Rozmowy o tym jak dbamy o naszego owczarka.

Re: Witaminy na sierść!!!!

Nieprzeczytany postprzez Bazooka » 28 wrz 2012, 15:59

dor_cia napisał(a):
WILCZUREK napisał(a):Niektórzy parzą siemię lniane, ale z tym parzeniem, odciskaniem i takie tam inne - jak na mnie to za dużo "pierniczenia" jest....

Ja dosypuję mielone siemię lniane i się nie ..... "pierniczę" :roftl::roftl::roftl:

... siemie lniane bardziej wplywa na perystaltyke jelit (trawienie) i na blony sluzowe zoladka niz na...sciersc.
Odnosnie tych wszystkich witamin i "dodatkow"- tak jak napisala Carmella; wyglad siersci psa zalezy od zywienia i ogolnego stanu zdrowia. Podawanie witamin i przeroznych "cudow", zeby siersc byla ladna, moze sie zakonczyc przeroznymi schorzeniami zdrowotnymi. Bo tak jak niedobor witamin jest niekorzystny dla zdrowia zwierzecia...tak przedawkowanie jest jeszcze gorsze.
Dodam jeszcze ze owszem wszelkie suplementy w postaci naturalnej jak np wlasnie siemie, tran, olej (najlepszy z pestek winogron) czy suche drozdze piwne...nie ingeruja tak bardzo w stan zdrowia psa (chyba ze podajemy nie w lyzeczkach a...kilogramach ;-))- natomiast wszelkie "poleprzacze" w postaci witamin, proszkow, i innych cudow naladowanych chemia...radzilabym nie podawac psu- chyba ze na wyrazne polecenie weterynarza.
Zniewoliliśmy resztę zwierzęcego stworzenia oraz potraktowaliśmy naszych dalekich kuzynów
w futrach i piórach tak okrutnie, że poza wszelką wątpliwość,
gdyby mieli oni stworzyć religię, obrazem zla byłby dla nich człowiek.

William Ralph Inger
Bazooka
Owczarkarz
Owczarek niemiecki: Ares Akkbar
Imię: Maryla
Pochwały: 5

Nieprzeczytany postprzez dor_cia » 29 wrz 2012, 14:51

Maryla, może i masz rację z tym siemieniem, ale odkąd Sułtan dostaje siemię zdecydowanie polepszyła się jakość i kolor sierści. W czasie choroby - zaawansowanej nużycy z powikłaniami bakteryjnymi to był owczarek rzadkowłosy, w miarę czasu i leczenia stał się owczarkiem szorstkowłosym :Da kolory były mało nasycone, jakby przykurzone. Teraz ma już gęstą, mocną, jedwabistą i lśniącą sierść. Najpierw parzyłam mu siemię i dostawał do picia tego "gluta" - nawet mu smakowało :-)i pił z chęcią. Dosłownie po kilku dniach zauważyłam różnicę w dotyku. No coś w tym siemieniu musi być ;-)
Mylić się jest rzeczą ludzką, wybaczać - psią
dor_cia
Owczarkarz
Owczarek niemiecki: Sułtan
Imię: Dorota
Pochwały: 10

Nieprzeczytany postprzez tatanka » 29 wrz 2012, 19:48

siemię lniane -dobra rzecz ja swoim podaję PYŁEK KWIATOWY ,i BIOTYNĘ można kupić w aptece :-):dzięki:
tatanka
Początkujący owczarkarz
1 rok członkostwa
Owczarek niemiecki: SAXO

Nieprzeczytany postprzez ojeja » 01 paź 2012, 09:45

ja moim psom podaję "Lavete" Beaphar'u. Sierśc jest ładna, błyszcząca, i co najważniejsze nie wypada (choć w przypadku leona (z racji jego chorej trzustki podaję rzadziej) to wypadanie się zmniejszyło).
ojeja
Losowy avatar
Świeżak
Owczarek niemiecki: leon
Imię: teresa
Pochwały: 2

Nieprzeczytany postprzez Rivia » 02 paź 2012, 14:41

żółtko z jajka, olej lniany takie dodatki naturalne ( bo po co faszerować psa ?) bo tak widzę to ktoś kupuje te różne rzeczy ten proszek na sierść ten na co innego i każdy proszek od czegoś innego ten na "połysk" , ten na "gęstość "

moja sunia jest na BARFie +te dodatki napisane wyżej żółtko jajka i olej i nie ma problemu z sierścią :)no i oczywiście przeczesywana na jakiś czas :)
Obrazek
Rivia
Mistrzyni Arcade
1 rok członkostwa
Owczarek niemiecki: Perła
Imię: Justyna

Nieprzeczytany postprzez mój pies » 09 paź 2012, 21:02

Rivia napisał(a):żółtko z jajka, olej lniany takie dodatki naturalne ( bo po co faszerować psa ?) bo tak widzę to ktoś kupuje te różne rzeczy ten proszek na sierść ten na co innego i każdy proszek od czegoś innego ten na "połysk" , ten na "gęstość "

moja sunia jest na BARFie +te dodatki napisane wyżej żółtko jajka i olej i nie ma problemu z sierścią :)no i oczywiście przeczesywana na jakiś czas :)

Podpisuję się pod Twoim postem. Moja też jest na barfie. Też poza olejem lnianym budwingowym nie podaję niczego dodatkowo. Jestem temu przeciwna. Taka "profilaktyka" w dalszym czasie może źle odbić się na zdrowiu psa. Tora ma bardzo ładne futro, bardzo rzadko ją czeszę, a wygląda jak świeżo po pielęgnacji.
Obrazek

Co każdy posiadacz psa przeczytać powinien: literatura-godna-polecenia-t542.html
mój pies
Moderator
1 rok członkostwa
Owczarek niemiecki: Tora
Imię: ena
Pochwały: 2

Nieprzeczytany postprzez dariex » 20 paź 2012, 22:18

U nas tak samo.Żadnych żuwien chemicznych,surowe żarełko i futro jak ta lala.

http://smon.pl
dariex

Klubowicz
1 rok członkostwa
Owczarek niemiecki: Chivas
Imię: Daria
Pochwały: 12

Poprzednia strona
Dział statystyki

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

Opcje