choćbyś powiedział o sobie i swoim psie wszystko, to i tak zawsze zostaje coś do powiedzenia.
vega_bw
Owczarkarz
Owczarek niemiecki: Falko
Imię: Beata
Pochwały: 1

Nieprzeczytany postprzez Bazooka » 28 wrz 2012, 10:23

vega_bw napisał(a):I ja się dopiszę :)
Nasz mały jest w trakcie zmiany futra z dziecinnego na dorosłe, a mając na uwadze alergię u mojego poprzedniego psa to Falkucho dostaje raz w tygodniu surowe jajo lub na miękko, rybę na parze z marchwią, co parę dni łyżeczkę oliwy do karmy. Poza tym: surowe jabłka, arbuza, brzoskwinie, jogurt, mocno rozgniecionego, dobrze ugotowanego kartofla, świeże mięsko, gotowane mięsko, gotowane jarzyny- to wszystko w rozsądnych ilościach i rozciągnięte w czasie. Musimy go obserwować, bo ma tendencje do biegunek, więc dawkowanie pyszności z aptekarską precyzją :)Wszystko, co w opcji "poza tym", to są bardziej smaczki, niż karma. Na razie dostaje karmę bosch junior maxi i mu służy. Wcześniej karmiliśmy karmą Wag, ale nie polecam, bo qpy były brzydkie, dużo i okropnie śmierdziały, a mały się drapał jakby miał pchły.

o ja cie... ale zarcie! :yahoo:
To ja sie do Ciebie przeprowadzam, bedziesz mnie karmila :roftl:
Zniewoliliśmy resztę zwierzęcego stworzenia oraz potraktowaliśmy naszych dalekich kuzynów
w futrach i piórach tak okrutnie, że poza wszelką wątpliwość,
gdyby mieli oni stworzyć religię, obrazem zla byłby dla nich człowiek.

William Ralph Inger
Bazooka
Owczarkarz
Owczarek niemiecki: Ares Akkbar
Imię: Maryla
Pochwały: 5

Nieprzeczytany postprzez Letty » 28 wrz 2012, 11:38

Ja również podaje olej i raz na tydzień żółtko :)
ObrazekObrazek

"Jestem tuż obok ciebie - mówi oddech psa. - Razem zmierzymy się z życiem.Nie skrzywdzi cię nikt, bo ja stoję u twojego boku, aby cię ostrzegać i bronić, zawsze, gdy będzie trzeba. Przyrzekam, że już nigdy nie będziesz czuł się samotny. Jako twój pies, składam ci te przysięgę i zaświadczam ją swoim szeptem, swoim oddechem tej nocy i każdej nocy, którą prześpię u twego boku."
Letty
Owczarkarz
Owczarek niemiecki: Lara
Imię: Arleta

Nieprzeczytany postprzez vega_bw » 28 wrz 2012, 12:31

Nie ma sprawy, tylko jak będziecie wyglądać na mojej kuchni? Podejrzewam,że talia osy wam grozić nie będzie :)
Choćbyś powiedział o sobie i swoim psie wszystko, to i tak zawsze zostaje coś do powiedzenia.
vega_bw
Owczarkarz
Owczarek niemiecki: Falko
Imię: Beata

Nieprzeczytany postprzez WILCZUREK » 28 wrz 2012, 13:26

Kiedyś były takie Psie witaminy - nazywały się ELTAM. Dla szczeniaków z różową etykietką, dla dorosłych - z niebieską.
Podawałem je (ehhhh, to ok. 15 lat temu!) mojej ś.p. Psicy. Obecnie chyba ich na rynku nie ma.
Żółtko z jajka - OK, łyżka oleju (raczej preferuję lniany - ale może być tez winogronowy lub na prawdę dobry!!! słonecznikowy) do karmy - też OK.
Niektórzy parzą siemię lniane, ale z tym parzeniem, odciskaniem i takie tam inne - jak na mnie to za dużo "pierniczenia" jest....
Wilczurek leniwy jest... :lool::lool::lool:
WILCZUREK
Świeżak
Owczarek niemiecki: DELGADO i NUKA
Imię: ADAM

Nieprzeczytany postprzez dor_cia » 28 wrz 2012, 15:47

WILCZUREK napisał(a):Niektórzy parzą siemię lniane, ale z tym parzeniem, odciskaniem i takie tam inne - jak na mnie to za dużo "pierniczenia" jest....

Ja dosypuję mielone siemię lniane i się nie ..... "pierniczę" :roftl::roftl::roftl:
Mylić się jest rzeczą ludzką, wybaczać - psią
dor_cia
Owczarkarz
Owczarek niemiecki: Sułtan
Imię: Dorota
Pochwały: 10

Poprzednia stronaNastępna strona
Dział statystyki

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

Opcje