Aga, skąd problemy? Zepsucie rasy się kłania.
Odpowiadając na pytanie odnośnie,czemu Rude nie może być głodny: zauważyliśmy pewną prawidłowość-ataki zawsze zdarzyły się po dużym wysiłku fizycznym i psychicznym,a co się z tym wiąże-spadkiem poziomu cukru i wydzielaniem zapewne kortyzolu, jako hormonu stresu. Wystarczy,że mam ze sobą przekąskę np. gotowane serca, kiełbaskę, ser, suszone psie mięsko-coś, co pomoże podnieść i utrzymać poziom cukru-jak u ludzi słodycz, czy czekolada. Podtykam pod nos w przerwach i to wystarcza i się sprawdza, dodatkowo mam czynnik karmienia z ręki,co Falko uwielbia i wycisza go to.
Jeżeli chodzi o spastyczność przy padaczce u psa-nie musi ona występować wcale, tak samo, jak ślinienie,czy oddanie stolca. Weterynarz tłumaczyła mi,że czasem nie jesteśmy w stanie nawet zauważyć,że atak miał miejsce, bo występuje podczas snu i jest brany za śnienie lub był tak łagodny,że spastyczności nie jesteśmy w stanie zarejestrować wzrokiem.
Możliwe,że u Bonusa padaczka ma podłoże urazowe i wtedy należy się liczyć z uszkodzeniem mózgu lub guzem.
Jeżeli chodzi o opanowanie emocji,to może to być związane z padaczką. Moich kolegów owczarki, zanim wykryto padaczkę, miały problemy z emocjami, wykonywaniem poleceń, chodzeniem( a raczej niechęcią) po różnego rodzaju przeszkodach. U jednego z tych psów padaczka była wrodzona, u drugiego nabyta na skutek upadku z wysokości.
Skończyło się tak,że w pewnym momencie napady były nie do opanowania i psy uśpiono.
Paweł-Zgój ma rację,że czynniki środowiskowe-duże napięcie, stres mają wpływ na częstotliwość występowania ataków. Zapewnienie higienicznego trybu życia łagodzi lub niweluje ataki, dlatego też, jak u Falko, dbamy o komfort zarówno w życiu, jak i w pracy.
Jeszcze odnośnie tego,co Paweł pisał o czopkach lub wlewkach-my ich nie mamy, zostaną włączone przy kolejnym ataku, o ile się pojawi,ale jeżeli Bonus ma atak raz na kilka miesięcy, myślę,że warto coś takiego mieć w domu i zgodzę się z jeszcze jedną rzeczą: faktycznie, długie głaskanie wzdłuż ciała rozluźnia i relaksuje, warto to wiedzieć